Še en populističen predlog Levice in dokaz, da sploh ne poznajo mednarodnih zavez Slovenije!

Luka Mesec si zopet predstavlja delovanje slovenske vojske po "domače". (Foto: STA)

Luka Mesec si zopet predstavlja delovanje slovenske vojske po "domače". (Foto: STA)

Stranka Levica je našla novo področje za nabiranje svojih političnih točk. Po svojem vnetem boju za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja so na odboru za obrambo predlagali, da se pripadniki Slovenske vojske umaknejo iz Afganistana. Večina poslancev je njihov predlog zavrnila, saj je Slovenija članica zveze Nato in mora izpolnjevati svoje mednarodne obveznosti v vojaških operacijah Nata.

Odbor za obrambo je z 12 glasovi proti zavrnil predlog stranke Levica, da se slovenski člani vojaških sil Nata vrnejo v svojo domovino. Slovenija je imela v preteklosti angažiranih skoraj 900 vojakov na območju Afganistana. Zadnji podatki kažejo, da imamo v Afganistanu le 8 pripadnikov Slovenske vojske, ki sodelujejo v mirovnih operacijah. Stranki Levica sta se zdela sporna število naših vojakov na misiji v Afganistanu in vplačevanje v t. i. sklad za afganistansko vojsko.

Po poročanju Siola so se na predlog Levice kritično odzvali poslanci Žan Mahnič, Matej Tonin in Matjaž Nemec. Medtem ko je poslanec Slovenske demokratske stranke Žan Mahnič svaril, da bi dodatni umik vojaških sil iz Afganistana v Sloveniji povečal število beguncev zaradi teroriziranja Al Kaide, pa je poslanec Socialnih demokratov Matjaž Nemec opozoril: “Najlažje je oditi. A če se želimo pravilno lotiti tudi težave migracij, je treba konfliktne situacije reševati v državah izvora.”

Žan Mahnič opozarja na resno povečanje migracij, Matjaž Nemec pa pojasnjuje, da se težave glede migracij morajo reševati v državi izvora. (Foto: STA)

Žan Mahnič opozarja na resno povečanje migracij, Matjaž Nemec pa pojasnjuje, da se težave glede migracij morajo reševati v državi izvora. (Foto: STA)

Slovenija sodeluje v vojaških mirovnih misijah v Afganistanu že od leta 2003
Višji štabni vodnik Robert Rotar v svoji zaključni nalogi Slovenska vojska v ISAF opiše vlogo Slovenske vojske z naslednjimi besedami: “Slovenska vojska sodeluje na mirovni misiji ISAF v Afganistanu že od leta 2003 in v dosedanjem času je bilo angažiranih 877 pripadnikov. Napotitev 14. kontingenta SV v Afganistan, s katerim Slovenija prevzema vodenje Operativne skupine za mentorstvo in povezave (Operational Mentor and Liasion Team – OMLT) v okviru sil ISAF, prinaša verjetno do sedaj največjo razširitev nalog in pristojnosti. Slovenski vojaki bodo skupaj s pripadniki afganistanske vojske delovali tudi na terenu, pri poveljevanju in vodenju njihovih akcij.” (Rotar,2011).

Fotografija je simbolična. (Foto: STA)

Ministrstvo za obrambo odločno zavrnilo poziv Levice
Politično solo akcijo Levice pa so zavrnili tako na ministrstvu v nekaterih političnih strankah. Na odboru jo je zavrnil sekretar na obrambnem ministrstvu Miloš Bezjak z besedami, da vlada predloga priporočila za takojšnje prenehanje sodelovanja Slovenije v Afganistanu ne podpira. Izpostavil je, da v državi delujejo številne misije, da Slovenija podpira prizadevanja mednarodne skupnosti za mirno rešitev krize in da je za končanje vojaških aktivnosti nujen mirovni sporazum. Glede plačil v sklad za afganistansko vojsko je pojasnil, da je to mednarodna zaveza Slovenije.

Luka Perš

 

 

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  A ne bo bilo boljše, če bi Levico nagnali iz parlamenta??

  • Vera

   Na volitvah bo prva priložnost , mogoče že na izrednih .

   • macon

    Na volitvah bodo bebčki dobili čez 10%, lahko celo precej več, ker je zagovednih polpismenih levičarjev v Sloveniji res veliko.

  • Igor Pavlič

   Vse bilo moraloi izgnati, le tako bi SDS člahko sestavila vlado.

 • Antonius

  Če bi Matjaž Nemec ne imel saharsko puščavo v glavi bi vedel, da je o reševanju migracijskih razlogov in težav, Merklovi leta 2015 v Madridu dopovedoval prav njegov opozicijski nasprotnik Janez Janša.
  Takrat je Janša vsem sodelujočim na kongresu EPP jasno in glasno povedal, da je treba probleme reševati tam, od koder rinejo v Evropo migranti. Merklova je potem rabila skoraj tri leta, da je zaradi težav s šerijatarji v Nemčiji zakapirala, kar ji je Janša v Madridu dopovedoval.
  Matjažu Nemcu pa mama samo doktorata še ni uspela kupiti.

  • rubec

   he he he

 • Andrej

  Predlagam, da celo Levico pošljemo v Afganistan. Do konca mandata.

  • Igor Pavlič

   JAz bi pa tja poslal Mahniča in Grimsa ter Šiškota. Janša in Jelinčič sta pa že prestara.

   • Andrej

    Seveda bi ti to naredil. Da bi imel mir pred resnico.

 • Franc Šink

  Za enkrat moramo potrpeti. Momentalno kradejo.

 • šmentanamuha

  Tako je to, ko se amaterji grejo politiko.

  • Mirko

   Pa ne moreš tako grdo govoriti o Erjavcu.

 • Janez Mayer

  Hm, če bi kaj takega predlagala desnica, bi levi takoj govorili o poceni nabiranju političnih točk. V tem primeru pa ni tako, no.

  • Igor Pavlič

   TAko pa govorimo le o popučlizmu, v imenu resnice seveda.

   • Janez Mayer

    Ja. Na tej strani. Na drugi pa ob drugih priložnostih.
    Na žalost je teh drugih precej več in dolinčeki so sprani, da glava boli, no.

    • Igor Pavlič

     Tudi Trump govori o umiku iz Afganistana, ampk to seveda ni populizem, on misli resno, kot vedno.

     • Janez Mayer

      Trump je predsednik neke države, baje je bil zvoljen po nekih pravilih. Vem, da vam še zdaj iz ozdja tolče glas našega edija, Hilari ma še šanse—ampak, lej, izvoljen je bil. Tako, kot, npr Šarec pri nas. A da ni bil izvoljen? Sori…deletam, no.

     • Igor Pavlič

      Ne vem, koloiko mpoznaš ameriški volilni so9istem, da tako vehementno mopletaš zbvrezultati i9n njih p’rimerjaš s parlamentarizmom v Sloveni8ji9! Očo9itno da ti je matematika španska vas. Demokratka Hillary Clinton je dobila skoraj tri milijone glasov volivcev več od republikanca Donalda Trumpa. Clintonova je sicer tudi dobila skoraj 400.000 glasov več, kot jih je dobil Barack Obama leta 2012. Večina teh glasov je prišla iz Kalifornije in New Yorka, kar pa na seštevek elektorskih glasov ni vplivalo. Zelo demokrtatično. Šarec je predsednik vlade, na to emsto ga je postavila koalicija. In tisti, ki je sposoben zbrati 46 poslanskih glasov, postane predsednik vlade, laghko je tzo celo človek, ,ki sploh ni kandidiral nja voloitvah.Mi vsaj predsednika države volimo neposredno, Američani pa še tega ne!

     • Janez Mayer

      Mdona, a lahko ponoviš brez številk, no?

     • Igor Pavlič

      Pa saj ne gre za Hilarty, tako mkot ne gre za ŠArca, gre za volilno zakonodajo min pravila. Tudi JAnša je sestavil vlado, čeprav je bil relativni zmagovgalec JAnković, da ne omenajum Demosa in Peterletovge vlade, ko sta več glasov kot SKD prejeli ZUSMS in Stranka demokratične prenove (ex komunisti).Apli map mleta 2.000 Bajuk, menda ja ni boila NSi relativna zmagovalka kakšnih volitve? Zkaj za ene drugaćčna merila kot za druge?

     • Janez Mayer

      Postavil si zelo pomebno vprašanje, Zakaj za ene drugačna merila kot za druge. Želiš, da nadaljujeva s to temo ali priznaš, da si ga s tem vprašanjem spet usral, globoko usral, no?

     • Igor Pavlič

      JA menda nisem jaz pisal ustave in zakonov o volitvah predsednika, poslancev ter imenovanja vlade. Seštej glasove, ki so jih dobiole desne stranke in tiste, ki soji so jih prejele leve. JAz sploh nisem volil.

     • Janez Mayer

      In s tem se še hvališ?
      S tem, ko ne voliš, pustiš drugim, da prevladajo. To je tvoja stvar, ampak saj hvalit se ne s tem, no.

     • Janez Mayer

      Tudi jaz nisem posili tiste punce tam za vogalom, pa se čutim kriv. Govno, če ne voliš, voliš za korupcijo, no.

     • Janez Mayer

      btw, če bi zmagala vaša omiljena Hilari, bi zdaj imeli še nekaj več vojn po svetu. Ker hilari še bolj podpira eaglese. Ampak ti računaš na to, da dolinčeki pojma nimajo o situaciji v jues in jih boš kle malo pošolal…. Lej, švasar, jes vi ken, butl, no.

 • hribovc

  ko je mesec za luno… ne more dr’gač bit’ !!

 • Amerikanc

  Mesečnik, pripiši si pešanje gospodarstva od decembra naprej, ko si uzakonil minimalno plačo – brez dodatkov na 940 €. To je s stališča zaposlenih super in skrajno populistično, vendar si ustvaril uravnilovko in polpismene osnovnošolce izenačil s strokovnim kadrom. Se vidi da nimaš 5 minut delovne dobe ampak samo ležišče v parlamentu.

 • Mirko

  Glede plačil v sklad za afganistansko vojsko je pojasnil, da je to mednarodna zaveza Slovenije.

  Potem naj pa afganistanska vojska skrbi, da njihovi državljani ne bodo brez dokumetov odhajali iz države in delali škodo v državah, ki Afganistanu pomaga pri notranji ureditvi. Ali pa vse migrante s poreklom iz Afganistana trikrat tedensko deportirati nazaj v Afganistan z letalom NATO pakta.

 • Ruzla Derpe

  Lukec me spiminja na Janeza, ki se je kot dejaven mladi komunist vztrajno prizadeval za nadgradnjo JNA.

 • Olga101

  V dobro Slovenije bo najbolje, da se umakne levica svojimi idiotijami! V Evropo uvažajo tetoriste, borijo pa se za razotožitev slovenske vojske in umik iz Nata (tudi iz Afganistana);??
  Tisto z dopolnilnim zavarovanjem pa je tako samo megla, samo zato, da prekanalizajo denar v žepe Zemljariča & murglske udbomafije!

  • Igor Pavlič

   Umik vojakov iz Afganoistana bi bil totalna bedarija, to je jasno.TAm brez nas A,m3eričani enostavno ne morejo. Če ne bi bilo naših tam, bi bilo pri nas še več migrantov, tako jih pa fantje zadržujeo doma.Če se bo pa Trump drugače odločil, s ebodo pa pač vrnili-.

 • Igor Pavlič

  KAj ograja, ki jo je Orban postavil na meji s Hrvaško pa ni proti mednarodnim zavezam? Ni čudno, da je Orbana zamrznila celo EPP- “ljudska” internacionala.

 • Igor Pavlič

  Afganistan bomo s pomočjo ZDA zagotovo premagali, žal pa bodo cene opija in heroina narasle, tudi pri nas.

  • R7

   Premagali Afganistan?
   Afganistan ni v vojni ne z Slovenijo ne z nobeno drugo državo Nato zveze. Nato države niso tam, da bi premagale Afganistan.

   • Igor Pavlič

    TAm še vedo ne, kja je vojna. Če bi hoteli vedeti, kaj je vojnja, naj s eobrnejo na naše Druištvo za vrednote osvobodilne vojne za Slovenijo.

  • Ruzla Derpe

   Če jih niso Rusi v 10letih, možno, da jih bodo ZDA.

   • Igor Pavlič

    Ampak tokrat nam pomagajo Američani, spet bomo zmagali. Če smo trazoroženi premagali JLA, bomo pa menda tudi Afganistan.LAj če bi vardo od Šiška poslali še tja?

 • R7

  O napotitvi naših Obrambnih sil v neke tretje države bi moral odločat narod, referendum, ne pa neka mala skupina ljudi ki se o tem dogovarja z Gospodarji za hrbtom naroda.

 • samotoje

  Najbolj ekonomsko vzdržno bi bilo, če bi naredili zamenjavo- poslansko skupino Levice z onim obilnim mehanikom vred v Afganistan, vojsko pa domov. Win- win situacija.

  • Igor Pavlič

   Če bi razpisali referendum, bi premočno zmagali domoljubi, kot vedno in zahtevali. d av Afganistan pošljemo mše MAhniča in Šiška osebhno.

 • FORT WORTH

  Ta lunatik zivi se vedno v neuvrsceni sfrj, ki je sklepala zaveznistva z drzavami v razvoju, skratka z najbolj primitivnimi drzavami sveta.
  Od vsega tega ni bilo nobene koristi le nepotrebni stroski in zguba casa.

  Levica tipa, kje bi lahko pridobili vole, da bi jih volili…
  S takimi predlogi, kot jih ima lunatik samo kaze, da je popoln bedak, enako velja za ostalo nicvredno in zavozeno clanstvo.

 • Ruzla Derpe

  A ni konec vojne v Avganistanu? No, ko bodo prosili za azil Avganistanci na slovenskii meji se spomnite, da so slo vojaki legionarji na tujem ozemlju.

  • R7

   ZDA so že osemnajst (18) let vojaško v Afganistanu

   • Ruzla Derpe

    Vsako leto se poslavljajo.