fbpx

Še malo, pa se bo Zgagi smejal cel svet: O “diktaturi” v Sloveniji tožari celo obskurnim organizacijam v Indoneziji

Blaž Zgaga (Foto: STA)

Blaž Zgaga se je odločil, da bo v času korona krize glavni izvoznik blatenja slovenske države v tujini. Tokrat je tarnal o napadih na njegovo novinarsko neodvisnost v Indoneziji, Italiji in v Združenih državah Amerike. Njegovo zavajanje je sporočil obskurni indonezijski novinarski organizaciji Nuusdo, ameriškemu Odboru za zaščito novinarjev (ICJ) ter italijanskem tedniku L’Espresso.

“O pritiskih in sramotitvenih kampanjah skrajno desne vlade korupcijskega Janeza Janše in medijev iz stranke Slovenske demokratske stranke zoper slovenske novinarje in medije v času epidemije covid-19 pišejo tudi v Indoneziji,” je zapisal “neodvisni” novinar Blaž Zgaga. Zgaga je svojo dušo odprl indonezijskemu novinarskemu združenju Nuusdo. Obskurna novinarska indonezijska organizacija ima 3601 všeček na FB in na Twitterju vsega skupaj 28 sledilcev. Indonezija ima 237 milijonov prebivalcev. Na lestvici medijske svobode se nahaja 124. mestu, medtem ko je Slovenija na 34. mestu. Glede na velike težave medijev v Indoneziji bi lahko Blaž Zgaga pomagal svojim indonezijskim kolegom pri izboljšanju njihovih delovnih pogojev.

V Združenih državah Amerike pa je svoje občutke o diktaturi aktualne vlade Republike Slovenije delil z ameriškim Odborom za zaščito novinarjev. V intervjuju je zopet ponovil svoje kritične besede o aktualni vladi. V intervjuju z Attilo Mongom je Slovenijo predstavljal kot državo, ki mu krši pravice in mu omejuje novinarsko svobodo. Aktualna oblast pa ustvarja toksično atmosfero do vseh medijev, ki so kritični do oblasti. Ni pozabil izpostaviti niti sporočila, ki se je nehote pojavil na Twitter profilu Kriznega štaba.

Naslovnica italijanskega L’Espressa. (Foto: Posnetek zaslona/ L’ Espresso)

Problematiziral je tudi namero vlade RS, ki je zaradi lažjega nadziranja bolezni hotela nekaterim slovenskim državljanom z njihovim dovoljenjem slediti preko mobilnih telefonov. Zgaga resnično verjame, da je edini novinarski disident, ki slika pravo resnico o trenutni vladi RS. Podobno je svoje frustracije zapisal v italijanskem L’Espresso.

Novinar Blaž Zgaga je zopet predstavljal svojo “resnico” v Italiji, Združenih državah Amerike in Indoneziji. (Foto: posnetek zaslona/ Twitter)

Zgagi ne usteza, da Sloveniji pomagajo Poljska, Madžarska in Češka
Zgagi med drugim ne ustreza, od katerih držav Slovenija dobiva pošiljke nujne medicinske opreme. V zadnjih dneh so Sloveniji velikodušno pomagale Poljska, Madžarska in Češka. “Odkar je na oblasti skrajno desni Janez Janša, je Slovenija postavila zunanjo politiko na glavo. Namesto EU, Nemčije, Francije, Italije, Avstrije in drugih pomembnih trgovinskih partneric so “prijatelji” samo še avtoritarni postkomunistični režimi Višegrajske skupine,” je zapisal na Twitterju.

Zato bi Zgago vprašali, zakaj zgoraj imenovane “demokratične” države Sloveniji še niso pomagale. Nemci so se v nekaterih primerih izkazali za izrazito egoistične, saj so v svojih skladiščih velikokrat zadržali nujno medicinsko opremo – zase – tako v teh časih počnejo velesile, medtem ko si manjše države med seboj pomagajo. Evropska Unija pa razen lepih besed in velikih obljub ni še popolnoma nič prispevala glede nabav nujne medicinske opreme. Čudno, da Zgage in ostalih antijanšistov ne motijo pošiljke opreme iz diktatorske in totalitaristične komunistične Kitajske, ki kuje dobičke na račun Evrope, Združenih držav Amerike, Avstralije in delov Azije zaradi epidemije covid-19.


Slovenija se nahaja 34. mestu novinarske svobode, Italija, Združene države Amerike in Indonezija krepko za njo

Pričakovali bi, da bo Zgaga o svojih težavah obvestil države, ki so višje na lestvici medijske svobode kot Slovenija. Vendar so vse države krepko za indeksom medijske svobode v Sloveniji. Zgagov cenjeni časnik L’Espresso deluje v Italiji, ki se nahaja na 43. mestu medijske svobode. Odbor za zaščito novinarjev (ICJ) deluje v Združenih državah Amerike, ki se nahajajo na 48. mestu. Obskurna organizacija Nuusdo deluje v Indoneziji, ki se nahaja na 124. mestu od skupno 180. Vsi podatki veljajo za leto 2019.

Foto: Demokracija

Podatki in lestvica medijske svobode Novinarji brez meja za leto 2019 kažejo, da Blaž Zgaga izvaja le ideološki boj proti aktualni vladi Republike Slovenije. Le vprašanje časa pa je, v kateri mednarodni organizaciji bo paranoični agent tranzicijski sil našel novo zatočišče za tožarjenje in blatenje naše države v svetu.

Luka Perš