Še en fake news, narejen v Sloveniji

Guy Verhofstadt in Grega Repovž (Foto: STA)

“Kako konkretno poteka operacija “News Washing” v Sloveniji. 1. Mladina preko lažnih profilov objavi novico in jo preko aktivistov izvozi tujemu novinarju. 2. Vmes 24ur in RTV napihneta zgodbo. 3. Čez dva dni Mladina objavi isto novico, sklicujoč se na tujega novinarja, kot vir,” je novo prevaro osrednjih medijev razkril Tomaž Štih.

V februarju so štiri opozicijske stranke združene v koalicijo KUL poskusile s konstruktivno nezaupnico. Poskus je bil neuspešen, saj niso dobili zadostnega števila glasov v državnem zboru. Skoraj že naslednji dan so se pričele pojavljati prve škodljive novice o sedanji vladi v tujih medijih. Lahko skoraj zatrdimo, da od februarja pa do danes skoraj vsak teden smo priča trem novicam v tujih medijih, ki blatijo Slovenijo. V njih večinoma nastopajo novinarji iz Društva novinarjev Slovenije, ki so ideološko sovražno nastrojeni proti predsedniku vlade Janezu Janši. Pri tem ne mine tuja novica, da ne bi Slovenijo predstavljali kot problematično ali celo diktatorsko državo.

Tako smo v naših medijih že razkrili, da so glavni izvozniki umetnih afer za potrebe tujine izvažajo novinarja Blaž Zgaga in Anuška Delić, profesor iz FDV Marko Milosavljevič, zaposlena na Mirovnem inštitutu Brankica Petkovič in še ena “neodvisna” strokovnjakinja za medije dr. Sandra Bašič Hrvatin. Ne glede na to, da od tega, kar govorijo in pišejo, ni niti kančka resnice, jim njihova premoč na medijskem trgu v Sloveniji omogoča, da širijo svojo plat “resnice”.

Levičarsko medijsko omrežje preko lažnega profila širilo lažno afero
Pred časom smo bili priča histeričnim medijskim zapisov v dominantnih medijih, o t.i. lažnih desnih “trolih” na omrežju Twitter. Nevladna organizacija Danes je nov dan, medij Podčrto in ustvarjalci Tarče pa si glede poročanja zaslužijo vsaj doktorski naziv. Vendar osrednji mediji skrivajo, ko se istih taktik za izvažanje umetnih afer poslužujejo kar sami.

Image

Član Sveta za protikoronske ukrepe je opazil, da je neznani profil mr. No zapisal, da vodja skupine Renew Guy Verhofstadt noče videti slovenskega predsednika vlade na Konferenci za Evropo. Tvit je objavil 7. maja 2021. Naslednji dan se je nepričakovano oglasil bruseljski dopisnik Euronewsa Jack Parrock in zgodbo prodal, “da je iz zanesljivih evropskih virov izvedel informacijo, da Janša v nedeljo zaradi Verhofstadta ni smel govoriti na omenjeni konferenci.” Krog se je čudežno končal devetega maja, ko je Parrockov tvit delila Mladina. V svoj tvit so zapisali med drugim, da Janša na konferenci ni smel govoriti zaradi nevarne politike in žaljivih nastopov Janše.

Lahko le zapišemo, da naj tisti, ki načrtujejo ustvarjanje nove umetne afere, vsaj poskusijo zakriti sledi. To je le en še en dokaz, da si tisti, ki medijsko vladajo, lahko privoščijo popolnoma vse. Vladarji slovenskega medijskega prostora to brez sramu počnejo ves čas. Še sreča, da obstaja družbeno omrežje Twitter, kjer uporabniki hitro razkrijejo konstrukte afer levih medijev. No, tokrat jih je na laži ujel Tomaž Štih.

Luka Perš