fbpx

Še ena neuspela afera Levice in portala Necenzurirano: Pomanjkljivosti na vojaških oklepnikih bo odpravil proizvajalec na lastne stroške!

Minister Matej Tonin, trojica iz Necenzurirano in poslanec Levice Miha Kordiš (Foto: STA/Matic Štojs Lomovšek)

Vedno bolj očitno je, da se bližajo volitve. Spletni portal Necenzurirano je namreč spisal članek okrog nakupa oklepnih vozil z namenom, da predsednika NSi in obrambnega ministra Mateja Tonina obtožijo orožarske afere. Celotnemu podpihovanju zgodbe se je pridružila še radikalna stranka Levica, za katero se ve, da je že od nekdaj nenaklonjena modernizaciji vojske oziroma kakršnemu koli vlaganju vanjo. Tako je v imenu stranke poslanec Miha Kordiš napovedal sklic nujne sede odbora za obrambo. 

Glede portala Necenzurirano.si, katerega vsebino ustvarjajo Primož Cirman, Vesna Vuković in Tomaž Modic, je kmalu po nastanku postalo jasno, da je bil ustvarjen izključno z nameni diskreditacije in demonizacije stranke SDS in vsega, kar je povezano s protikomunističnimi silami. Tokrat je tarča minister za obrambo Matej Tonin, predsednik stranke, ki se je odločila za vstop v vlado Janeza Janše. Zapisnik, ki so ga pridobili v Levici, izsledke pa so objavili tudi pri Necenzurirano, po navedbah Levice razkriva, da so bili dostavljeni oklepniki v nasprotju z originalnimi idejami in dogovori.

“Prevzem vozil Oshkosh poteka po ustaljenih postopkih. Njihov namen je bil ugotoviti morebitne pomanjkljivosti, ki jih mora proizvajalec odpraviti na lastne stroške,” je pojasnil minister Tonin in ob tem dodal, da je bil pregled  izveden natančno in strokovno, večina napak je že odpravljenih. Minister pomirja, da sta Slovenska vojska in direktorat za logistiko ravnala zelo odgovorno, vse oklepnike oshkosh sta namreč ob prevzemu natančno pregledala. Po njegovih besedah je pri zapisniku šlo za normalen proces prevzema vozil in dodal, da ga veseli, če želijo o teh temah razpravljati v državnem zboru RS.

Vir: Printscreen

Kljub temu, da postopek prevzema lahkih kolesnih oklepnih vozil 4×4 (SKOV 4×4) Oshkosh poteka po predpisanem postopku kontrole kakovosti in količine, ki je predviden za prevzem blaga na Ministrstvu za obrambo, je poslancev Levice Miha Kordiš v izjavi za medije problematiziral dostavo oklepnikov. “Ministrstvo je po dostavi ugotovilo, da lahko izvedejo samo količinski pregled vozila. Torej namesto da bi ugotavljali celotno kakovost vozil z vsemi sistemi, so jih lahko le prešteli. Tako so v pregledu ugotovili, da so dobavljeni oklepniki težji, kot je bilo dogovorjeno. Prav tako imajo oklepniki neustrezen zavorni učinek oz. jim ne delujejo ustrezno zavore. Vitli so pokvarjeni, manjkajo podpore za transport vozil, pozicijski žarometi so poškodovani, manjkajo jim vijaki in matice itd.,” je med drugim zatrdil po poročanju STA in dodal, da gre za škart robo, ki jo je potrebno vrniti Američanom nazaj in odpovedati vojaško nabavo.

Zapisnik so tendenciozno povzeli in po svoje interpretirali
Iz Ministrstvo za obrambo so sporočili, da so do sedaj opravili količinski prevzem in deloma tudi tehnični pregled vozil Oshkosh z namenom odprave morebitnih napak ali pomanjkljivosti. Postopek kakovostnega prevzem se bo zaključil, ko bodo vozila v celoti opremljena tudi z oborožitvenimi postajami in komunikacijskim sistemom. Namen prevzemnih postopkov je namreč ugotoviti ali so v celoti izpolnjene tehnične oziroma funkcionalne lastnosti predmeta pogodbe oziroma morebitna odstopanja od pogodbenih določil (napake, pomanjkljivosti, nepravilnosti, poškodbe zaradi transporta …).

Ob neskladnostih, pomanjkljivostih oziroma odstopanjih od pogodbenih določil ob kakovostnem prevzemu blaga se z zapisnikom ugotovi, da blago ne ustreza. Nato mora dobavitelj na lastne stroške odpraviti pomanjkljivosti. Po besedah ministrstva je bil ta postopek opravljen tudi pri postopku količinskega prevzema vozil SKOV 4×4. “Vse napake in pomanjkljivosti so zapisane v zapisniku, ki ga avtorica članka objavljenega na portalu Necenzurirano nekoliko tendenciozno povzema in jih po svoje interpretira,” so poudarili.

Vse pomenljivosti in napake so v glavnem že odpravljene
V nadaljevanju so na ministrstvu izpostavili, da so vsa dobavljena vozila nova.  Vse napak in pomenljivosti, ki so večinoma nastale tekom transporta, so v glavnem že odpravljene, manjkajoče dele pa bo v okviru garancije dobavila ameriška stran. Vozila bodo po njihovih besedah dokončno prevzeta, ko bodo ta v celoti  skladna s pogodbenimi določili. “Končni tehnični pregled pa bo opravljen šele takrat, ko bodo vozila popolnoma opremljena tudi z oborožitvenimi postajami in komunikacijskim sistemom. Po tem bodo vozila popolnoma opremljena in tehnično brezhibna predana v operativno uporabo v Slovensko vojsko,” so poudarili.

V mandatu prejšnje vlade je bila dogovorjena dinamika dobave že ob prvem naročilu, ta pa je ostala nespremenjena. “Tudi navedba, da so bile letos februarja spremenjene tehnične karakteristike vozil ne drži, ker so bile tudi te dogovorjene že ob prvem naročilu, je pa Ministrstvo za obrambo na predlog Slovenske vojske ob drugem naročilu povečalo količino in dodalo še drugo izvedenko teh vozil. Dobava vozil iz drugega naročila ima določeno dinamiko, ki je skladna z načrti uvajanja teh vozil v operativno uporabo Slovenske vojske,” so še dejali.

Kot lahko vidimo Necenzurirano vnovič interpretira vse skupaj po svoje, da bi izpadlo, kot nekakšna nova orožarska afera. A eno so dejstva, drugo pa natolcevanja, ki z resnico nimajo nič skupnega. Velikokrat pa se zdi, da strankam opozicije zato ni mar, ko se sklicujejo sedaj na eno in drugič na drugo pompozno zgodbo, ki nastane pod peresom trojice Cirman-Vuković-Modic.

Sara Kovač