fbpx

Se bomo Slovenci zamislili nad politiki, ki sestavljajo vlado in zapravljajo slovenske nacionalne interese? Hrvatje naravnost navdušeni, da bo Erjavec po zavoženi arbitraži poprijel vajeti še nad vojsko!

Foto: STA

Potem ko je postalo znano, da bo komik in župan Občine Kamnik Marjan Šarec le zaprisegel kot deveti slovenski premier, čeprav ni zmagal na državnozborskih volitvah, se je pričela polemika okrog ministrske ekipe. Glede na to, da prvak stranke DeSUS velja za večnega ministra, se je pričelo porajati vprašanje, kam ga bo zanesla pot z zunanjega ministrstva. Novica o tem, da se bo Erjavec vnovič usidral na obrambnem ministrstvu, je še posebej razveselila naše sosede Hrvate, ki navajajo, da se Hrvaška sedaj nima česa bati.

Če si je Slovenija s pristopnimi pogajanji za vstop v EU in uspešnim predsedovanjem Svetu EU pred desetimi leti pridobila velik mednarodni ugled, je tega zapravila, potem ko je bil za zunanjega ministra v Cerarjevi vladi imenovan Karl Erjavec. S svojim obnašanjem, ki je daleč od diplomatskega, je negativno prispeval k uresničevanju slovenskih interesov, kar je bilo najbolj vidno v primeru arbitraže.

Foto: Twitter

Naša država je največji neuspeh doživela po tem, ko je pri arbitraži izbruhnila prisluškovalna afera, ko so sosedje objavili posnetek prisluha pogovora med slovensko agentko Simono Drenik in našim arbitrom Jernejem Sekolcem, ki je Drenikovi zatrdil, da bo Slovenija ohranila dostop do odprtega morja. Dvojica Drenik-Sekolec je morala odstopiti, Hrvaška pa se je na to odzvala z umikom iz arbitražnega sporazuma in z arbitražnim sodiščem pretrgala vse stike. Potrebno je poudariti, da je glavno vlogo v aferi igral Erjavec, ki se očitno čuti sposobnega tako na področju zunanje politike kot tudi okolja in obrambe. Pri tem ta trmasto vztraja, čeprav ga slovenski mediji in belgijski krogi označujejo kot nekompetentnega.

Interese Slovenije ogrozil že pred arbitražo
Erjavec je zaradi kontinuiranega ministrovanja v slovenski politiki dobil občutek moči, zaradi česar se je navadil izrekanja populističnih in všečnih obljub, ki pa so same po sebi prazne. Tega se še posebej zavedajo slovenski upokojenci, potem ko so uvideli, da ne bo nič s pokojninami v znesku 1.000 evrov. Sicer pa je Erjavec že pred arbitražo le-to ogrozil, ko je leta 2015 izjavil, da je prepričan, da bo Slovenija z njo iztržila dve tretjini Piranskega zaliva in dostop do odprtega morja. Januarja lani pa je pričel javno groziti Hrvaški, da če ne bo spoštovala arbitražne razsodbe, bo Slovenija poskrbela za oteženo prehajanje turistov čez slovensko-hrvaško mejo. To je vsekakor ena izmed reakcij, ki si je zunanji minister države članice EU ne bi smel dovoliti, saj bi Slovenija v tem primeru ogrozila prost pretok ljudi, kar pa predstavlja eno izmed temeljnih svoboščin EU.

Foto: STA

Čeprav so si poznavalci enotni, da je Erjavec s prorusko politiko in samosvojim obnašanjem povsem zavozil slovensko zunanjo politiko, saj je dajal prednost interesom posebnih izbrancev tipa Janez Škrabec pred nacionalnimi interesi, je Šarec presodil, da se mu zdi primeren za obrambnega ministra. Takšna nagrada Erjavcu, ki sploh ni bil izvoljen za poslanca, je zagotovo pogodu Hrvatom, ki se jim zdi že zabavno, da je naš premier postal komik brez izkušenj v politiki na državni ravni. Za dobro naše države, v tem konkretnem primeru vojske, lahko samo upamo, da te ne bo “skaramboliziral” do te mere, da bo še samo za na odpad.

H. M.