Kako poslujeta podjetji lobista Marka Pogorevca?

Nekdanji generalni direktor policije in lobist Marko Pogorevc. Foto: STA

Marko Pogorevc je eden izmed pomembnih tranzicijskih lobistov, ki deluje znotraj širšega političnega ekosistema stranke Nova Slovenija. V devetdesetih je bil zaposlen kot častnik in policist, kasneje celo generalni direktor policije. Širši javnosti je postal znan, ko je po napadu na takratnega novinarja Večera, kasneje urednika našega portala Mira Petka (2001), kot direktor policije izjavil, da storilcem že dihajo za ovratnik – kot vemo, so bili kasneje domnevni storilci v izredno spornem sojenju oproščeni, Pogorevcu pa so se po odmevnem primeru odprle možnosti za delovanje v poslovnem svetu. Najprej je deloval kot svetovalec pri Mobitelu, kasneje pri Telekomu. Policijo je zapustil konec leta 2003. Leta 2021 se je uradno pri 57 letih upokojil, a njegove poslovne poti še zdaleč ni bilo konec. V času prejšnje desne vlade naj bi v ožjih krogih razlagal, da je njegova naloga in poslanstvo razdirati vladno koalicijo in ustvarjati razmere za sodelovanje SD in NSi v prihodnji vladi.  Manever se očitno zaradi velikega volilnega uspeha Gibanja Svoboda ni posrečil, saj Robert Golob Nove Slovenije sploh ni potreboval. Kako pa se je poslovno izteklo za Pogorevca?

Marko Pogorevc deluje prek dveh poslovnih subjektov, v katerih je prokorust, in sicer prek družbe Atlantik Group poslovno svetovanje d.o.o., inkorporirani leta 2011 s sedežem v Izoli, in Fronteks d.o.o. drugo podjetniško in poslovno svetovanje, inkorporirani leta 2012 s sedežem v Ljubljani, pri čemer je podjetje Atlantik 100-odstotni lastnik podjetja Fronteks.

Obema podjetjema so čisti prihodki leta 2022 v primerjavi s tistimi iz leta 2021 padli, in sicer Atlantik group za približno 85.000 evrov, Fronteksu pa za 130.000 evrov, medtem ko je bil padec čistega poslovnega izida pri prvi družbi okrog 65.000 evrov, pri drugi pa kar za 180.000 evrov.

Atlantic Group je leta 2022 beležila upad prihodkov (foto: EBONITETA/zajem zaslona)

Prihodki so upadli tudi drugemu Pogorevčevemu podjetju Fronteks. (Foto: zajem zaslona/EBONITETA)

Upokojeni Pogorevec ne sme biti lastnik?
Marko Pogorevc je edini lastnik podjetja Atlantik Group s sedežem v Ljubljani. Podjetje za poslovno svetovanje je bilo ustanovljeno leta 2011, od 6. maja 2021 pa je Pogorevc v njem prokurist. Kot upokojenec namreč ne more biti direktor, zato je direktorica postala javnosti neznana Polona Kuhar. Tudi v Podjetju Fronteks je Pogorevc prokurist, direktorica pa Polona Kuhar, oboje kot v Atlantik Groupu.

Podjetji (eno ima enega zaposlenega, drugo sploh nobenega) sta skozi leti kljub upadu v poslovnem letu 2022 beležili nenavadno visoke dohodke za podjetje, ki se ukvarja s “poslovnim svetovanjem”, hkrati pa nimata nobenega kadra. Viri pravijo, da si je dobičke (ki pa jih portal Erar ne zazna, kar pomeni, da jih ni dobil iz neposrednih proračunskih porabnikov, ampak iz (tudi državnega) gospodarstva), pridobil s pomočjo dobro spletene politične mreže, ki sega do vseh političnih strank in z zvezami v gospodarstvu.

Ko se je upokojil, naj bi Pogorevc od Telekoma Slovenija prejel visoko odpravnino, ki je bila dogovorjena s takratno članico uprave Vido Žurgo, ki naj bi jo sicer v državno podjetje plasiral Damir Črnčec v času Šarčeve vlade. Kljub temu naj bi se Pogorevc v poslovnih stikih vedno predstavljal kot del lobijevske sfere stranke Levice in naj bi celo pripomogel k temu, da je NSi od Ljudmile Novak prevzel Matej Tonin. Mediji so takrat poročali, da naj bi za Toninovim predsedstvom stranke stal prvi mož Rika Janez Škrabec (sicer tudi poslovnež iz politično-poslovnih navez Ljudmile Novak) in medijski mogotec Leo Oblak. Prek Škrabca naj bi imel Pogorevc zveze tudi z “Kučanovim” Stojanom Petričem, lastnikom družbe Kolektor in medijske hiše Delo.

Lobist Marko Pogorevc (Foto: Nova24TV)

V času druge Janševe vlade (2012–2013) naj bi Pogorevc svoj vpliv razširil tudi v Državljansko listo Gregorja Viranta in poskrbel za oster premik stranke na levo, odhod iz desne koalicije in vstop v koalicijo pod vodstvom Alenke Bratušek.

Pogorevc pa naj bi bil tudi blizu “Golobičevemu” podjetniku Borutu Jamniku, ki je eden večjih korporativnih igralcev tudi v Golobovi vladi. V Demokraciji so zapisali, da je Jamnik kader Gregorja Golobiča, sam Pogorevc pa je za Jamnika večkrat dejal, da bi moral sedanji predsednik uprave Modre zavarovalnice postati predsednik vlade.

Na eni strani Borut Jamnik, na drugi Gregor Golobič. Golob ima velike načrte z energetiko. Gregor Golobič, vodilni kadrovik v času LDS, naj bi zdaj nadzoroval in usmerjal Levico. (Foto: STA)

Človek za vse politične razmere
Marko Pogorevc očitno velja za ključnega igralca tranzicijskega omrežja v Sloveniji, v letu 2022 pa mu ni šlo vse na roko. Kako bo leta 2023, bomo videli naslednje leto, ko bodo zaključena bilančna poročila za tekoče leto, a vsaj za leto 2022 lahko ugotovimo, da so prihodki njegovih podjetij (kjer je uradno sicer le prokurist), utrpeli precejšnje izgube. Pri tem se je vredno vprašati, ali gre za prehodni pojav ali trend, ki se nakazuje že od začetka Golobove vlade, ko t. i. “goriški fantje”, ki obvladujejo energetiko, svoje lovke zasajajo v vse vire javnega denarja, ki jih je doslej obvladovala druga generacija tranzicijskih dobičkarjev, naslednikov tako imenovanih “old boysev”. Je morda Pogorevc naletel na mino, ko ni uspel v koalicijo vtihotapiti Nove Slovenije, saj je Golob zaradi ugodnega volilnega rezultata ni potreboval za svoj glasovni stroj? Se bo situacija spremenila, če ob pričakovani jesenski rekonstrukciji vlade namesto stranke Levica v koalicijo vstopi Nova Slovenija?

Andrej Žitnik