fbpx

Se bodo oglasili akademiki in intelektualci ZRC Sazu-ja? Srbski notranji minister je krivdo za balkansko morijo pripisal kar Sloveniji!

Srbski notranji minister Aleksandar Vulin. (Foto: epa)

Srbski notranji minister si je privoščil neslano šalo. Predsedniku Pahorju je dejal, da “zaradi srbskega sveta ni umrl nihče, zaradi slovenske odcepitve pa”. Gre za izjavo na ravni prepričanja, da je za rusko invazijo v bistvu kriv Zahod. Se bodo oglasili razni “ugledni akademiki in intelektualci”, ki so vajeni komentirati vsako pasjo procesijo? Bo kaj, ZRC Sazu itd.?! Pred tem so se oglašali skoraj ob vsaki zunanje- in notranjepolitični zadevi. Nekateri tudi v podporo Rusiji. Očitno so tudi oni naklonjeni “rusko-srbskemu svetu”?! 

Srbski notranji minister Aleksandar Vulin, si je privoščil škandalozno in skrajno zavržno izjavo: “Zaradi srbskega sveta ni umrl nihče, zaradi slovenske samoodločbe za odcepitev pa se je začela državljanska vojna.” Šlo je za odgovor predsedniku Borutu Pahorju, ki je na Blejskem strateškem forumu, Srbijo pozval, da naj opusti idejo “srbskega sveta” in si bolj prizadeva za približevanje EU, poroča STA.

Vulin je Pahorju še očital, da ta ne vidi grožnje za mir v prizadevanjih za ukinitev Republike Srbske ter v spreminjanju daytonskega sporazuma. Prav tako mu je očital, da ne vidi nevarnosti v kosanju Srbije, jo pa vidi v ideji t. i. srbskega sveta. V nadaljevanju je slovenskega predsednika še pozval, da preden še naprej svetuje Srbom, kaj in kako naj počnejo, najprej obnovi status pravice in premoženja Srbom, ki so vse do državljanske vojne prebivali in še vedno prebivajo v Sloveniji. Po ministrovi oceni je Slovenija te ljudi naredila pravno nevidne.

Domen Mezeg