fbpx

Se nezakoniti migrant Ahmad z zdravljenjem izogiba vrnitvi na Hrvaško?

Foto: Twitter

Sirski migrant Ahmad Shamieh, ki bi moral biti že prejšnji torek vrnjen na Hrvaško, je po poročanju informativne oddaje 24ur pristal na zdravljenju na nevrološki kliniki. O njegovi nadaljnji usodi pa bodo odločali na izrednem vrhu stranke SMC, če gre verjeti informacijam, kar je edinstven precedens v zgodovini slovenske politike. Še nobena stranka doslej ni sklicala najvišjih organov zaradi stiske kateregakoli Slovenca, trenutno pa so vse sile največje vladne stranke usmerjene v enega tujca. 

Verjetno se še vsi spomnite zdravstvenih težav s srcem nekdanjega politika in poslovneža Igorja Bavčarja pred nastopom zaporne kazni, ko tudi operacije na srcu niso bile dovolj tehten razlog, da bi Bavčarju vsaj začasno preložili prestajanje sankcije. Še več, vsi mediji so v en glas ponavljali, da se izogiba zaporu in izigrava pravno državo.

Tokrat je v podobno zgodbo vpleten nezakoniti sirski migrant Ahmad Shamieh (Šami), ki bi moral biti skladno s pravnomočno odločbo prejšnji torek izročen hrvaškim organom, saj je v Sloveniji skoraj dve leti bival nezakonito, pogojev za azil pa ni izpolnjeval. Po tem, ko je predsednik vlade Miro Cerar arbitrarno in protiustavno preprečil deportacijo Shamieha, njegove odločitve pa niso podprli na vladi, se zgodba o preprečevanju izvršitve zakonite odločbe nadaljuje na nevrološki kliniki, kjer naj bi bil Ahmad hospitaliziran zaradi psiholoških težav. Pri tem bo zanimivo spremljati odzive dominantnih medijev in skladnost njihovega poročanja v primerjavi s primerom Bavčar.

Nora je tista država, kjer je največji problem usoda nekega migranta
Zadeva okoli sirskega migranta Shamieha pa dobiva tudi razsežnosti nove politične krize v največji vladni stranki SMC, ki se je zaradi nasprotovanja preprečitvi deportacije notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar še bolj razdelila. Ministrica je stopila na stran zakonitosti, predvsem pa je stopila na stran policije, ki je zaradi preprečitve deportacije upravičeno jezna, saj so njihove odločbe preprosto odpravili z nerazumnimi akti predsednika vlade in poseganjem v drugo vejo oblasti. Združenje policistov Slovenije je prejšnji teden tako upravičeno v javnost poslalo pismo, v katerem so zapisali, da jih “žalosti dejstvo, da je nad neodvisnim policijskim delom prevladala politična volja. Še zmeraj menijo, da mora policist izvrševati pravnomočne odločbe, ki jih izdajo državni organi, saj lahko le tako zagotavljajo pravno državo.”

Foto: Printscreen

Vsi Slovenci smo drugorazredni državljani
Da pa je usoda nekega sirskega migranta postala prva politična tema in težava te države, veliko pove o vladi, ki bi se morala v prvi vrsti ukvarjati s pomembnimi vprašanji, ki zadevajo blaginjo in varnost slovenskih državljanov. Če bi zgolj spoštovali pravno državo in odločbe organov, na katere se je premier Cerar venomer zaklinjal, tega problema nikoli ne bi imeli, zdaj pa je zadeva eskalirala do političnega škandala, ki deli koalicijo in celo največjo vladno stranko SMC, ki je razpisala izredni vrh, na katerem bodo razpravljali o usodi Ahmada. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da gre za politični ‘unicum‘, saj še nobena stranka doslej ni sklicala najvišjih organov zaradi stiske kateregakoli Slovenca, trenutno pa so vse sile največje vladne stranke usmerjene v enega tujca. V celotni politični noriji vsi Slovenci izpademo kot drugorazredni državljani.

C. Š.