fbpx

Se kaviar levica res ni sposobna spopasti v nobeni pošteni politični bitki?

Foto: Zajetje zaslona

V petek je bilo več poslancev na seji Knovsa v stiku z direktorjem Sove Janezom Stuškom, za katerega se je izkazalo, da je okužen s koronavirusom. Zato je KUL-ov kandidat za mandatarja Karl Erjavec začel resno razmisljati, da začasno umakne konstruktivno nezaupnico. Po njegovih besedah naj namreč tako ne bi bili izpolnjeni pogoji glasovanja v Državnem zboru (DZ), tajno glasovanje pa ne more potekati daljavo. Malo kasneje so sporočili, da je na novi koronavirus pozitiven tudi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, v samoizolacijo pa je šel tudi vodja poslancev  DeSUS-a Franc Jurša, ki je bil s Hanom v stiku. Erjavec je ob tem spomnil, da je  pod predlogom nezaupnice 42 poslanskih podpisov, z vsakim poslancem, ki ni prisoten, pa se zmanjšuje možnost za uspeh – na kar bi seveda lahko računal, glede na to, da je predlog konstruktivne nezaupnice vložil sredi epidemije in za nameček še z nezadostnim številom podpisov. V torek, 19. januarja 2020 je predsednik stranke DeSUS  umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade, po njegovih besedah, do vzpostavitve pogojev za normalno delo vseh poslancev. Na njegovo potezo so se kritično odzvali v koaliciji, pa tudi v opoziciji oziroma znotraj KUL koalicije.

“Mi smo v Evropskem parlamentu to že zdavnaj storili, delo poteka nemoteno, nemški Bundestag je marca sprejel takšno odločitev, delo poteka nemoteno, tudi tajna glasovanja. Zato se mi zdi za takšno institucijo, kot je naš Državni zbor, to zelo okorelo in bi pričakovala, da se čim prej vzpostavi sistem,” je Tanja Fajon komentirala odločitev Karla Erjavca, da umakne svoje soglasje h konstruktivni nezaupnici. “Se kaviar levica res ni sposobna spopasti v nobeni pošteni politični bitki,” se je po umiku nezaupnice spraševal tudi predsednik vlade Janez Janša.

V povezavi z glasovanjem na daljavo, o katerem je sedaj začela govoriti Tanja Fajon in tudi nekateri drugi opozicijski poslanci, je državni sekretar za koordinacijo med državnim zborom in vlado Vinko Gorenak poudaril, da so v SDS že aprila lani govorili o tem, da bo potrebno vzpostaviti mehanizme, da bodo lahko poslanci glasovali na daljavo. “Tehnika to omogoča, tako ali drugače. Potrebno je reči, da to pomeni javno glasovanje. Ne poznam tehnike, kjer bi se dalo tajno glasovati na daljavo. SDS je aprila lani predlagala, da je potrebno urediti oboje, tako redno kot tudi izredne seje, da bi lahko poslanci glasovali na daljavo. Opozicija je bila proti,” je pojasnil Gorenak. Njegov komentar se je predvsem nanašal na dejstvo, da Fajonova o zadevi govori, kot da pred tem še nihče ni razmišljal o teh spremembah. Kar je pogosto opaziti tudi v predlogih KUL, ki v veliki meri zgolj ponavljajo že slišano in videno, obenem pa se pretvarjajo, kot da so izumili nekaj novega. “Preko Twitterja sem jo vprašal, če je bila v Medžugorju, mogoče je Marijo srečala, ali pa ona njo. Ker mi smo to predlagali, ona pa danes govori, kako bodo to sedaj urejali, ” je še pripomnil Gorenak.

V oddaji 24UR Zvečer so včeraj gostili Tanjo Fajon. Na vprašanje, ali so se vsi v KUL-u strinjali, da umakne nezaupnico, je odgovorila, da ja. Predsednik DeSUS  jo je  že v ponedeljek obvestil o svoji nameri, a mu je svetovala, naj počaka vsaj do torka, do konference predsednikov. “Priznam, da nisem bila naklonjena temu, da umakne svoje soglasje h konstruktivni nezaupnici, razumem pa, da glede na to, da ni bilo mogoče zagotoviti glasovanja poslank in poslancev na daljavo – tudi mi smo v poslanski skupini imeli primer, da ne bi bilo kolegov na glasovanju – in v tem delu ga razumem. Bi si pa želela vseeno, da bi si mogoče vzeli še čas za preložitev,” je pojasnila.  Je pa zanimivo, da je v izjavi za medije koordinator Levice Luka Mesec povedal, da se s tem, da Erjavec umakne svoje soglasje h kandidaturi za predsednika vlade, v Levici niso strinjali.  Mesec je še povedal, da vztrajajo, da mora biti glasovanje izvedeno čim prej. Menijo namreč, da je tudi glasovanje o konstruktivni nezaupnici, ki je tajno, mogoče izvesti na daljavo. KUL torej le ni tako zelo enoten, kot je želela prikazati Fajonova.

So se v KUL-u  pri vlaganju nezaupnice zakalKULirali?
Ne, nikakor ne. Jaz sem ves čas vztrajala, da moramo postopek, o katerem smo govorili dva, tri mesece, pripeljati do konca. To je bila naša zaveza, naša obljuba ljudem. Mi smo začeli to združevanje opozicije z namero, da ponudimo Slovenkam in Slovencem eno drugačno alternativo vodenja, upravljanja te države. Z razlogi. Videli smo, da vlada slabo upravlja z epidemijo, da blati naš ugled v tujini, da imamo veliko posegov v neodvisne državne institucije, v medije in tako naprej … In smo v vsem tem času – dveh, treh mesecih – poenotili koalicijski, alternativni program, dali zelo jasno ponudbo na mizo in zelo dobro sodelovali med sabo. Tako, da ta poskus nikakor ni neuspešen, vlada danes je oslabljena, opozarjali smo na mnoge napake in v tem procesu bomo kot opozicija sodelovali naprej,” je v sinočnji oddali odgovorila Fajonova.

Nekega jasnega alternativnega programa do zdaj v resnici sicer ni bilo opaziti. Poenoteno je edino odlašanje in izogibanje odgovornosti KUL koalicije, saj je njihov namen zgolj rušenje aktualne vlade, pravega načrta za “dan potem” pa nimajo. Podobnega mnenja je tudi premier Janez Janša.  “Tisti, ki to vlado rušijo … Če bi imeli namen reševati Slovenijo v času epidemije, potem ne bi metali puške v koruzo, niti v začetku lanskega leta, niti v začetku tega leta,” je včeraj na Brdu pri Kranju dejal predsednik vlade, ki meni, da je to kar se je zgodilo z nezaupnico, točno to.  “Puške v koruzi se množijo in bo počasi že velika gneča,” je še pripomnil.

Sara Bertoncelj