fbpx

Še en populističen predlog Levice in dokaz, da sploh ne poznajo mednarodnih zavez Slovenije!

Luka Mesec si zopet predstavlja delovanje slovenske vojske po "domače". (Foto: STA)

Luka Mesec si zopet predstavlja delovanje slovenske vojske po "domače" v aktivizaciji posebnega 37a. člena Zakona o obrambi.(Foto: STA)

Stranka Levica je našla novo področje za nabiranje svojih političnih točk. Po svojem vnetem boju za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja so na odboru za obrambo predlagali, da se pripadniki Slovenske vojske umaknejo iz Afganistana. Večina poslancev je njihov predlog zavrnila, saj je Slovenija članica zveze Nato in mora izpolnjevati svoje mednarodne obveznosti v vojaških operacijah Nata.

Odbor za obrambo je z 12 glasovi proti zavrnil predlog stranke Levica, da se slovenski člani vojaških sil Nata vrnejo v svojo domovino. Slovenija je imela v preteklosti angažiranih skoraj 900 vojakov na območju Afganistana. Zadnji podatki kažejo, da imamo v Afganistanu le 8 pripadnikov Slovenske vojske, ki sodelujejo v mirovnih operacijah. Stranki Levica sta se zdela sporna število naših vojakov na misiji v Afganistanu in vplačevanje v t. i. sklad za afganistansko vojsko.

Po poročanju Siola so se na predlog Levice kritično odzvali poslanci Žan Mahnič, Matej Tonin in Matjaž Nemec. Medtem ko je poslanec Slovenske demokratske stranke Žan Mahnič svaril, da bi dodatni umik vojaških sil iz Afganistana v Sloveniji povečal število beguncev zaradi teroriziranja Al Kaide, pa je poslanec Socialnih demokratov Matjaž Nemec opozoril: “Najlažje je oditi. A če se želimo pravilno lotiti tudi težave migracij, je treba konfliktne situacije reševati v državah izvora.”

Žan Mahnič opozarja na resno povečanje migracij, Matjaž Nemec pa pojasnjuje, da se težave glede migracij morajo reševati v državi izvora. (Foto: STA)

Žan Mahnič opozarja na resno povečanje migracij, Matjaž Nemec pa pojasnjuje, da se težave glede migracij morajo reševati v državi izvora. (Foto: STA)

Slovenija sodeluje v vojaških mirovnih misijah v Afganistanu že od leta 2003
Višji štabni vodnik Robert Rotar v svoji zaključni nalogi Slovenska vojska v ISAF opiše vlogo Slovenske vojske z naslednjimi besedami: “Slovenska vojska sodeluje na mirovni misiji ISAF v Afganistanu že od leta 2003 in v dosedanjem času je bilo angažiranih 877 pripadnikov. Napotitev 14. kontingenta SV v Afganistan, s katerim Slovenija prevzema vodenje Operativne skupine za mentorstvo in povezave (Operational Mentor and Liasion Team – OMLT) v okviru sil ISAF, prinaša verjetno do sedaj največjo razširitev nalog in pristojnosti. Slovenski vojaki bodo skupaj s pripadniki afganistanske vojske delovali tudi na terenu, pri poveljevanju in vodenju njihovih akcij.” (Rotar,2011).

Fotografija je simbolična. (Foto: STA)

Ministrstvo za obrambo odločno zavrnilo poziv Levice
Politično solo akcijo Levice pa so zavrnili tako na ministrstvu v nekaterih političnih strankah. Na odboru jo je zavrnil sekretar na obrambnem ministrstvu Miloš Bezjak z besedami, da vlada predloga priporočila za takojšnje prenehanje sodelovanja Slovenije v Afganistanu ne podpira. Izpostavil je, da v državi delujejo številne misije, da Slovenija podpira prizadevanja mednarodne skupnosti za mirno rešitev krize in da je za končanje vojaških aktivnosti nujen mirovni sporazum. Glede plačil v sklad za afganistansko vojsko je pojasnil, da je to mednarodna zaveza Slovenije.

Luka Perš