fbpx

Se nam na jesen, ob tako izjemno velikem porastu števila prestreženih ilegalnih migrantov, obeta zapiranje meje z Italijo in nadaljnje izrinjanje Slovenije iz schengenskega območja?

Foto: epa

Potem ko je policija v nedavno objavljenem poročilu o ilegalnih migracijah v prvih sedmih mesecih letos razkrila, da smo v mesecu juliju, ko je bilo popisanih 1.740 migrantov, dosegli najvišjo mesečno število nezakonitih prehodov po množičnih migracijah leta 2016, je postalo jasno, da vlada Marjana Šarca ne počne prav ničesar, da bi se trend umiril, saj si raje meče pesek v oči in navzven prodaja poceni piar sporočila, kako naj bi bila situacija z nezakonitimi migracijami pod nadzorom. 

Ker je balkanska pot za ilegalne migrante spet odprta, situacija se drastično slabša, vlada pod vodstvom Marjana Šarca pa očitno ni sposobna zagotoviti varnosti in zakonitosti na meji s Hrvaško, na situacijo opozarja poslanec SDS mag. Branko Grims, ki je na vlado RS naslovil poslansko vprašanje v zvezi z drastičnim povečevanjem števila ilegalnih migrantov. Na vlado je med drugim naslovil vprašanji: “Kako in kdaj bo Vlada Republike Slovenije dodatno ukrepala za ustrezno zaščito meje Republike Slovenije? In, ali bo Slovenska vojska končno dobila ustrezna pooblastila za zaščito meje?”

Šarčeva vlada je ves čas zatrjevala, da dogajanje v zvezi s protizakonitimi vdori ilegalnih migrantov na ozemlje Republike Slovenije na naši južni meji “obvladuje”. V začetku julija je delegacija vlade pod vodstvom predsednika vlade Šarca izvedla obsežen obisk meje s Hrvaško. Žal se je izkazalo, da gre bolj za poceni piar nastopaštvo, saj razen napotitve nekaj dodatnih vojakov brez ustreznih pooblastil in napovedi izgradnje še nekaj kilometrov ograje, resnejših in celovitih ukrepov ni bilo napovedanih. Po poročilu policije je namreč samo julija 2019 – v enem samem mesecu! – protizakonito vdrlo v Slovenijo kar 1.740 ilegalnih migrantov, kar je približno toliko, kot v celotnem letu  2017.

Piar Šarčeve vlade razumeli kot dodatno vabilo
Piar, ki ga je Šarec s svojo vlado izvajal ob meji s Hrvaško v začetku letošnjega julija, so ilegalni migranti očitno razumeli kot jasen signal, da se pri obrambi meje ne bo nič spremenilo – in torej kot dodatno vabilo, opozarja Grims. “Na takšno povabilo Šarca so se ilegalni migranti odzvali toliko bolj, ker vlada še vedno financira PIC in Mirovni inštitut oziroma tiste na LBTQP-ideologiji utemeljene nevladne organizacije, ki na račun slovenskih davkoplačevalcev vzpodbujajo ilegalne migracije in torej uničujejo Slovenijo. Štejejo dejanja, ne besede!”

Foto: STA

Grims od Šarčeve vlade prav tako pričakuje odgovore na naslednja vprašanja: “Kdaj bo Vlada Republike Slovenije prenehala financirati tiste nevladne organizacije, ki usmerjajo begunce pri vdoru preko slovenske meje in jih kasneje oskrbujejo ter jim pomagajo zlorabljati azilni sistem? Ali bo in kdaj Vlada Republike Slovenije predlagala zaostritev azilne zakonodaje ter drugih zakonov s tega področja tako, da bo preprečevala možnost nadaljnjih masovnih zlorab azilnega sistema? Kdaj in kako bo Vlada Republike Slovenije prevzela odgovornost za preprečitev sprejetja ustrezne zaostritve azilne in druge z njo povezane zakonodaje ter za sprejem pravočasnih in zadostnih ukrepov za dejansko preprečitev vdorov ilegalnih migrantov preko meje v Slovenijo in s tem za zagotovitev varnosti in zakonitosti?”

Na jesen ob tako izjemno velikem porastu števila prestreženih ilegalnih migrantov – poleg teh prebegne v Italijo še vsaj 3-10-krat večje število ilegalnih migrantov –  lahko pričakujemo nadaljnje ukrepe sosednjih držav, zapiranje meje še z Italijo in nadaljnje izrinjanje Slovenije iz schengenskega območja, je prepričan Grims in ob tem opozarja, da  bo ob poostreni varnostni situaciji v pogojih prihajajoče gospodarske krize to prava razvojna katastrofa za Slovenijo.

Hana Murn