fbpx

Še Hrvati se delajo norca iz Slovenske vojske!

Slovenska vojska in Andreja Katič. Foto: STA

O sramoti elitnih slovenskih vojnih komandosov iz vrst Slovenske vojske so se razpisali tudi na Hrvaškem. To ni nič čudnega, saj nedavna negativna ocena pripadnikov 74. polka 72. brigade in pridodanih enot Slovenske vojske kaže na to, da so pripadniki vojske po oceni Nata nesposobni za resno delovanje.

Katičeva, ki je zagotovila sredstva za čevlje za dvotedensko uporabo, je za POP TV dejala, da je prišlo do problemov v komunikaciji in je šele iz medijev izvedela za podrobnosti rezultatov preizkusa bataljonske skupine iz Maribora, ki je prejšnji teden sodelovala v oceni borbene pripravljenosti kopenskih sil v okviru Nata. Katičeva navaja, da s slabimi rezultati ni bila seznanjena in da je zaradi tega ogorčena ter zaskrbljena.

Foto: Twitter

Stanje na Počku bolj spominjalo na prvoaprilsko šalo
Bolgarski ocenjevalci iz Nata so se med ocenjevanjem bojne sposobnosti bataljonske bojne skupine prijemali za glavo. Okoli 800 najboljših vojakov so namreč prejšnji teden na Počku nameravali oceniti na podlagi njihovih zmogljivosti, ob tem pa ugotovili, da Slovenija do 1. aprila letos ne bo uspela usposobiti vojakov, ki bodo sposobni operativnega delovanja, kakor je bilo obljubljeno. Jutranje Vijesti poročajo o tem, da je stanje na Počku bolj spominjalo na prvoaprilsko šalo kot pa na kaj drugega. Vojaki se po metodi CREVAL zveze Nato namreč niso znali niti premikati po bojišču, oprema, ki jo je zagotovilo obrambno ministrstvo s Katičevo na čelu, pa se je izkazala za slabo. Številnim škornjem so namreč začeli odpadati podplati, več vojakov pa je moralo zaradi ozeblin poiskati pomoč sanitarne službe in zdravnikov.

Hrvaški mediji so poročali tudi o tem, da Slovenija ni zmožna niti začetne zmogljivosti za pripravo srednje bataljonske skupine, ki bi morala biti dosežena vsaj dve leti pred končnimi operativnimi zmogljivostmi leta 2022. To, da je zadnji fiasko Slovenske vojske pod vprašaj postavil odhod bataljonske skupine, ki naj bi v aprilu zamenjala 36. slovenski kontingent KFOR, nam zagotovo ne more biti v ponos, saj tam največji kontingent slovenskih vojakov sodeluje v stabilizacijskem in mirovnem procesu. Odhod na misijo je zaradi negativne ocene vprašljiv, saj naj bi pripadniki te enote morali tudi v Libanon, Afganistan in Latvijo.

N. Ž.