Še en dokaz, da režimski mediji niso neodvisni: Novinarji oddaje Preverjeno izdali vir – ki je želel razkriti afero ministrstva za obrambo, kako nezakonito izčrpava ZZZS – bivšemu novinarju Brankoviču, ki je zdaj v LMŠ!

Foto: Facebook

Nov dokaz, da režimski mediji niso neodvisni in jim diktirajo, o čem lahko poročajo in o čem ne. Tako deluje tudi oddaja Preverjeno, ki naj bi stopila v bran šibkejših in “razkrivala” škandale, afere. A le tiste, za katere dobijo dovoljenje. V četrtek je namreč vir preko Messengerja na Facebooku v uredništvo oddaje Preverjeno poslal sporočilo, da bi razkril, kako Slovenska vojska oziroma ministrstvo za obrambo domnevno nezakonito izčrpavata finančna sredstva Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in nezakonito zaračunavata helikopterske prevoze, ki jih sicer prikazujejo kot brezplačne, in novinarjem ponudil vso potrebno dokumentacijo. Kar pa so storili v uredništvu oddaje, je nezaslišano in prava sramota. To pa so očitno storili tudi zato, da bi pred novo veliko afero zaščitili Karla Erjavca in del vrha Slovenske vojske.

Kot poroča portal Požareport, se je vir se je namreč osebno izpostavil, zaupal je svoje ime, priimek in tudi druge podatke, tudi to, da je redno zaposlen na UKC Ljubljana. V oddaji Preverjeno pa so ga izdali, njemu pa na sporočilo sploh niso odgovorili. Sporočilo so namreč takoj poslali Juretu Brankoviču, nekdanjemu novinarju oddaje Preverjeno in TV Slovenija (Tarča), zdaj tiskovnemu predstavniku UKC Ljubljana. Brankovič ga je poslal naprej, in sicer vodji korporativne varnosti na UKC  Ljubljana Matjažu Tavčarju, ki je vir takoj uradno kontaktiral – vse to pa se je zgodilo v roku ene same ure.

Splošno znano je, da se v novinarski službi virov ne izdaja, saj je zanje to lahko zelo strahotno in celo življenjsko nevarno. Izdajo virov tudi izrecno prepovedujejo vsi novinarski kodeksi na svetu. In ta poteza oddaje Preverjeno potrjuje govorice, ki že dlje časa krožijo na domači medijski sceni, da posamezni novinarji in uredniki “prodajajo” svoje vire. Potrjuje pa tudi, kako globoko pri nas sežejo lovke posameznikov. K sreči je sicer vir pred morebitnim disciplinskim postopkom znotraj UKC Ljubljana varen, saj informacije, ki jih je posredoval oddaji Preverjeno, ne zadevajo UKC Ljubljana, torej njihove poslovne skrivnosti, ampak vlado, ministrstvo za obrambo, vojsko in ZZZS, kar pomeni, da je dejansko ravnal kot zelo odgovoren državljan, ki opozarja na domnevne nezakonitosti.

Sporočilo, ki ga je vir poslal na oddajo Preverjeno. (Foto: Požareport)

Jure Brankovič je  pred kratkim tudi prešel v Listo Marjana Šarca in prek te stranke postal novi član nadzornega sveta Slovenske tiskovne agencije (STA). Brankoviču pa kolegi iz oddaje Preverjeno sporočila izdanega vira – žvižgača niso posredovali zgolj zato, ker je bil prej “njihov” – novinar POP TV in oddaje Preverjeno -, ampak tudi zato, ker je Brankovič “zaščitnik” Slovenske vojske ter ministrstva za obrambo v medijih. Tako so dejansko želeli zaščititi ministra za obrambo Karla Erjavca in del vrha Slovenske vojske pred novo veliko afero.

Vir je želel razriti dvojno zaračunavanje reševalnih prevozov s helikopterji Slovenske vojske
Šlo naj bi namreč za dvojno zaračunavanje reševalnih prevozov s helikopterji Slovenske vojske: prek zavoda in še direktno družinam. Vir, ki je torej uslužbenec UKC Ljubljana, sumi in tudi dokazuje, da ministrstvo za obrambo dvakrat zaračunava stroške reševalnih helikopterskih prevozov Slovenske vojske, kar naj bi dokazovali podatki o nakazilih z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije na ministrstvo za obrambo.

Foto: Erar

Vir opozarja, da se nenavadno in časovno ujemajo zneski in številke transakcijskega računa (zgornja slika iz Erarja), kar je razvidno tudi iz računa (spodnja slika), ki ga je ministrstvo za obrambo pred dnevi direktno izdalo družini obolele osebe, ki jo je vojaški helikopter 25. avgusta letos prepeljal iz SB Pulj v UKC Ljubljana. No, to bi dejansko lahko pomenilo dvojno zaračunavanje ene in iste storitve.

Del računa ministrstva za obrambo, poslanega družini obolele osebe, ki jo je iz Pulja v UKC Ljubljana prepeljal vojaški helikopter. (Foto: Požareport)

Vir tudi dokazuje, da naj bi se na račun reševalnih helikopterskih prevozov z ZZZS na ministrstvo za obrambo letno prelilo 4,9 milijona evrov, čeprav naj bi Slovenska vojska to dejavnost reklamirala kot brezplačno. Prav tako že od leta 2015 v sporočilu z 52. redne seje Vlade RS o Izvajanju helikopterske nujne medicinske pomoči piše: “… ki omogoča izvajanje operacij HNMP z državnimi zrakoplovi, in sicer  policijskimi, ne pa tudi z zrakoplovi slovenske vojske.” Torej te dejavnosti sploh ne bi smela več opravljati Slovenska vojska, ampak policija, predvsem pa vojska ne bi smela več izstavljati računov ZZZS.

Foto: Vlada RS

Erjavec osebno in neupravičeno naročil helikopter Slovenske vojske, računa pa ne želi nihče plačati
Poleg tega pa: medtem ko ministrstvo za obrambo dvakrat zaračunava stroške reševalnih helikopterskih prevozov Slovenske vojske – torej tako družinam kot ZZZS-ju, pa je Karl Erjavec, minister za obrambo, v začetku avgusta osebno odredil neupravičen helikopterski prevoz s helikopterjem Slovenske vojske in stroške leta, 12.056,70 evra, skušal naprtiti davkoplačevalcem. Iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki mu je Slovenska vojska oziroma Mors poslal račun, so namreč sporočili, da račun za polet še vedno ni plačan.

Foto: družbena omrežja

Helikopter Slovenske vojske Bell 412 naj bi po naročilu Erjavca poletel v Split po osebo iz vplivne družine. Let so odobrili, to mora vedno storiti minister ali državni sekretar, zdaj pa iščejo plačnika. Kar je nenavadno tudi z vidika prakse v zdravstvu, poroča Škandal. Reševalno vozilo ne gre na teren, razen kadar gre za nujno medicinsko pomoč, dokler ni znan plačnik storitve. In prav to je pri omenjenem letu najbolj sporno, saj viri trdijo, da je tudi iz dokumentov, ki so nastali pred poletom, razvidno, da ni šlo za nujen prevoz, ampak bi osebo, kot je to tudi sicer v navadi, v UKC Ljubljana lahko prepeljalo reševalno vozilo po cesti.

Lana Božič