Še Marko Bandelli je spoznal, da Levica govori samo všečne stvari, ki jih ni moč realizirati

Foto: Facebook

Državni zbor je z 59 glasovi za in 11 proti sprejel zakon za zaščito vrednosti kapitalske naložbe države v NLB, ki določa, da se iz sklada za nasledstvo NLB povrne finančna vrednost v primeru, če pride do prisilnih hrvaških izvršb na premoženje NLB. Medtem ko je večina poslancev soglašala, pa so najglasneje protestirali v Levici, ki je vladi v odhodu očitala, da kaj daje vladi v odhodu pravico, da ta prodaja največjo državno banko. Medtem ko je Luka Mesec trdil, da je več kot očitno, da gre za stvar prestiža, pa nikakor ni želel dojeti, da so bile zaveze o prodaji banke sprejete že v času vlade Alenke Bratušek leta 2013. 

Skupni odbor državnega zbora je na seji obravnaval predlog zakona za zaščito vrednosti kapitalske naložbe države v NLB, ki ga je pripravilo ministrstvo za finance, predlagala pa Vlada RS. Predlog je bil v večji meri pripravljen na hitro, saj je zakonodajno-pravna služba DZ z amandmaji popravila kar dve tretjini zakona. Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je uvodoma pojasnila, čemu je zakon namenjen. “Temeljni cilj, ki ga zasledujemo s predlogom zakona, je, da zagotovimo, da lahko banka posluje čimbolj neomejeno oziroma neomejeno po tržnih pogojih, in da lahko država kot lastnik delnic uživa vsa svoja lastninska in korporativna upravičenja v zvezi s to kapitalsko naložbo.” V bolj preprostem izrazoslovju to pomeni, da želijo preprečiti škodo, ki bi lahko novemu lastniku nastala zaradi tožb hrvaških subjektov proti NLB. Vlada torej predlaga, da NLB poravna mednarodno izterljive obveznosti hrvaških varčevalcev, nato pa država NLB-ju plača morebitno nastalo škodo.

Sicer Slovenija tožb hrvaških varovalcev proti NLB ne priznava, namen zakona pa je doseči višjo kupnino za NLB – in ne preprečitev prodaje. “Za to je že prepozno,” je poudarila Vraničar Ermanova in dodala, da v povezavi s tem zakonom ni vprašanje, ali se pretežni del banke privatizira ali ne. “Ta odločitev je bila v tem državnem zboru že nekajkrat obravnavana in tudi potrjena.” Predlog je podprla tudi komisija državnega sveta za gospodarstvo, kljub pomislekom, od kod bomo vzeli denar za poplačevanje uspešnih hrvaških sodb.

Andrej Šircelj iz SDS je izpostavil, da je bila vlada že leta 2015 seznanjena z NLB-jevimi izplačili zahtevkov hrvaških subjektov, pa ni naredila ničesar. “Ta gasilski ukrep je le strah pred tem, da Evropska komisija ne bo prodala banke sama. Neaktivnost vlade SMC, SD in DeSUS pa bo spet padla na pleča davkoplačevalcev,” je povedal Šircelj in dodal, “da tem zakonom ne delamo nič drugega, kot da prenašamo te potencialne obveznosti oziroma obveznosti, za katere Hrvaška meni, da so to obveznosti do Hrvaške, na davkoplačevalce“. Šircelj je izpostavil, da je SDS, takoj ko je ta izvedela za izplačila, predlagala spremembo ustavnega zakona, ki bi zaščitila državno premoženje. Takrat je koalicija predlog SDS mirno povozila, strokovno skupino pa je vodila članica SD. “Postavljeni smo pod vprašaj, ali to podpreti ali ne. Podprli bomo to, je pa škoda, da vlada ni tega prej naredila, saj je nastala škoda zaradi neupoštevanja predlogov.”

Poslanec SDS Andrej Šircelj (Foto: STA)

Mesec populistično nasprotoval
Luka Mesec iz Levice se je vprašal, kaj daje vladi v odhodu pravico, da prodaja največjo državno banko. Ministrica mu je pojasnila, da je ostal v preteklosti, saj so bile zaveze o prodaji banke sprejete v času vlade Alenke Bratušek leta 2013. Popolnoma populistično je Mesec nadaljeval, da gre za prestiž, kdo bo tisti, ki bo banko prodal. “To govorite tukaj izključno zato, ker se Miru Cerarju mandat izteka, za nekoga pa je očitno zelo pomembno, kdo bo tisti, ki bo banko prodal. Kaj so razlogi za to, se lahko samo sprašujemo.” Kljub mnogim pojasnilom Luki Mescu, da so zaveze o prodaji banke stare pet let, je ta dejal, da so jo Portugalci mirno odnesli z državno pomočjo svojim bankam. Na laž pa ga je kmalu postavila Vraničar Ermanova in dejala: “Portugalska se je v tistem trenutku, ko je dokapitalizirala banko, postavila na stališče, da dokapitalizira po načelu privatnega vlagatelja, zaradi tega primerjava s Portugalsko ni relevantna.

Levica na svoji uradni spletni strani poudarja, da odhajajoča garnitura, ki opravlja zgolj še tekoče posle, pod pretvezo izsiljenih zavez do Evropske komisije zaključuje zadnje dejanje sage NLB. “Epilog, ki ga za največjo preostalo sistemsko banko v javni lasti pripravlja slovenski politični razred, je predvidljiv, saj smo ga enkrat že doživeli pri prodaji NKBM. Hitro in v tajnosti bi jo sprivatizirali, potem ko nas je evropska komisija leta 2013 prisilila, da jo izdatno dokapitaliziramo z davkoplačevalskim denarjem. V Levici, skupaj z delavsko civilno družbo, opozarjamo na čas in način, kako se je Cerarjeva vlada lotila prodaje nosilnega stebra slovenskega bančnega sistema, pa tudi na škodljive posledice privatizacije za celotno družbo. Rešitev vidimo v preoblikovanju banke v razvojno institucijo, ki naj ostane trdno v državni lasti.”

Luka Mesec (Foto: STA)

Na koncu seje je prevladal konsenz, da gre za gasilski ukrep vlade v odstopu, a da je ta korak nujno podpreti. Kdo pa je za stanje odgovoren, je jasno povzel poslanec Zvonko Černač. “Odgovornost za morebitno doseganje nižje cene, odgovornost za potencialnih 172 milijonov minusa leži na tistih, ki ste s to prodajo zavlačevali več kot leto dni, kljub jasnim zavezam izpred petih let. To, kar sprejemamo danes, predstavlja naš glas temu, da se preprečijo nadaljnje škodljive posledice in še nadaljnje zmanjševanje kupnine, ki bi lahko nastalo v prihodnjih mesecih.”

Namesto da bi Levica prevzela odgovornost, je ta igrala revolveraša in prekršila zaveze o prodaji. Kot je dejal poslanec Stranke Alenke Bratušek Marko Bandelli, bi lahko Levica prišla v vlado in prevzela odgovornost, tako pa govorijo samo všečne stvari, ki jih ni mogoče realizirati. Seja se je končala z jasnim cmokom v grlu, saj ta zakon zadeve rešuje le kratkoročno, dolgoročno pa ne preprečuje morebitne škode, ki bi lahko davkoplačevalcem nastala zaradi tožb hrvaških varčevalcev proti NLB.

H. M.

 • Ryuk

  Kakšen užitek je gledati jokanje iz Levice in SD, ko jim polzi nakradeno premoženje iz rok. Vse bodo izgubili, vse.

  • sprehajalec

   O Gorenju so komaj kakšno rekli.

   Adria dela dobiček, prvič v zgodovini. laško in Union prav tako, ko sta v lasti Holandca. In to 10x več kot je bil prej.

   ko stvari spolzijo iz rok “naših” naenkrat kot po čudežu začnejo funkcionirati..

   • Hun

    seveda Holander zaposluje direktorje razvoja in marketinga Slovevence ..sam poznam enega osebno, ki je zasluzn za atmrtikl-
    nefiltrirano union pivo …niti en “strokovnjak” ni politicno ofarban..

    • sprehajalec

     Slovenec očitno funkcionira le pod Holanderjem. Če je tujec šef kregarije postanejo brezpredmetne. šteje le denar.

 • xtc

  Zopet pa smo pri tistem pomembnem delu,KDO VAM BO KUPIL IN VLAGAL V BANKO,kjer ima džava še vedno 50-ali 25% delež-NOBEDEN RESEN VLAGATELJ-nehajte blefirati in prodajte to rdeče zgubaško gneto v celoti.Tisti,ki želijo banko slovensko,pa naj s svojim denarjem kupijo delnice.

 • Delta

  Luka Mesec lahko razpravlja o čemerkoli samo na podlagi ideologije. Strokovnjak za 200 let staro ideologijo, katere poskusi realizacije so najbrž vmes tudi terjali kakšni 200 milijonov žrtev. Ideologija pač ni delo in daje nekomu kruh samo tedaj, ko najdete zadosti naivne ali zadosti pokvarjene ljudi, da vaše blebetanje sponzorirajo.

 • sprehajalec

  To kar izvaja Levica in Polmesec, je značilnost vseh levičarjev. nič novega, najprej raj na zemlji, potem pa teče kri.

  Kot pravi sam Polmesec, POPTV 31.05.2018

  Če govori ljudem všečno desnica, je to fašistični populizem. Če to počne Levica gre za obrambo civilizacijskih vrednot.

  • tohuvabohu

   In za obrambo “solidarnosti”. To je takrat, ko se uboga raja solidarizira z udbomafijo, da lahko neovirano krade in ropa.

   • Hun

    uboga raja- ponizni hlapci..tipicno slovensko

  • Hun

   Ne razumm zakaj ti je tok trn v peti Mesecnik…mesecnik ni dorasel politicni sovraznik Jansi

   • sprehajalec

    On mi je direktna kopija Mladincev ZSMS 70tih let v Rjavih srajcah in s kričanjem Druže Tito mi ti se kunemo.

 • tohuvabohu

  To kar nakladajo naši indijančki, da je NLB “sistemska banka”, je totalna blesarija. Nikjer na svetu tega pojma ne uporabljajo v takem pomenu. Seveda imajo levaki s tem v mislih bankomat tajkunsko-udbomafijskega sistema, ki nam še vedno vlada po 28 letih (!) demokracije.
  Če kdo ne verjame, naj pogugla z gesli “system relevant banks”. Gre za pomembne banke v mednarodnih okvirih, za katere se reče tudi “too big to fail”. LB to ni v nobenem oziru.

  • Hun

   na Japonskem in v J. Koreji imas uspesne drzavne banke( ceprav so mel tud neuspehe)…tok samo v vednost…vsem je pa slika jasna da se mora NLB prodat cela..tudi 25%+1 delnica, ki bi jih Cerar zadrzal se nekaj casa

 • MižekFiga

  Ljubkovalno ime za Komuniste je nekoč bilo “Partijci”, sedaj je “Levičarji”. Izmikajo se na različne načine pred pravim imenom, samo da niso Komunisti, ker to ime razume ves svet In ker niso bili Komunisti, niso bili “klavci, ugrabitelji, posiljevalci, samoupravni zapravljalci, samoupravni nesposobneži gospodarstva in … in …”. Kako pa to zgleda v resnici smo pač doživeli v Parlamentu, na nacionalni TV in podobno.

  Predlagam, da prenehamo z ljubkovanjem teh prascev, ker je goljufija že preveč prevelika. Nabrusimo kose in začnimo končno delat zase (ZASE!), za NAS in EU Slovenijo.

  • branči

   zakaj zavijaš v celofan? vsi tisti so za luno: kaj kaže temna stran meseca? nihče nima pojma, kaj je tam , isto pa je politika levice! podprite njihove ideje, če želite imeti življenje tako, kot v venezueli!

   • Hun

    levica z Mesecinarjem zaenkrat se ni vladala…kam bi Lukc pripeljal drzavo je nesmiselno razglablat…kot je nesmiselen sam kljukec

    Smiselno za skrb, prihodnost Slovenije je trenutno edino za volilce Janse…kdaj bo zmagovalec pricel z delom “uspesnega” vladanja

  • Lustrator

   Točno tako. Komunisti (beri 2/3 parlamenta) so od resnične zahodne levice oziroma pravih socialnih demokratov svetlobna leta daleč in jim takšno priljudno poimenovanje še kako laska – sicer bi jih v Evropi že zdavnaj sunili v rit, tako pa živijo v iluziji, da imamo pri nas dejansko neko zdravo evropsko levico. V Sloveniji imamo ta hip le eno stranko, ki ima v svojem programu DEJANSKO tudi načrt za socialno šibkejše in to je SDS “skrajno desna stranka” po besednjaku komunističnih norcev).

   • Hun

    SDS ne more bit nit desna stranka ce vsebuje clane ..edine dinozavre KP

    • Lustrator

     Pa dajte se že komiji odločiti ali vam je všeč, da je nekdo bil nekoč komunist ali ne? Hkrati častite Stalina, Tita, Kidriča, Mačka, Kardelja, Kučana, Drnovška, Tuerka in ostale šefe komunistične partije in udbovce, po drugi strani pa demonizirate tiste, ki so 40 let nazaj bili formalni člani takrat edine dovoljene politične opcije. Odločite se že enkrat, ker vaši argumenti zvenijo protislovno, da ne rečem kar shizofreno.

     Predvsem pa naj vam bo končno jasno eno; VSI ki so se v prejšnji državi želeli ukvarjati s kakršnokoli politiko, so MORALI biti v partiji, saj zunaj partije ni bilo dovoljeno nikakršno politično gibanje, kaj šele aktivno udejstvovanje brez katerega v Sloveniji NIKOLI ne bi prišlo do tako enotno organizirane akcije o referendumu po odcepitvi. Jasno naj vam bo tudi, da v Sloveniji že dolgo niso problem BIVŠI komunisti, ampak SEDANJI. Nazivati Janšo s komunistom, je podobno kot da bi tebe nazival z dojenčkom, ker si pač nekaj desetletij nazaj še cucal dudo in sral v pleničke. Intelektualni nivo se sicer glede na prebrano ni kaj prida dvignil, a vseeno diskutiram s tabo kot odraslim človekom, ker pač ne živim ujet v času pred 40 leti. Dovolj jasno obrazloženo, da takih nebuloz o “komunistih v SDS” ne bomo več brali?

     • Hun

      o si clan SDS…zdj mi je jasn tvoj zascitniski fanatizm…

      argument zveni protislivno…pravi Lustrator..
      po Lustratorjevi samooklicani pravilni logiki on posreduje “argument”, da danes ko ni vec partije in evidentiranega clanstva z partijsko knjizico, vseen obstajajo na novo rekrutirani komunisti…
      Lustrator zmerja mene z komunistom, ceprav sm mel dobrih 10let ko je socializm propadu…

      “Pa dajte se že komiji odločiti ali vam je všeč, da je nekdo bil nekoč komunist ali ne?”

      Lustrator ocita men protislovne argumente, ker povem da se edino v SDS obstajajo dejavni poslanci, ki so dejansko bili komunusti..

      Ti poslanci, ki so dejansko v prejsnem rezimu bili komunisti, danes zmerjajo ljudi s komunisti, ki z KP niso imel nobenih povezav..da je vse to se tok huje, krivico povojnih pobojev tlacijo na vest nedolznih ljudi…

      na koncu pa doda:

      “Dovolj jasno obrazloženo, da takih nebuloz o “komunistih v SDS” ne bomo več brali?”

      Lustrator trdi, da so resnicni argumenti, protislovne nebuloze

     • Lustrator

      1. Nisem član SDS.
      2. Komunizem nima NIKAKRŠNE zveze s članstvom v partiji, saj je bilo le to v prejšnjem sistemu v marsikateri službi celo obvezno, drugje pa izsiljeno.
      3. Komunisti ste VSI, ki se vam kolca po Jugoslaviji, vsi, ki vas v mednarodni politiki zanaša na komunistični vzhod, ne na zahod, vsi ki sovražite prost trg, kapitalizem in tuj kapital, obožujete pa domače bankrotirane firme, banke, samoupravo in podobna socialistična jajca. Komunisti ste vsi, ki ste proti privatizaciji gospodarstva, zdravstva in izobraževanja, zato da lahko preko države ideološko in seveda finančno obvladujete vse miselne in finančne tokove preko katerih ustvarjate družbo enakih (enako revnih in enako butastih in seveda enako mislečih).
      4. Še zadnjič: To da je bil nekdo prted 40 leti v partiji in morda celo dejanski komunist, nima z današnjim časom prav nikakršne zveze, če je s svojo idelogijo ostro prekinil konec osemdesetih in celo svoje življenje posvetil ravno boju proti rdeči zvezdi. V Sloveniji so najnevarnejši in najbolj nori komunisti ter jugonostalgiki tisti, ki (kot si se celo sam pohvalil) niste v jugi preživeli niti 10 let svojega življenja, a še danes širite ideje te zločinske totalitarne ideologije, ki je povsod drugje po razvitem zahodu prepovedana.
      5. Krivda za povojne poboje ne gre tistim, ki so formalno bili v partiji, pač pa tistim, ki so dali ukaze za poboje, tiste, ki so jih izvršili, tiste ki so zanje vedeli, pa v novi državi niso vložili ovadb zoper storilce IN TISTE, KI JIH ŠE DO DANES NISTE OBSODILI, AMPAK JIH CELO OPRAVIČUJETE IN VOLITE STRANKE, KI SIMBOLE RABLJEV TER NJIHOVE CILJE IN METODE ŠE DANES, V 21. STOLETJU UPORABLJAJO.

      Si res tako trd, kot se delaš?

     • Hun

      kdo bo tebe bral…a babi tud slavospeve pises namest da jo za stegn zagrabs

     • Hun

      zakaj ne pives s cim se ukvarjas specialist infor.

  • Hun

   ti kot strokovnjak za komuniste..

   bivsi partijci…Gorenjak, Grims, Sircelj, Jansa( ok on je bil vn brcnjen se pred propadom rezima)…

   kako si naj mi laiki razlagamo…oni so vcasih spadal dejansko v strujo komunistov, klavcev, ugrabiteljev, posiljevalci, samoupravni nesposobnezi gospodarstva( to predvsem za strokovnjaka ekonomije Sirclja vela)….; kaj so danes oni ozdravljeni pristni desnicarji, transformerji?

   • MižekFiga

    Tebi kot strokovnjaku za segedin (rdeči segedin?) ni mogoče oporekati!

    • Hun

     kaj manjka ce oplemenits okus segadina z rdecim posusenim drobljenim cilijem

   • Lustrator

    Edini, ki se lahgko učinkovito borti proti komunizmu in izvede lustracijo, je le tisti, ki je nekoč tudi sam bil komunist. Če ti to ni jasno, poglej malo na kakšne načine in preko koga se resne države borijo proti organiziranemu kriminalu ali terorizmu. Definitivno ne z akademskimi predavatelji varnostnih ved, ampak na prvem mestu s tistimi, ki so sami iz prve osebe v nulo poznali delovanje teh združb.

    Zblojeno je, ko največje protikomuniste v državi enačiš s komunisti, češ da so tisti prvi tudi bili v KPS pred 40 leti. Koga briga kje je bil kdo pred 40 leti – potrebno je odgovarjati za sistemske zločine, ki se odvijajo po osamosvojitvi, ko KPS (vsaj formalno) ni več edina dovoljena politična stranka brez katere ne bi mogel dobiti službo. V Sloveniji niti pod razno niso več glavni problem ljudje z rdečimi knjižicami, ampak ljudje z rdečimi srci – cirka 1,5 milijona jugoslovencljev, ki brez sramu na piknikih prepeva partizanske in jugo hite.

    Bo šlo?

    • Hun

     Luzerator ti bols da na svojmu podstresju lusteacijo izveds

 • sumljivislon

  lara janković frizira mesca …ostrižta se oba ..!

 • rubec

  Marko Bandelli. Kaj je to kraški ali italijanski paršut?

  • pajot

   Men bolj na prašiča vleče.

  • joza joza13

   To je kupček, ki ga je usral tisti pes, ki je tartufe iskal…

 • Osti jarej

  …bankomata še ne dajo….glasoval je tudi jajo

 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • Hun

  Jansa je prodajal merkator da se dokoplje do medijev…jebe se njemu za NLB

  • Osti jarej

   …yebe se njemu za vse

   • Hun

    yebe on celo Slovenijo

    • joza joza13

     Slovenije skoraj ni mogoče več zyebat, ker ste jo komiji že zyebali.
     Možno jo je še samo likvidirati. Tudi v tem ste komiji mojstri… verjamem v vas … in vam preklinjam vse vaše rodove za nazaj in za v prihodnje!

     • Osti jarej

      …buchela blogspot…..poglej rodbinske naveze,pol pa klopotaj

     • joza joza13

      Saj…
      Po bucheli ste tudi komiji derivat Vatikana.
      Kaj tebi koza ni jasno?

     • Osti jarej

      …nikoli in nikdar

     • joza joza13

      Morda si pa samo preveč not padla. Nikoli ne posplošujem, ker vedno obstajajo izjeme. Jih je pa vedno manj in vedno močneje jih pribijajo na križ.
      Dobro je vzeti zadeve na znanje, ne rabiš se pa zaradi tega ubiti.
      Imaš pa obetavni nick.

      Naslednje misli velikokrat preberem, šele potem analiziram…
      Po njih sadovih jih boste spoznali. Ali obirajo grozdje s trnja ali smokve z osata? Tako rodi vsako dobro drevo dober sad, slabo drevo pa rodi slab sad.  Dobro drevo ne more roditi slabega sadu in ne slabo drevo roditi dobrega sadu. Vsako drevo, ki ne rodi dobrega sadu, bo posekano in v ogenj vrženo. Po njih sadovih jih boste torej spoznali.

     • Hun

      zacni pri Jansi…smrduhar oprodniski jansisticni…deca komunistov bodo druge zmerjale z komunisti…zanimivo taktiko ste zbral…ti jebem mater vse po spisku..ti bos preklinjal partijc…

     • joza joza13

      Ja Hun… ti bi jebal, ampak nimaš s čim…
      Moji predniki niso bili nikoli v partiji. Toliko da veš.

     • Hun

      moji tud ne…ti je jasno..bili so pa SDSovci..to mi je tud jasno in taki zame niso legitimni borci za privatizacijo drzavnih firm..ker ne vedo kako se gibat na prostem trgu..si ne upajo

     • joza joza13

      Ti o prostem trgu nimaš pojma, kolikor vidim… kakšno privatizacijo? Se tebi blodi? Pojdi v senco kreten…

     • Hun

      kdo ma pojma o prostem trgu..jansisticni vztrajnik

     • joza joza13

      Slovenski vstrajnik, če že hočeš.
      Če ti povem, koliko imam izkušenj s trgom, je enako, kot če se podpišem…

     • Hun

      se prav si res jansisticni vztrajnik

     • joza joza13

      Ej Matjaž, kaj po tvoje pomeni izraz vztrajnik?

     • Hun

      meketajoca sektaska ovca

     • Hun

      jebem ti celo familijo z jezikom tko k ti men preklinjas rodove…nism psihopat da ti bi fizicno storil teb in tvoj familiji kaj zalega..bi se ti pa v nasorotnem primeru fizicno masceval..to ti pa odkrito povem

     • joza joza13

      Daj, preberi še enkrat vse to, kar si tukaj sproduciral… sam bi se sramoval na tvojem mestu.

     • Hun

      komunisti se ne sramujete nicesar..psihopat nima empatije

     • joza joza13

      Pa ti pogrešaš kaj to empatijo?

  • Lustrator

   Janša je prodal delež Mercatorja, ker je šlo za tajkune-napajajočo, davkoplačevalce in potrošnike-uničujočo jamo brez dna in ker je bila kupnina, ki jo je iztržil zanj nekaj krat višja od tiste, ki so jo še po nekaj letih ropanja iztržili komiji, ko je Župankov javni bankomat šel dokončno po gobe. Kaj ti tu ni jasno?

   Šrot je član trde komunistične linije SD – si lahko v svojih komentarjih še bolj zmeden?

   • Hun

    hahaha…Merkator je bla uspesna firma ker je mela monopl dokler je bila LDS na oblasti..Jansa je delez merkatorja prodal izkljucno ker je bil merkator lastnik dela in vecera..in se masceval jankovicu in LDS ker so ga blatl prek teh dveh medijev…Jansi projekt v nejegovo zalost ni uspel…Ce bi Jansa delal dobro za merkator bi ga prodal celega ne pa 20% delez…slo se mi je izkljucno za dva casnika

    • Lustrator

     Ne piši neumnosti. Mercator bi, glede na monopolen položaj na trgu, moral realizirati desetkrat višje dobičke kot jih je in z njimi bi (če seveda ne bi bil v lasti države, torej kadriran z najbolj pokvarjenimi nesposobnimi rdečimi kadri) lahko postal močna evropska korporacija kalibra Aldi, ne pa tistih nekaj ušivih milijonov dobička, ki je hkrati naredil milijardne luknje v gospodarstvu tako zaradi uničevanja konkurence, kakor lastnih dobaviteljev in seveda državnih bank.

     Je pa zabavno – na začetku si (tako kot vsi radikalni komunisti) problematiziral Janševo prodajo Mercatorja, zdaj pa se pritožuješ, da ga je prodal še premalo (?!) Si pozabil, da je prav tvoja politična “nacionalnointeresna” opcija že takrat ostro nasprotovala kakršnikoli prodaji in prepričan sem, da bi v primeru prodaje celotnega deleža, bili priča pragu državljanske vojne, ko bi se vam komunistkom povsem strgalo zaradi izgube primata nad glavnim generatorjem javnega mnenja preko katerega ste doslej dobili prav vse volitve doslej.

     • Hun

      vsak jansist ti pove isto…
      Stos je pa da narod prepricas k prodaji nacionalnih paradnih konjev tako da ponudis pravico odkupa deleza drzavljanom

     • Lustrator

      Spet pišeš nebuloze. Prav vsak državljan ima pravico do odkupa in glede na to, da vas je ortokomunistov v Sloveniji malo morje (2/3), doslej pa niste odkupili niti enega podjetja “državne srebrnine”, po starem partizanskem principu tujega nočemo, svojega ne damo, je kristalno jasno, da blefirate in ste polni floskul o dobrem državnem gospodarju le takrat ko gre za skupni denar, ko pa je govora o vaši lastni denarnici, pa se naredite francoze.

      Še enkrat: zaradi mene imejte komiji še naprej svoje banke, podjetja, medije, šole, sindikate, nevladne organizacije,… a si zanje plačujte izključno iz SVOJIH DENARNIC. Dogovorjeno?

     • Hun

      hrvatrji HDZ so banko brez problema privatiziral se raja ni bunila, ker so dal prednostno odkupno pravico drzavljanom…

      Lustrator mi pa jokca k otrok ne zrel vs custven, da Jansa v 4letih ni mogu NLB prodat k je folk u luft skocu in nasprotval…spravlas me ob zivce ker si pizda neodlicna…

 • Osti jarej

  …lara ima popolnoma prav….tujci smo na lastni zemlji in naše ni,kar smo si z lastnimi rokami prigarali….generacije…..nekateri pač nikoli niso z rokami delali….razen “roka tako,roka tako”…..leva v desnega ,pa obratno

  • Hun

   bolniki eni mahneni na oblast drugi na denar…narod pa talci njihovih politicnih manipulacij

   • Osti jarej

    ……zato 2/3 naroda več ne voli…..ker jim je jasno,da volitve nič ne spremenijo…..politikantje so pa lutke na štrikcih,ki upajo,da jih bodo za izdajo pustili milostno na miru….je rekel hitler:rad imam izdajo,izdajalce preziram in jih fuknil v peč

 • Osti jarej

  …kako je že rekel nek klump,včeraj na tv?!?….bank nismo dokapitalizirali zaradi bančne luknje ,pač pa zato,da bi lahko servisirale komitente…..nekaj v tem smislu…..sem sedla s celega na rit

  • Hun

   in potem komitent- upokojenec, ki so mu trgal od penzije zarad ‘dosocializcije priviligiranega bankomata” pride do salterja po mikro kredit..pa ga usluzbenka odslovi, ker je zarad nizke penzije kreditno nesposobn…tragikomicno!!!

 • Osti jarej

  ….SDS: Z zakonom rešujemo kupnino za NLB
  Z zakonom rešujemo NLB oz. njeno kupnino, je poudaril Andrej Šircelj (SDS), ki je sicer napovedal podporo zakonu/šircelj/………bruhahahahahahhaaa….če verjameš je pa res…..kaj so pa eno leto delali……drkali?!?

  • stajerc5

   Mislis na tiste v vladi ali v opoziciji, baba tumasta!

   • Osti jarej

    …a ni janša vsemogočno božanstvo?…no?!!…..drgač pa mislim vse ,ker so vsi isti kurac,samo pakirani so eni rdeče,drugi belo,vsi skupaj pa še črno

    …aja….baba ima en jošk in en zob…..svojo poglej

    • tona

     Kje pa… to božanstvo spi pod kamni.

     • Osti jarej

      ….hhehhhehhhe….ne moreš ,da verjameš….ane…..zato so pa marširali v jajce in so vekomaj pri koritu,ali zraven,pa v njem…..država pa marfijastan na nivoju …še mal ,pa albanije….

     • joza joza13

      Veš.., nekateri so jajca imeli in so upali oditi po svoje. Drugi, ki so tudi hodili v Jajce, pa so svoja jajca deponirali, da jim jih lahko v Murglah malo stiskajo…
      Seveda ciljaš na Janeza, kot vselej… Zaradi mene je Janez lehko tudi cigan, pa bom v njem ta trenutek še vedno videl edino potrebno & sprejemljivo opcijo za Slovenijo.
      Kaj vse tebi koza še ni jasno?

     • Osti jarej
     • joza joza13

      In to je odgovor, ki si ga sposobna sproducirati?
      Si, si… res si ena velika neumna bela ptica.

     • Osti jarej

      …obstajajo dokumenti….v beogradu sigurno….pri nas so jih uničili…kar jih niso in še obstajajo,so z dekretom stroga tajna in arhivi zaprti….s pomočjo ludemile …raziskovalci pa….verjamt ne moreš,tudi sami plod bučelinih razkritij…v hudičevih podobicah…..jaz sem bela ptica…ti si koloradski hrošč

     • Hun

      ja ja ze da je Janez opcija…sam ne dojames, da zaenkrat se vlade ne uspe sestavt kako bo potem opravicil tvoja pricakovanja

     • Hun

      poglej si znanega komunista, ko ni kos pametni zenski in jo zmerja z kozo…

      Tit Turnsek v vsem svojem caru…si mu karakterno podobn

      https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.youtube.com/watch%3Fv%3DZwCG3Nwbt7Q&ved=2ahUKEwiyw9-wh6_cAhUSb1AKHRnVD1oQwqsBMAB6BAgIEAU&usg=AOvVaw3y_sajQxuWRDWuvos3u3AS

     • joza joza13

      Niti slučajno… je pa zanimivo pogledati, ja…

    • stajerc5

     Aa, nic ne bomo vsegihali! In, seveda ima JJ Bozji prst, drugace se ga nebi tako bali!
     Kar se Starsa1 in partnerskega Starsa2 tice, pa ti ne ves, ce nima moj/a tica, kar se tica tice… Skoda ker ne mores vec Tica vprasati kar se tica tice!

     • Osti jarej

      …klobasaš

    • Hun

     Kurza naj studirajo pa bodo dojel jansisti kaj pomen politik, ki se razume in sahira v gospodarstvu vec potez naprej..vizionar….ne pa da ga cistljajo izkljucno ker bo ustavil val neizkusene roboe- migrante ki se gnetejo v Avstrijo..

    • Hun

     no Jansa se je prepakiral pa Vinko, Gorenjak, Grims, Brezigarjeva…od komunista do desnicarja

 • Hun

  Sircl se bo delal ekonomista…clouk ni na prosten trgu zvecilna prodal

  • joza joza13

   Ti si ga ?

   • Osti jarej

    ..šmircelj ga tudi ni….bil je pa nadzorni član v slabi banki…..on najbrž čisto nič ne ve…..o ničemer?!?…še najmanj o slabih kreditih in čigavi so?…..logarju v posmeh?

    • tona

     Ti pa veš, a ? Joj, kako si brihtn. Sej se ti bo kaj zgodil.

    • joza joza13

     Si ti ena velika neumna bela ptica?

     • Hun

      ti neke relevantnosti ne vsebujes..ker si pristransko emotivn do SDS…ce razums kaj hocm s tem povedat

     • joza joza13

      Ja, razumem, da si ti Matjaž Han in da ne preneseš alternative tvoji SD, v katero niti sam ne verjameš…. tvoj vložek v SD je japijevski-mafijski in nič več.
      Moram pa priznati, da si v mojih očeh bolj zmerni levi politik, kar vekakor pomeni, da si usmerjen bolj v lastne koristi – japij-evstvo.
      Han, ne jebi. Na koncu te bodo itak izpljunili..

     • Hun

      drugacnega odziva od tebe ne upam prcakovat…s tabo se loh v neskoncno zaprem v vakuum komentarjev, ki tvorijo samo ideoloska sranja..
      Ti si prestar(?)…jst premlad(40)..prevelk medgeneracijski prepad.

     • joza joza13

      Ti očitno sploh ne veš, kaj je ideologija. Kaj ti sploh počneš v DZ? Glede starosti se precej motiš, kar pomeni, da si izgubljen v času in prostoru… kr neki.
      Pišuka, kaj vse Slovence zastopa. Groza…

   • Hun

    nimam fakultetne izobrazbe in vez v SD oz vztrajnisko kariero pred sodiscem da mi vodja zrihta sluzbo v javnem sektorju…zlahte tud nimam na pomembnih drzavnih polozajih…

    ja trgovina me zanima in ocitno mam to ze zapisan v genetik

    • joza joza13

     Kako pa kaj nalepke za Pivovarno Laško?
     Jih še kar štancaš?
     Ta posel si ziher dobil na prostem trgu, a?

     • Hun

      sanjac kot ti ni za biznis..

      ce bi ze bi jih oblikoval..ti bi stancal..ker ovce stancate volilne listke sirclu

    • joza joza13

     Seveda lahko začneš iz nule, ker si nula in ker greš na nlb po kredit, ki potem pristane na slabi banko.
     Poznam jaz te Matjaže, ki so tako nadelani, da sami sebe ne prepoznajo na SD-ju.

     • Hun

      ne sam da hodm po kredit..vmes se ksnega vrzem v rov …ce mam pa cajt pa Kakega politika v arest spravm. .
      s kermu ostarelmu fanatilunatiku jst zapravlam cs..neprecenljivo

   • Hun

    jst do sircla ne gojim emocij…nit pozitivnih nit negativnih custev..
    oznacujem ga po njegovi strokovnosti..mene ne preprica…politiki me ne prepricajo..

    • joza joza13

     “..politicni ekonomisti me ne prepricajo..”
     Seveda, ker je vam japijem “ravno” za politiko ekonomije države, smo tu, kjer smo.
     Matjaž, pri vas pojma nimate… ne o politiki, ne o ekonomiji, ne o politični ekonomiji…
     Matjaž, emocije pri kronikih niso relevantne.

     • Hun

      Tok pogostih strokovnih clankov o viziji ekonomskega trenda blagostanja v drzav…kot sm tu gor prebral jih nism nikjer..
      tvoja izvirnost komentarjev je pa itak totalno neproduktivna

     • Hun

      Tit Turnsek ti ne volis sirclja ker je sposobn ekonomist..tvoji razlogi so custveno ofarbani ne pa razumsko

  • Lustrator

   Res?
   Če to rečeš za učitelja ekonomskih predmetov na srednji ekonomski šoli, diplomanta ekonomske fakultete, vodje trženja v Iskri, svetovalca na Gospodarski zbornici Slovenije, direktorja davčnega področja v svetovalni družbi Deloitte & Touche, direktorja v svetovalni družbi Šircelj Consulting in svetovalaca predsednika uprave v Gorenjski banki Kranj, potem moraš biti sam nič manj kot Friedman ali Hayek, ne pa povprečen rdeč proletarec, ki ne pozna najbolj osnovnih postulatov prostotržne ekonomije, pa če bi te v rit ugriznili.

   • Osti jarej

    ¸….to so vse stolčki alias položaji,ki jih je zasedal…..general se ne bori na bojišču…vsaj tako trdite,ko gre za jančka,ki je bivakiral v kevdru CD…,ane…..vodja prodaje tudi ne prodaja…..ampak ima dobre veze….kar velja tudi za ostale službe…..ne delovna mesta,da se razumemo

    • Lustrator

     To govori raje o svojih rdečih direktorčkih in ne sodi vseh ostalih po teh standardih. Šircelj je za veliko večino parlamenta dvojni doktor iz ekonomije in za razliko od raznih SMC-jevih “akademikov”, se to razbere tudi iz njegovih komentarjev, predlogov, pobud in navsezadnje ekonomskega programa SDS-a, ki je svetlobna leta pred vsemi ostalimi (če izzamemo Nsi, ki si ga itak ni sama pisala).

     • Hun

      ne pomen ce pljuvas po Sirclju da si fanaticni “fen” po tvoje “rdecih” . ..sam ne simpatiziram z nobeno stranko..nimam strankarskih emocij…

     • Lustrator

      Kako nimaš strankarskih emocij, ko pa FANATIČNO napadaš izključno stranko SDS in vse ideje, ki so v duhu demokracije in svobodnega trga? Zakaj pravim fanatično? Zato, ker v vseh svojih komentarjih nisi napisal niti ene konstruktivne kritike, le patetične poskuse diskreditacije na nivoju osnovnošolskih “Janša lovi – za stare kosti”.

     • Hun

      poanta v vsem je, ko kritiziram druge stranke se ne vkljucis v debato..ko kritiziram SDS prvaka, te custveno vrze iz tira..

      vedno me prepricajo dejanske stevilke, ki so resnicne…ne populisticne izjave… pokojnine so zrasle za 25%…grem gledat grafe pa Jansa zavaja, ker ne odsteje inflacije…
      primerjas rast plac in pokojnin prejsnih vlad…nobene rekordne razlike…

     • Hun

      podj mi argumente kje je Sircelj pripomogel k razvoju Slovenije…kje je on dodal svojo vrednost

     • Lustrator

      Je javna osebnost in poslanec v državnem zboru in doslej ga nisem enkrat samkrat zalotil izreči ali napisati neumnost, kar je že več kot celoten prispevek vseh komijev, ki so od leta 91 sedeli v parlamentu.

      Naj te spomnim, da je SDS enkrat samkrat vodila vlado (pša še takrat v sestavi parlamenta, kjer so imeli komunisti 2/3 večino in so z lahkoto storpedirali vse pomembnejše spremembe in reforme). Gre za obdobje v katerih je Slovenija beležila rekordne rezultate na praktično vseh področjih gospodarstva – od gospodarske rasti, inflacije, stopnji zaposlenosti, višini pokojnin, plač,… V tem obdobju je bil Šircelj državni sekretar.

      Če pa je zate dodana vrednost edino hajlanje Titu in njegovim naslednikom, potem pa razumem, da te je Šircelj razočaral.

     • Hun

      nobenga argumenta nis podal..nobenih statisticnih primerjav z prejsnimi vladami o dejanski “rekordni” rasti…

      same logicne nesmisle trosš…
      prvo govoris o 2/3 vecini leve opozicije, ki je preglasovala reforme..
      obenem pa da je Jansa “uvedel” rekordno rast na vseh podrocjih…kako je prisel do teh sanj, brez izglasovanih reform, ki prinesejo pozitivne spremembe…
      Lustrator ti si pravljicar

    • Hun

     teoreticni abramboslovec se nikol ni bil uspesn general na terenu…samooklicani to pa moźe

   • Hun

    ucitelj, svetovalec…piflar je lahko vsak…diplomiran ekonomist..tisti keri so sposobni nudijo svetovanje privat firmam..ne pa da menja stolcke v drzavnih firmah izkljucno zarad njegove vloge v politicni stranki…sposobn podjetnik nudi svoje (kvalitetno znanje in izkusnje) usluge v multikorporacijah ali je sam lastnih le-teh….nesposobni ekonomosti gredo v politiko, ker so izkljucno nesposobni in neizkana “roba”na prostem trgu…ja dobesedno zvecilna ni prodal…sirclu manjka dodana vrednost..zato pa je ucitelj al v politiki ..ker je za piflerja najvarneje…rizkirat na prostem trgu je za pogumne podjetnike..

    ja rdeci majo v svojih vrstah tud ekonomiste…ki imajo izkusnje izkljucno v drzavnih firmah

    politicni cvet Slovenije…zarad uciteljev, diplomirancev, magistrov, doktorjev, ki se celo kariero slepajo kadrovsko po drzavnih firmah s pomocjo politicne obarvanosti..zarad takih in podobnih strokovnjakov smo tam kjer smo..

    uspesn podjetnik je akrapivic, boskarol, ana roš…to so cvet kvalitetnega Slovenstva ne pa sircelj in podobni politicni strokovnjaki…da ne govorim o drugih “sposobnih” strankarskih “strokovnjakih”

   • Hun

    ze da ekonomist starta z kariero ucitelja na ekonomski soli je vsakemu jasno da je nesposobn za na prosti trg..ce bi bil sposobn bi startal in si do teh let ustvaril zavidljivo kariero in pripomogel k uspesnosti privat firme doma ali v tujini..

    ti lustrator mi ne delujes kot clovek z nekimi znanji ali lastnimi izkusnjami prostega trga..s cim se ti ukvarjas, ce smem vprasat

    • Lustrator

     Kakšen prosti trg leta 1983,lepo te prosim? Si res padel z Marsa, da takšne pišeš ali samo provociraš iz meni neznanih sadomazohističnih razlogov? Slovenija še danes, leta 2018 nima niti P od prostega trga, saj smo v celotni EU država z največ države v gospodarstvu in tudi podjetja, ki so sicer formalno brez državnega deleža, v veliki večini poslujejo bodisi z državnimi podjetji, najemajo krtedite od državnih bank ali pa so odvisni od zakonskih in inšpektorskih muh – kajpak državnih. Tako da se tega izraza raje ogibaj, razen če si na istih drogah kot Cmerar in Pahor, ki sanjata o nekakšnem liberalnem, demokratičnem, gospodarskem blagostanju Slovenije, medtem ko smo (tudi po njuni zaslugi – SD + LDS) DEJANSKO še v globljem socialističnem govnu kot pred 20 leti. Če si boš še enkrat prebral Šircljev CV oziroma moj zgornji odgovor, boš ugotovil, da je bil mož zaposlen praktično v vseh možnih sferah ekonomije (tudi svetovalna dejavnost v privatnem sektorju, celo v svojem lastnem podjetju), a zate so dejstva več kot očitno popolnoma nepomemben faktor. Samo da lahko v 3 krasne nabijaš po SDS, pa si srečen kužek.

     Sam sem ekonomist s specializacijo v informatiki, kar je med drugim še dodaten razlog, da med branjem in poslušanjem proletarskih ekonomskih teorij niham tam nekje med bruhanjem in neustavljivim krohotom.

     • Hun

      Kaj sm rekel Sircelj nima izkusn iz prostega trga…dinozavr iz prejsnega rezima samouprave…v Slovenskih politicnih strankah je znacilno da politiki nimajo niti ure dela na prostem trgu…vzorec gre naprej npr. dr. Logar iz fakultete v stranko in parlament..taki teoreticni kekci lahko pametujejo o ekonomiji prostega trga samo na srednji sol in fakultet…

      zdj pa ti povej v keri firmi si nabral izkusnje, da si prisel do specialista

     • Hun

      argument je zame da mi podas v katerem privatnem podjetju si je nabiral izkusnje…

 • Olga2345

  Dobro se spomnim pompoznega pametovanja Švarc Pipanove, ki je gladko povozila predlog SDS…Sramota! Mesec je pa tako na luni in za luno….

 • črnaovca

  V teh vročih temah pogrešam onega Mrkaića se ga še spomnite po krizi je kar nekam poniknil

  • Hun

   to so biseri teoreticne ekonomije…kot sircelj, menciger, mramor…