S šarcizmi nad draginjo: Na obrambnem ministrstvu bi energijo privarčevali z ugašanjem računalnikov

Minister za obrambo Marjan Šarec (Foto: STA)

Še ena cvetka vladajoče garniture: na obrambnem ministrstvu bi elektriko privarčevali s pogostejšim ugašanjem računalnikov. Čas je, da vladajoči razne “kozmetične popravke” pustijo ob strani in se lotijo resnih strukturnih sprememb na različnih področjih. Podobno velja tudi za Golobove sončne elektrarne. Tuje izkušnje kažejo, da takšne ne zadostujejo. Čas je za drugi blok nuklearke in za nove hidroelektrarne.  

Trenutno vladajoči so se v preteklosti pritoževali nad komunikacijo Janševe vlade. Slišali smo celo mnenja, da je ta precej v Trumpovem slogu. Počasi postaja jasno, kakšne komunikacije so si želeli. Slovenija pod trenutno vladajočimi, v nekaterih ozirih, vse bolj spominja na “banana republiko”, kjer “kraljujejo” populisti, podobni nekdanji argentinski predsednici Cristini Fernandez de Kirchner, bivšemu filipinskemu predsedniku Rodrigu Dutertu in celo severnokorejskemu voditelju Kim Jong Unu … Naj spomnimo na kontroverzno retoriko in na razne infantilne izpade v javnosti.

Nekaj spornih izjav premierja Roberta Goloba: “Živinoreja in konzumacija mesa je prevelika in samo en dan ali dva dneva brez mesa, če jih zares naslovimo, bodo rešili v kratkem času ravno to pomanjkanje krmil, pšenice za živinorejo v Sloveniji”, “in drugič, da imamo val sredi poletja, je samo dobro. Zakaj? Ker imamo proti covidu-19 naravna zdravila: to so vitamin D in sonce ter slana morska voda. Odlično je, da je val zdaj, ko gremo lahko vsi na morje in se tam pozdravimo. Ne hecam se, to je čista resnica”, “večina ljudi na Zahodnem Balkanu je na strani Rusije, še posebej Slovani” itd.

Robert Golob in severnokorejski diktator Kim Jong Un imata skupno točko: spreminjala bi prehranjevalne navade svojih ljudi. (Foto: Business Insider)

Za primerjavo: bivša predsednica De Kirchnerjeva je Argenticem nekoč svetovala, da naj za boljšo spolnost rajši uživajo svinjino z žara kot viagro. Duterte je tekom predsedovanja prav tako postregel s citati in izpadi, ki so polnili naslovnice svetovnih medijev. Po predpisovanju jedilnikov svojim “podložnikom” pa Golob še najbolj spominja na Kima. Tudi drugi predstavniki podalpske vladajoče garniture ne zaostajajo … Spomnimo na ekscese predsednice DZ-ja Urške Klakočar Zupančič, na ceneno, trivialno poziranje zunanje ministrice Tanje Fajon v bližini pogorišča na Krasu ali pa na izjave obrambnega ministra Marjana Šarca. Zanj se zdi, da še na političnem parketu uprizarja burko.

Potrebni so temeljiti ukrepi, ne pa “kozmetični popravki”, kot je ugašanje elektronskih naprav
Ob nedavnem obisku Krasa je izumil nekaj novih šarcizmov, med drugim “žičko” in “štarter”, ko je pojasnjeval okvaro policijskega vodnega topa. Ni kaj, če že ni kruha, so pa igre! Ob vse višjih davkih in vse bolj praznih želodcih, nam vsaj ni dolgčas. Za to skrbijo vladajoči s svojo izjemno komunikacijo. In ko smo že pri Šarcu: na obrambnem ministrstvu vsem zaposlenim tokrat predlagajo, da z namenom varčevanja energije, pogosteje ugašajo računalnike. Predlog podoben tistemu, da bi energijo privarčevali z omejevanjem hlajenja klimatskih naprav.

Ali pa tistemu o dveh brezmesnih obrokih … Takšnim potezam smo bili priča tudi v času Pahorjeve vlade, ko se je premier, namesto s strukturnimi spremembami ukvarjal s tem, da bo potovanja z letalom zamenjal s potovanji z avtomobilom. Podobno težo ima tudi Golobova napoved o gradnji “velikih sončnih elektrarn”, za katere je jasno, da bistva problematike ne rešujejo. To izpričujejo tuje izkušnje. Potreben bo nov blok jedrske elektrarne in nove hidroelektrarne. Kozmetika, leporečje in prikupna kodrasta pričeska pa bolj sodijo v telenovele ter v trač revije. Problemov na perečih področjih, brez temeljitih in smiselnih ukrepov, ne bo mogoče rešiti.

Domen Mezeg