Še en avtogol slovenske zunanje politike: Cerar podpira priznanje teroristične Palestine, ki bi namesto po mirni poti palestinsko vprašanje reševala s sveto vojno!

Srečanje palestinskega ministra za zunanje zadeve Rijada al Malikija s slovenskim zunanjim ministrom Mirom Cerarjem (foto: STA)

“Močno me je presenetila izjava zunanjega ministra Cerarja, ki je na tiskovni konferenci skupaj z zunanjim ministrom Palestine al-Malikijem med drugim povedal, da od tega našega načrta nismo odstopili, to je še vedno glavna namera naše zunanje politike,” je za Nova24TV komentiral potezo slovenske vlade Jožef Horvat, član odbora za zunanjo politiko. Zunanji minister Cerar tako nadaljuje z destruktivno zunanjo politiko, s katero je v prejšnji vladi pričel že njegov predhodnik Karl Erjavec.

Ob tem je poslanec NSi Jožef Horvat poudaril, da “ne odrekamo pravice do lastne države vsakemu narodu na zemeljski obli”, a je bila po trditvah Horvata, ki je vodil odbor za zunanjo politiko v prejšnjem mandatu, ravno Cerarjeva vlada tista, ki je odbor prosila, da naj postopek priznanja Palestine zaustavijo. Predlagateljica priznanja Palestine je bila takrat poslanska skupina takrat še Združene Levice. Takrat je bilo splošno sprejeto mnenje, da mora predlagateljica priznanja neke nove samostojne države biti vlada in ne poslanska skupina. Horvat dvomi v uspešnost Cerarjevega formiranja skupinice držav EU, ki bi si prizadevala za priznanje EU, saj je “specifična teža Slovenije oziroma slovenske vlade v institucijah Evropske unije, razen parlamenta, praktično enaka nič in dvomim, da bo gospod Cerar na svojo stran dobil vsaj še dva, tri ali štiri svoje kolege zunanje ministre”.

Zunanji minister Miro Cerar se je v sredo v Ljubljani srečal s palestinskim zunanjim ministrom Riadom al-Malikijem. Ob srečanju s palestinskim kolegom je Cerar povedal, da si Slovenija z manjšo skupino držav članic EU še naprej prizadeva za priznanje Palestine, to pa tudi ostaja glavna namera slovenske zunanje politike. “Nadaljevali bomo z aktivnostmi, da se v Evropski uniji čim prej oblikuje manjša skupina držav članic, ki bi skupaj s Slovenijo priznala Palestino kot neodvisno državo,” je po poročanju STA na novinarski konferenci z al-Malikijem povedal Cerar in dodal, da je to “še vedno glavna namera naše zunanje politike”. Cerar se je tako skupaj z manjšo skupino neimenovanih držav članic EU zavzel, da bi priznanje palestinske neodvisnosti postalo resničnost. “Od tega našega načrta nismo odstopili.”

Glavna prioriteta slovenske zunanje politike priznanje Palestine
Al-Maliki je bil Cerarjevih prizadevanj vesel. “Vemo, da obstaja volja za to, vendar verjetno čakajo na pravi trenutek. Upamo, da bo ta pravi trenutek napočil kmalu,” je povedal palestinski zunanji minister.

https://twitter.com/MiroCerar/status/1148889490892763136

A ni ostalo samo pri prizadevanjih za palestinsko neodvisnost. Cerar je zagotovil, da bo Slovenija še naprej nudila finančno in humanitarno pomoč, kakor tudi podporo v mednarodnih organizacijah.

Tako lahko vidimo, kako izgleda, ko slovenska zunanja politika bolj kot za lastne skrbi za interese neke druge entitete. V tem primeru Palestine, ki v svetu niti ni priznana. Še en avtogol za slovensko zunanjo politiko. Namreč, medtem ko nam prizadevanje za interese Palestine kupi bore malo naklonjenosti med Arabci, pa je ta odločitev Sloveniji zaprla številna diplomatska vrata na Zahodu, še posebej v ZDA. Tam namreč šteje mnenje Izraela. In pričakovati je, da Izrael na slovenski odnos do neodvisne Palestine ne bo gledal z odobravanjem.

Al-Maliki obisk v Sloveniji izkoristil za obračunavanje z Izraelom
Al-Maliki je obisk v Sloveniji izkoristil za poziv Izraelu za priznanje pravice “palestinskega naroda” do samoodločbe in neodvisnosti ter k pristopu k političnim pogajanjem s Palestinci, ki bodo osredotočena na rešitev dveh držav. Iz al-Malikijevih izjav je tako razbrati, da je obisk v Sloveniji zgolj izgovor za še en obračun z Izraelom, kajti ni jasno, kakšno korist ima od tega Slovenija.

[Video] Bernard Brščič: “Palestina je fiktivna država, ki ne nadzoruje svojega ozemlja, ki ne izvršuje oblasti, kjer praktično oblast de facto izvaja Izrael, kjer Izrael nadzira zračni prostor in meje. Skratka, to je nedržava.”

Slovenija je do zdaj svojo največjo humanitarno donacijo namenila ravno Palestini, šlo je za pol milijona evrov za postavitev obrata za razsoljevanje vode v Gazi. Preostalih 70 milijonov naj bi po trditvah STA primaknila Evropska komisija.

Palestinskega vprašanja ni mogoče rešiti brez tega, da bi zagotovili vsaj minimalne pogoje za to, da bi dve državi nastali v miru in tudi živeli v miru
Vodja SDS Janez Janša je že novembra 2014 na parlamentarnem odboru za zunanjo politiko ob obravnavi točke “Priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države” dejal, da palestinskega vprašanja ni mogoče rešiti brez tega, da bi zagotovili vsaj minimalne pogoje za to, da bi dve državi nastali v miru in tudi živeli v miru.

“Miroljubni” palestinski izgredniki (Foto: Twitter)

Kot je dejal, je najmočnejša politična sila v Palestini Hamas, ki ima večinsko podporo tudi med prebivalstvom. “S spletne strani sem natisnil zadnjo različico statuta Hamasa v angleščini, ki je na voljo, in vam bom prebral samo šest stvari iz tega statuta. V preambuli njihove ustave, kot oni to imenujejo, piše: ‘Da bo Izrael obstajal samo toliko časa, dokler ga islam ne bo preplavil.’ V trinajstem členu piše: ‘Iniciative tako imenovane mirne rešitve in mednarodne konference so v nasprotju z osnovnim principom Hamasa.’ V zadnjem odstavku trinajstega člena piše: ‘Ni druge rešitve za palestinsko vprašanje kot sveta vojna. Ni mogoče rešiti palestinskega vprašanja drugače kot s sveto vojno – džihadom.’ 17. člen, ki bo zanimiv za kolegice poslanke, nima pa neposredne veze s palestinsko državo, ali pa tudi, govori o vlogi muslimanskih žensk: ‘She is the maker of man.’ Njena vloga je, da vzgaja otroke za sveto vojno. Potem imamo 28. člen, kjer se od vseh sosednjih arabskih držav, ki obkrožajo Izrael, zahteva, da omogočijo, da odprejo svoje meje borcem svete vojne do dokončnega uničenja Izraela. V predzadnjem členu piše, da je opustitev boja za uničenje Izraela in delo proti /nerazumljivo/ veleizdaja in naj bo prekleta v Alahu. Poglejte, to je uradni dokument politične sile, ki ima zaradi takšnih in drugačnih razlogov in zgodovine, tudi zaradi napak druge strani in mednarodne skupnosti, daleč večinsko podporo v Palestini.

Rešitev dveh držav bi zahtevala krepitev Palestine, ki pa na Zahodu nima podpore, saj velja za satelit Irana

O predlagani rešitvi dveh držav pa je za Nova24TV spregovori tudi nekdanji slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel, ki je povedal, da ima izraelsko-palestinsko vprašanje dolgo in razburljivo zgodovino. “29. novembra 1947 so Združeni narodi izglasovali Resolucijo 181, ki naj bi razdelila nekdanji ‘palestinski mandat’ Velike Britanije na judovsko in arabsko državo. V Palestini so bili takrat Judje v manjšini. (Jugoslavija se je pri glasovanju vzdržala.) Ideja o dveh državah (in posebnem položaju Jeruzalema) skratka izvira iz OZN. Judje so resolucijo sprejeli, Palestinci oz. arabske države pa ne. Arabske države, ki so želele izgnati Jude iz Palestine, so maja 1948 začele 9-mesečno vojno, v kateri so bile poražene, okrepila pa se je izraelska država. Izraelsko-palestinski spor je bil povezan s hladno vojno med demokratičnim Zahodom in komunistično Sovjetsko zvezo. Arabci so napad ponovili leta 1967, bili poraženi, položaj pa so leta 1978 rešili Američani s sporazumom med izraelskim ministrskim predsednikom Beginom in egiptovskim predsednikom Sadatom v Camp Davidu.”

Rupel je ob tem izpostavil, da se je od ustanovitve Izrael okrepil in povečal “predvsem po zaslugi judovske svetovne solidarnosti in izdatne finančne in vojaške podpore ZDA”, in opozoril, da bi za ustanovitev palestinske države morali imeti Palestinci podobno podporo kot Izraelci, a ta ostaja pod vprašajem, saj “Palestince danes tudi v Evropi vidijo kot zaveznike Irana, kar zelo povečuje problem”.

Po Ruplovem mnenju slovenska zunanja politika “omahuje med jugoslovansko tradicijo in svojim položajem v EU oziroma v Natu. Cerarjeva izjava, da ‘bi Slovenija Palestino priznala skupaj z manjšo skupino držav članic Evropske unije, češ da bi tako priznanje imelo učinek’, pomeni, da gre za težko in kontroverzno odločitev. V zunanji politiki pa se Slovenija ne bi smela ozirati na domačo politiko in na radikalizem stranke, kot je Levica”.

Ivan Šokić

 • Franc Šink

  Priznajmo si, da je slovenski zunanji minister zanimiva in obenem tragična figura.

  • von Rhein

   Zanimiva?Tragična? Po moje še najbolj škodljiva!

  • Andrej

   Naj svojo tragiko rešuje kje drugje. Zunanje ministrstvo res ni primeren kraj za to.

 • me

  Zubatec, potomec komunisticne volkulje
  V vsem svojem zanosu pretepa zenske
  In unicuje drzavo.
  Tipicni levuhar.

 • Skrajno Desni

  Le kdo je Cerarju podaru doktorat, za njegovega fotra vemo da mu je pravo podaru Tito.

 • Antonius

  Torej! Palestinci slovensko politično podporo imajo, zdaj pa čakam, kdaj jim bo za svoj žep še Kučan zrihtal kakšen kontejner eksplozivne pomoči.

  • Dragan Krstič

   Kučan bo dal tihi ristanek ker se ne bi rad zameril Izraelcem, saj vemo zakaj.

 • rubec

  SD bo palestincem v znak dobre volje odstopil vilo, v kateri Stranka Debilov domuje še iz časa, ko je jaser arafat hodil v beograjsko osnovno šolo in ko še ni vedel, da je peder.

 • abc

  Šokiću, tudi Madžarska in Češka, katere tako rad hvališ so jo priznale. Priznalo jo je 94 držav.
  https://sl.wikipedia.org/wiki/Mednarodno_priznanje_dr%C5%BEave_Palestine

 • Amerikanc

  PLO je teroristična organizacija. Saj tako je registrirana v EU. Očitno naši rdeči noski radi sodelujejo s teroristi. Stara navada.

  • abc

   Torej se predsednik ZDA Tumpl sestaja z teroristi. Pač Amerikanec kot Amerikanec, itak največji terorist.
   https://www.youtube.com/watch?v=4aX2n_xKES8

   • Andrej

    A poznaš razliko med: sodelovati in sestajati? Naši rdečenosi komunisti sodelujejo, Amerikanci se pa sestajajo in jim povedo za pravila, sodelujejo pa ne.

    • abc

     Torej sodelujejo, kot ostalih 94 držav ki je priznalo Palestino. In kaj te sedaj tok moti?

     • Andrej

      Palestina je vroča tema, kjer odločajo veliki. Kadar se tamali petelinijo tam, kjer se ne smejo, jih dobijo po nosu. Zunanji minister neke države mora to vedeti, sicer je nesposoben diplomat. Vidiš, to me moti, da se Cerar petelini. Ko bo vroče jo bo pobrisal, problem bo pa ostal tebi in meni.

     • abc

      In kakšen problem naj bi ostal tebi in meni zaradi priznanja oziroma prizadevanja Slovenije za priznanje Palestinske države ?

     • Andrej

      O sveta preproščina. Že tako smo odrinjeni na rob svetovnega dogajanja, potem bomo pa vrženi ven. Nazaj na jug, kamor očitno spadamo. Sen o lastni državi je bil očitno samo sen.

     • abc

      hahaha lepo te futrajo ta sveti. Če si ti odrinjen na rob, ne pomeni za celo Slovenijo. Imamo dosti višji standard od vseh nekdanjih republik bivše juge in od Madžarske, Češke, Poljske, Slovaške, Litve, Latvije, Estonije.

     • Amerikanc

      To ni niti POLOVICA vseh držav na Svetu (194 držav je trenutno, če se prav spomnim). In mi rinemo v tisto pičlo polovico povsod tam, kjer nas ne žuli. Stalno bi nekaj radi mutili s totimi toplimi Arabci.

 • Andrej

  Komunisti so v svojem bistvu teroristi, ki maltretirajo lasten narod. Zato gredo s palestinskimi teroristi kar dobro skupaj. Naloga Cerarja in cele vlade je, Slovenijo čim dlje od EU in ZDA. Smer -> Balkan.

  • Ros

   Arabci imajo dovolj ozemlja, resursov, držav, imen in denarja, več kot dovolj, da sami rešijo palestinski problem. Kako se bo imenovala in kdo bo vodil in urejal arabski del Izraela (Palestine) je pravzaprav povsem Arabski problem. Če Izraela tam ne bi bilo, od tega Arabci ne bi imeli nobene koristi. Le probleme. Ker se nihče ne bi več ukvarjal z njimi. Kot komunisti; Pomembni so le zato, ker delajo škodo. Stalno hočejo biti glavni in to dosegajo z nasiljem, grožnjami, celo poboji. Arabci imajo resnične probleme, ne vem zakaj jih ne rešujejo, ker imajo za to vse možnosti.
   Kar je meni nerazumljivo je, zakaj se ne ukvarjajo s pravimi problemi, ker jih imajo ogromno. Vsi bi lahko imeli lepša življenja, pa raje revščino in bedo prekladajo.
   Zakaj Slovenija podpira takšno reševanje palestinskega problema, je še bolj čudno. Ker, več kot očitno, o problemu nimajo pojma. Pravzaprav nimajo pojma o ničemer, razen o pobiranju davkov in izplačevanju plač iz javnih sredstev. V resnici pa imamo tako neurejeno kriminalno državo (Slovenijo), zaradi njih (komunistov), da je samo to dejstvo garancija, da slovenskim vladnim predlogom ni za zaupati. 99% verjetnost je, da ne bodo svetovali nič pametnega. Kar je svojevrsten rekord, ker če butelj ali idiot svetujeta nekaj, je vsaj 50% – 50% možnost da bo nasvet dober.
   P.S.: Lahko pa palestinsko “vprašanje” rešujemo po slovenskem modelu:
   1. Ukine naj se mednarodna pomoč Palestini.
   2. Dvignejo naj davke na slovensko raven; okoli 70%. Tako se bodo vsi morali ukvarjati s pobiranjem davkov ali davčnimi utajami. S tem bodo imeli toliko dela, da za konflikt ne bo več časa.
   3. Izvolijo naj Zorana Jankoviča za župana najlepšega palestinskega mesta, da jim uredi primerne površine za vrtičkanje, da se bodo sami prehranili. Saj veste domača solata in to.
   4. Za namakalne sisteme bodo poskrbeli Izraelci, ker je to njihov strateški posel. V zameno dobijo mir in gospodarsko sodelovanje, kar je bolj ali manj vse, kar Jude zanima.

   P.S. Mah. Ne vem zakaj sploh komentiram.

 • Skrajno Desni

  Naslednjič bo Cerar v Slovenijo pripeljal Abu Bakr al Bagdadija.

 • baubau

  nomadi si svoje države niti ne želijo:enaki so namreč vsem internacionalistom v stilu:vse je naše in pripada nam…

  • antimur

   Dokler je bil Izrael puščava, se je tem očitnim Erjavčevim sorodnikom (Palestincem), če primerjamo izgled med njim in Arafatom, jebalo za to ozemlje, ko so pa Izraelci iz tega naredili oazo, zdaj bi jo pa imeli, barabe lene in primitivne.

 • Olga101

  Naj jo prizna v svojem in Kučanove imenu, nima pa nobene pravice priznati teroristov v imenu Slovenije!

 • Andrej

  Kdor je kdaj bil v Izraelu je lahko na lastne oči videl, kaj je Palestina. To priznavat je popoln nesmisel.

 • Artur

  Kje smo mi tu v tej “štoriji” Cerar,Šarec v našem Butalistanu nam prodajata meglo ostali politični analitiki jim ma držijo štango pri tem a vsakemu, ki išče odgovore v tujih virih je jasno, da naša narodno izdajalska servilna,oportunistična, hlapčevska komunajzlska drhal prisega na globaliste
  SRBI I RASPAD EVROPSKE UNIJE – SUKOB TAJNIH DRUŠTAVA I VELIKIH SILA
  https://www.youtube.com/watch?v=V5d3afW7peU

 • antimur

  Vemo, da je vsa ta kučanistična golazen enaka, vsi delujejo tako kot je zapovedano od Kučana in njegove rdečezvezdaške bande, tod Cerar je med temi izdajalci in antislovenci med najhujšimi barabami. Qrba si zasluži pošten ruker na njegov grd gobec. Te barabe nam bodo popolnoma zasvinjale življenje s svojim proruskim delovanjem. Ta norec niti ni toliko pri sebi, da bi vedel kaj pomeni, če nekdo odstopi in to zaradi popolne nesposobnosti in neodločnosti. Do konca bodo zasvinjali vso spoštovanje, ki naj bi ga človek imel do premiera, do ministrov, do sodstva, pravzaprav do vsega, kar je zapacano s kučanističnimi barabami, to pa zna biti hudo nevarno, predvsem za to bando.

 • Roman Benedik

  Janša,israhell-in Trumpov hlapec

 • Anton

  takim kot je Karl Erjavec, Miro Cerar, pa da ne naštevam še naprej,so včasih sodili za izdajo bodisi za veleizdajo vendar teh možnosti naš pravni statut ne pozna, se že ve čemu tako.

  sarkazem press

 • xtc

  Dejansko zadevo fura Kučan ,ki pač ne more iz kože Mini Titek sindroma in njega oponašanja a težava je v tem ,da je tako manevriranje že davno povozil čas in nam nakopava le sovražnike,dejansko upam ,da bodo judje in ZDA SLo komuniste stresli za vrat in to finančno in ustreznimi ukrepi.
  Je pa dejstvo ,da te neumnosti SLO tiščijo v popolnoma nepomembno mednarodno težo.
  Glede Palestinske države pa tole;Gazo bi morali izprazniti Arabce pa razgnat po njihovih domovinah ali tistem delu Kjer je še Palestinska zemlja .
  Palestincem pa jasno povedati ,da nobene pomoči več,če ne predajo vseh teroristov Hesbolaha meje pa zapret,neprodušno vse do predaje teroristov ne glede na žrtve.

 • samotoje

  Palestina ne premore niti osnovnih postulatov, ki bi jo definirali kot državo. Kaj bi potem Cerar priznal? Hamas? To neumnost je treba preprečiti.

  • tretjerazredni

   Saj smo med prvimi priznali tudi Kosovo in jim posledično pomagali izvoliti mednarodnega terorista na oblast, kakšen bo šele palestinec.

 • Mariza Petrovcic

  Zunanji minister zaradi nesposobnosti zunanje politike v dobro Sloveniji, odpira vprašanje Palestine, to je vse kar je sposoben, s tem nam dela veliko škodo, naj odstopi, itak je en velik laznivec

 • Mariskavan beers

  Sem podjetnik, ki se je 9 let začel ukvarjati z osebno asistenco, ampak samo tiste, ki so v kritičnih finančnih potrebah in ki bodo lahko enkrat imeli sredstva za povračilo v miru in ko ga je prejela. Razpolagal bi z zneski od 1.000 € do 1.000.000 € in ne več. Obrestna mera je 3% in to v določenem obdobju: [email protected]

 • tretjerazredni

  Mi vse priznamo, ker za slovence je vse res, potem se pa čudimo zakaj nas vsi sovražijo in se nas izogibajo kot kup hinavskega dreka.