fbpx

Se nam jeseni obeta katastrofa? Vlada molči o porastu okužb s covidom-19, očitno pa niti ne pripravljajo covidne strategije

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han, predsednik vlade Robert Golob in minister za infrastrukturo Bojan Kumer (Foto: STA)

Ne samo, da predstavniki vlade molčite o porastu okužb s covidom-19, temveč ste očitno tudi povsem zaspali pri sprejemanju in uveljavljanju ukrepov,” opozarja poslanka stranke SDS Anja Bah Žibert. Epidemiološka slika se namreč zaradi vnovičnega naraščanja okužb s covidom-19 znova hitro poslabšuje.

V nedeljo, 12. junija, smo zabeležili 73 na novo okuženih, v nedeljo, 20. junija, pa že 146. V ponedeljek, 13. junija, smo zabeležili 563 na novo okuženih, v ponedeljek, 20. junija, pa že kar 838. Poslanka Anja Bah Žibert je na vlado Roberta Goloba naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z vnovičnim naraščanjem okužb s covidom-19.

Povsem so “zaspali” pri sprejemanju in uveljavljanju ukrepov
V vseh preteklih valovih covida-19 je porast okuženih predstavljal alarm, na katerega je vlada Janeza Janše hitro in učinkovito ukrepala. Pri tem pa je po besedah Bah Žibertove prvi in nujni korak ažurno in jasno obveščanje javnosti.

Skrb za zdravje ljudi nedvomno predstavlja eno najpomembnejših nalog vsakokratne vlade. “Ne samo da predstavniki vlade molčite in državljanov ne opozarjate, da je ponovno čas za preventivno in odgovorno obnašanje, temveč ste očitno tudi povsem zaspali pri sprejemanju in uveljavljanju ukrepov,” kritično v povezavi z ravnanjem vlade opozarja poslanka SDS in poudarja, da bi moral biti eden prvih ukrepov nedvomno povečanje števila testirnih mest in podaljšanje njihovega delovanja tudi čez vikend.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert (Foto: SDS)

31. maja je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan med zaslišanjem v Državnem zboru RS napovedal, da bo prišlo do ustanovitve strokovne skupine na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in Ministrstvu za zdravje, ki naj bi z roko v roki pripravili “odrešilno” covidno strategijo. “Do danes v zvezi s tem ni bilo v medijih zaznati še prav nič. Napovedana časovnica s strani ministra, to je 15. september, je v primeru tako skokovitega naraščanja okužb, kot smo mu priča danes, lahko močno pod vprašajem,” opozarja poslanka.

Bah Žibertova je v zvezi s to problematiko postavila vladi naslednja vprašanja:

1. Kdaj namerava vlada stopiti pred kamere in javnosti jasno sporočiti podatke o vnovičnem naraščanju okužb s covidom-19?

2. Ali je strokovna skupina na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ki naj bi pripravila covidno strategijo, že ustanovljena? Kdo so njeni člani?

3. Ali je strokovna skupina na Ministrstvu za zdravje, ki naj bi skupaj s strokovno skupino na NIJZ pripravila covidno strategijo, že ustanovljena? Kdo so njeni člani?

4. Kako daleč je priprava covidne strategije?

Sara Kovač