fbpx

Se je nekdanji slovenski minister Pahorjeve vlade Samuel Žbogar znašel v novi aferi? Makedonci mu očitajo, da je priredil poročilo o makedonskem referendumu in s tem prikril koruptivnost makedonske vlade

Samuel Žbogar (Foto: STA)

Makedonski Infomax se je razpisal o tem, da naj bi bil nekdanji minister za zunanje zadeve v Pahorjevi vladi in veleposlanik EU v Makedoniji Samuel Žbogar vpleten v ponarejanje poročila, da bi prikril korupcijo makedonske vlade. Žbogar, visoka predstavnica EU za zunanje zadeve Federica Mogherini in komisar Johannes Hahn naj bi tožilstvu onemogočili izvajanje preiskave o zakonitosti izvedbe nedavnega referenduma.

Gibanje #bojkotiral sem, ki se je razširil na družabnem omrežju Facebook, je pokazal na številne nepravilnosti v zvezi z referendumom o spremembi imena in glasovanju o ustavnih spremembah v makedonskem parlamentu, v katerega je bil vključen tudi veleposlanik EU v Makedoniji Samuel Žbogar.

Spomnimo. Vlada pod vodstvom socialdemokrata Zorana Zaeva je 30. september razpisala za dan izvedbe referenduma o spremembi imena, ob tem pa je Zaev poudaril, da imajo Makedonci zgodovinsko priložnost, da izberejo evropsko prihodnost in perspektivo za vse generacije, ki prihajajo. Največja opozicijska stranka, VMRO-DPMNE, zmagovalka zadnjih državnozborskih volitev, ki pa ni uspela sestaviti vlade, je ob tem Zaevu očitala narodno veleizdajo. Ob zastavljenem vprašanju. “Ali ste za članstvo v EU in Natu s sprejetjem sporazuma med Makedonijo in Grčijo?” so udeleženci referenduma odgovarjali, če se strinjajo s spremembo imena države v Republika Severna Makedonija. Zaradi prenizke udeležbe (34-odstotna udeležba) referendum ni uspel.

Foto: epa

Gibanje navaja, da naj bi Žbogar, Hahn in Mogherinijeva pridobili popis zaposlenih, ki delajo na področju EU in jim zagrozili z izgubo službo v primeru bojkota referenduma. Nato so po navedbah makedonskega portala Žbogar, Hahn in Mogherinijeva tožilstvu onemogočili preiskavo poteka glasovanja na referendumu. Žbogar naj bi ponaredil poročilo, da bi prikril korupcijo vlade. Prav tako naj bi bilo ponarejeno poročilo o podkupovanju poslancev, čeprav so v bili julija obveščeni, da nekdanji direktor tajne policije Mijalkov tisti, ki podkupuje poslance in jim tudi grozi.

H. M.