Se bo vlada namesto za nemška, raje odločila za nakup slabših poljskih vojaških vozil?

Minister za obrambo Marjan Šarec (Foto: STA)

Golobova vlada se je odločila za revizijo naročil nemških vojaških vozil, ki jih je sklenila prejšnja vlada. Namesto nemških naj bi se nagibala k nakupu poljskih vozil, ki so slabše kakovosti. V zdajšnji situaciji je to zaradi vojne v Ukrajini precej nespametna odločitev.

Desnosredinska vlada Janeza Janše se je v svojem mandatu  med drugim spoprijela tudi s težavami, ki so se pojavljale v Slovenski vojski.  Ker vojska potrebuje nenehne posodobitve, novo opremo in pritok mladega kadra, je prejšnja vlada zvišala državna sredstva za vojsko. Sprejela je namreč zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovensko vojsko, ki vojski namenja za njeno najnujnejšo modernizacijo 780 milijonov evrov v obdobju 2021–2026.

Tako je zagotovila dodatnih 300 milijonov evrov za investicije v vojsko v naslednjih šestih letih – zakon je bil sprejet konec leta 2020 – ali 50 milijonov evrov več, kot je bilo pred tem predvideno. Sredstva v višini 780 milijonov se postopno porabljajo, lansko in letošnje leto naj bi tako poraba znašala 100 milijonov evrov, v naslednjih štirih letih pa se bo zvišala na 145 milijonov. Sredstva naj bi bila namenjena bojnim in transportnim vozilom, letalstvu, raketnim sistemom, logistični in medicinski opremi, infrastrukturi in drugim posodobitvam.

Namesto nemških boxerjev poljski rosomaki?
Prav tako se je obrambni minister prejšnje vlade Matej Tonin dogovoril za nakup 45 nemških osemkolesnikov znamke Boxer. Memorandum o soglasju o nakupu 45 osemkolesnikov je Tonin podpisal ravno pred iztekom mandata, skupno pa bi nakup znašal 343,43 milijona evrov. Vendar pa se hoče nova levoliberalna vlada Roberta Goloba očitno umakniti iz dogovora o nakupu in namesto nemških boxerjev kupiti raje sicer cenejše, vendar pa tudi precej manj zmogljive poljske osemkolesnike KTO rosomak.

Razlog za to spremembo, ki lahko skrha tudi nemško-slovenske odnose, čeprav sta v obeh državah na oblasti levičarski vladi, je predvsem nižja cena. Enako število vozil znamke KTO rosomak s podobno konfiguracijo naj bi bilo približno za polovico cenejše od boxerjev, hkrati pa so vozila dobavljiva v kratkem času. Vendar pa osrednji provladni mediji, ki so naklonjeni Golobovi alternativni odločitvi, ne omenjajo, da so vozila tudi precej slabše kakovosti. Zaradi tega so mnogi že začeli opozarjati, da gre pravzaprav za zelo nespametno odločitev.

Cenejša, a tudi bolj nespametna izbira
Med drugimi je na to opozoril nekdanji obrambni minister Tonin, ki nasprotuje takšni spremembi in odstopanju od nakupa nemških osemkolesnikov, za nakup katerih se je sam odločil v sklopu pridružitve programa Organizacije za sodelovanje pri skupnem oboroževanju. Poljska  vozila KTO rosomak so namreč v primerjavi z boxerji zastarela in zagotavljajo vojakom slabšo stopnjo zaščite. Pravzaprav s področja zaščite ne izpolnjujejo niti najmanjših vojaških zahtev.

Tonin je prav tako mnenja, da je pri tem stroka podlegla političnim pritiskom. V svojem sporočilu za javnost je Tonin prav tako opozoril, da je podobno kot vozilo stryker osemkolesnik KTO rosomak dosegel svoj vrhunec že v prejšnjem stoletju. Zaradi tega je cena nižja od cene nemškega boxerja, vendar le na prvi pogled, saj jih bo, če se vlada odloči za nakup teh vozil, morala vojska zamenjati že na srednji rok.

Prav tako se trendi tudi zaradi vojne v Ukrajini pomikajo k večji stopnji zaščite, na raven 5-6 v okviru Natovega dogovora o standardizaciji STANAG, in proti 40 milimetrskemu topu, ki pa ga vozilo rosomak sploh ni sposobno prenesti. Po drugi strani so nemška vozila boxer veliko zmogljivejša, predvsem pa bolj ščitijo vojake in posadke, omogočajo integracijo modernih sistemov in daljinsko upravljane bojne postaje. Na vse to je Tonin opozoril, vendar pa hoče Robert Golob prihraniti denar na račun varnosti in morda celo življenj slovenskih vojakov.

Golobova vlada skopa s pojasnili
»V primeru izstopa Slovenije iz OCCAR (Organizacija za sodelovanje pri skupnem oboroževanju) je jasno, da se je nova vlada odločila za skrajno nespametno potezo, ki bo škodovala varnosti vojakov, upočasnila modernizacijo Slovenske vojske in naredila korak nazaj pri tehnološki dovršenosti oborožitvenih sistemov,« je na koncu svojega odziva zapisal Matej Tonin. Po poročanju nekaterih medijev pa naj bi šlo za medvladne posle oziroma bi slovenska vlada kupila vozila neposredno od poljske vlade, podobno kot smo v preteklosti od Italije kupili vojaško transportno letalo.

Na nedavnem obisku pri svojem nemškem kolegu Olafu Scholzu je sicer Golob rekel, da bo revizija pokazala, ali je nakup boxerjev neustrezen. Nekateri mediji pa poročajo, da je Nemčija sporočila slovenski vladi, da bo morebiten odstop od nakupa, sploh v času vojne, lahko poslabšal slovensko-nemške odnose.

Oklepno vozilo boxer (Foto: epa)

Novinar Bojan Požar je na Twitterju opozoril, da bi bili lahko manj kakovostni rosomaki na koncu celo držaji, saj bi kazen za odpoved pogodbe za nemške boxerje lahko znašala približno 40 milijonov evrov. Golobova vlada je za zdaj še precej skopa s pojasnili in informacijami. Sporočila je le, da poteka revizija nakupa glede na njegovo »smotrnost«. Več naj bi bilo znanega v prihodnjih mesecih. Treba se je vprašati, ali morda novi vladi ne gre »v nos« tudi to, da je nakup sklenila prejšnja vlada, saj se Golobova »Svoboda« osredotoča na razveljavitve njenih odločitev.

Danes potrebujemo učinkovito vojsko
Zaradi Putinove agresije na Ukrajino in vojne, ki poteka pred vrati Evropske unije, se njene članice primerno okoliščinam tudi bolj oborožujejo, saj se lahko plameni vojne v bližnji prihodnosti razširijo. Zaradi splošne zvišane stopnje varnosti in pripravljenosti na vojno je zato smiselno zagotoviti kar se da ustrezno opremo tudi Slovenski vojski.

Če se bo Golob odločil za nakup cenejših in manj sposobnih vozil, bo to vsekakor zelo nespametna in nezrela odločitev. Slovenija se mora v času vojne kot druge države vsekakor bolje oborožiti, kot pa da kupuje slabšo opremo ali pa se celo razorožuje. Prihodnost ostaja nejasna, zato bi vsak dober predsednik vlade moral poskrbeti, da bo njegova država dobro pripravljena na vsako situacijo. Nepredvidljive okoliščine, s katerimi se soočamo, zahtevajo jasne odločitve namesto neodločnosti in zapletov.

Andraž Grad