Se Nova Slovenija pod Toninom spreminja v stranko levih kapitalskih omrežij, ki lobirajo proti tujim investicijam?

Foto: STA

Nenavadnim potezam Nove Slovenije ni videti konca. V preteklosti smo bili vajeni, da se kot glavni povezovalni člen med stranko in nekaterimi ključnimi predstavniki slovenskih poslovnih omrežij pojavlja zlasti glavni tajnik Nove Slovenije Robert Ilc. V zadnjih dneh pa se je v vlogi izpostave poslovnih interesov gospodarskih omrežij pojavil tudi sam predsednik stranke Matej Tonin. Izpostavljanje Mateja Tonina v najnovejšem napadu na srbskega poslovneža Miodraga Kostića, ki je investiral v Slovenijo že prek 200 milijonov evrov, poznavalcev ne preseneča. Morda je presenetljivo le dejstvo, da se v vlogi lobista ne pojavlja zgolj kot predsednik stranke, ampak tudi kot nosilec visoke politične funkcije predsednika parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. 

Nova Slovenija je bila po svojem nastanku izrazito antikomunistična in torej trd nasprotnik slovenski komunistični eliti, zbrani okrog bivšega predsednika Slovenije in zadnjega predsednika slovenske zveze komunistov Milana Kučana. Zgodovinsko je nastala kot stranka slovenskih krščanskih demokratov, torej tiste skupine slovenskih državljanov, ki so bili zaradi svoje trdne krščanske vere in vrednot pod bivšim režimom med najbolj preganjanimi.

Vendar je bilo že od spremembe vodstva stranke in ob umiku prvega predsednika NSi dr. Andreja Bajuka iz politike jasno, da se v NSi dogajajo tektonske spremembe. Nova generacija politikov, ki se je prebila v vrh stranke, je postopoma Novo Slovenijo spremenila, kljub skromnemu volilnemu rezultatu, v aktivnega podpornika določenih kapitalskih krogov. Tistih krogov torej, ki so znani pod imenom “globoka država” in ki s svojimi finančnimi in personalnimi povezami obvladujejo pretakanje denarja iz državnih podjetij in iz državno financiranih investicij. Prav proti takim omrežjem naj bi se Nova Slovenija kot krščanska stranka slovenske pomladi aktivno borila. Kaj se v Novi Sloveniji v resnici dogaja in čigava stranka je postala?

Prehod na “sredino” ali k donacijam? 
Prehod na pozicije slovenske kapitalske elite, ki je v času tranzicije obogatela na račun izčrpavanja državnih podjetij in poslov z državo, se ni zgodil čez noč. Vrh stranke je že dalj časa skušal storiti vse, da bi v očeh javnosti Nova Slovenija izgubila podobo stranke desnice, kot da bi bilo to nekaj neprimernega, nelegitimnega in kot da bi levičarstvo bilo velika vrednota. Že pod Ljudmilo Novak je stranka začela lesti proti levici, kar je ne nazadnje bilo očitno tudi v vse večji naklonjenosti medijev in hvaljenju tako Novakove kot Tonina zaradi njune “konstruktivne” opozicijske drže (ali z drugimi besedami: delovanja v skladu z interesi vladajoče elite).

Foto: STA

Prav Matej Tonin je bil tisti poslanec opozicije, ki je bivšemu predsedniku in prvemu komunistu izboril pravico do predsedniškega dodatka k pokojnini, ki naj bi zdaj znašala prek 3 tisoč evrov mesečno. Poslanci Nove Slovenije so v parlamentu podprli tudi vladni predlog zakona o dostopu do arhivskega gradiva in s tem povzročili onemogočanje raziskovanja polpretekle zgodovine in delovanje Udbe. Takšne, za marsikoga ideološko sporne odločitve je vrh NSi poimenoval “premik na sredino”. Hkrati s “premikom na sredino” so se začele tudi sporne donacije za razna društva, ki jih imajo registrirani nekateri vidni člani NSi, pri čemer naj bi se za donacije za njihovo delovanje obračali kar na državna podjetja. V oči bode predvsem dejstvo, da so donatorske prošnje za financiranje državnim podjetjem pošiljali kar vidni člani Nove Slovenije.

Lobiranje in izkoriščanje NSi za interese globoke države
V Sloveniji se odvija spopad za nekatere ključne pozicije, ki bodo odločale o moči gospodarskih omrežij oziroma jih dodatno krepile. Mednje sodi tudi napovedana prodaja enega zadnjih največjih paketov terjatev do slovenskih podjetij oziroma prodaja slovenske podružnice avstrijske Hete, ki je slaba banka nekdanje banke Hypo. Gre za 551 milijonov evrov terjatev, od česar je za 386 milijonov evrov slabih in 166 milijonov evrov terjatev, ki se poplačujejo. Poleg tega ima v lasti za 110 milijonov evrov nepremičnin. Za nakup Hete se poteguje več interesentov, med drugim češki sklad APS in srbski poslovnež Miodrag Kostić. Prav Kostić naj bi po neuradnih informacijah oddal najvišjo ponudbo: približno 300 milijonov evrov. Kostić je prek MK Group v Sloveniji lastnik Gorenjske banke, portoroškega hotela Kempinski Palace in  Aerodroma Portorož. Kostića se omenja tudi kot najresnejšega kupca Hete, za katero mora pridobiti še soglasje regulatornih organov v Sloveniji.

Nečak iz ozadja Borut Jamnik (Foto: STA)

Sklad APS je pred leti od NLB odkupil sveženj slabih terjatev do strank NLB na Balkanu, skupaj z Appolom (lastnikom NKBM) pa je odkupil tudi večji del Hete v Srbiji. Pri tem ni nepomemben podatek, da sedi v nadzornem svetu NKBM tudi zloglasni Borut Jamnik, eden najvplivnejših ljudi v Sloveniji, ki je svoje omrežje zgradil na slovenskem državnem premoženju in nadzornih svetih. Jamnikova “hobotnica”, kot nekateri pravijo njegovi poslovni mreži, naj bi bila zakoreninjena v politiki in državnih podjetjih, prek nje pa naj bi nadzoroval denarne tokove iz državnih družb, prek medijskih agencij do političnih strank. Jamnik je bil zelo aktiven tudi v času prodaje Gorenjske banke oziroma poskusa preprečitve, da bi banko prodali srbski AIK Banki v lasti Kostićeve MK Group. Ko je očitno “omrežju” postalo jasno, da se Kostića ne bo dalo ustaviti in da je prodajni postopek tik pred zaključkom, je v igro poslalo nikogar drugega kot Mateja Tonina. Ta je v sklopu dela parlamentarne komisije za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami ugotovil, da obstaja “varnostno tveganje” prihoda Kostića v Slovenijo, in celo izpostavil, da je nadzor pristojnih organov nedelujoč. Poseganje visokega politika v nameravane tuje investicije je vse prej kot normalno, sploh če vemo, da je iz igre pri nakupu Hete očitno izpadel kapital, ki obvladuje NKMB in za katerega v Sloveniji dela že omenjeni Borut Jamnik. Tako lahko v primeru Hete v živo spremljamo, kako neko kapitalsko omrežje uporablja parlamentarno stranko in njenega predsednika pri obračunu s tekmecem. Zakaj je Matej Tonin v času spopada za enega največjih paketov terjatev do slovenski podjetij izrabil svojo politično funkcijo za izvajanje neposrednega medijskega in političnega pritiska na regulatorne organe in kakšno plačilo si od tega obeta, bo kmalu vidno.

Demokracija

 • Peter

  Tuđe nećemo, svoje nemamo.

  • Luiggi

   Kaj pa ,ce je tistih 200 miljonov vec pripadajocih Butalam od prejsnje yuge,kot pa Krsticevih?

 • if

  Na oblasti zblojenost brez meja, ali, Namesto domov za starostnike luksuzno zavetišče za zapuščene živali.
  https://www.casnik.si/zavetisce-za-zapuscene-zivali/

 • Skrajno Desni

  Pri sprejetju proračuna bomo videli čigava rit bo trpela.

 • samotoje

  Zakaj NSi ne spremeni imena? Predlagam BKS- Bivša krščanska stranka. O Kostiću pa ob obilju balkanskega “kapitala” nima smisla razpravljati. Samo eden od mnogih. Mimogrede- ali je Mišković, veliki ljubljanski investitor, še v zaporu?

  • tomven

   Že ali še, mislim da ne eno ne drugo

   • samotoje

    Vem, da so mu v Srbiji vzeli potni list, da ni mogel na otvoritev lastnega hotela.

 • Antonius

  Tuje investicije so denar od katerega ni mogoče nič ukrasti. Zato se akterji kriminalne države trudijo proti tujim investicijam. Kam bi pa prišli, če bi Madžari zahtevali čiste račune pri izgradnji drugega tira.
  Novakova je k Bajukovi NSI dodala še kd, da še naprej za nos vleče krščanske volivce.
  NSi-kd je toliko krščanska, kot je Kučanova levica demokratična.
  Pes se odreče pretepaški roki, ki ga je hranila, slovenski volivci pa že 24 let volijo tiste, ki jih v milijardah iz mandata v mandat kradejo.

  • Lustrator

   Podpis od sicer dolga leta vnetega podpornika te stranke!

   Kot ponosen kristjan menim tudi, da bi bilo bolje, da takšne kvazikrščanske stranke v Sloveniji sploh ne bi imeli, kot pa da imamo to sramotno iluzijo in vse bolj smrdljiv ponaredek originalne krščanskodemokratske ideje, ki jo je nazadnje poosebljal spoštovani pokojni dr. Bajuk, potem pa kot da so z njim izumrle vse temeljne vrednote krščanske demokracije – pogum, domoljubje, zdrav konservativizem. Vse preveč kristjanov namreč zgolj zaradi imena in spomina na neke druge čase, še vedno voli to stranko, čeprav ta v 10 letih ni storila praktično ničesar pomembnega ne za slovenstvo, demokracijo, ne za slovenske kristjane. Skratka stranka, ki se samopoimenuje s slovensko krščansko demokracijo, v svojih dejanjih ne pooseblja ne slovenstva, ne krščanstva, ne demokracije. Čas bi bil, da so vsaj toliko pošteni in spremenijo ime, ki z Bajukovo Nsi nima več ničesar skupnega. Ni ga bolj pritlehnega dejanja kot nategovati nedolžne, skromne, poštene a žal premalo obveščene cerkvene ovčice.

   • Andrej

    Morda gre pa za nov pristop h krščanstvu. PV bere berila, isto je menda prejšnji PV Cerar počel. Škof PV pripelje h Papežu, doma pa ta isti PV zatira privat krščanske šole in na debelo krši ustavo. Če ljudje temu verjamejo in nasedajo potem niso kristjani.

    • if

     … in tudi niso demokrati, so malomarneži, neodgovorneži, brez vizije kako v varno prihodnost blaginje!

    • Lustrator

     Hja, problem je v tem, ker jih večina naseda povsem nevede, v dobri veri. Koliko je kdo dober kristjan, lahko sodi le Bog, je pa dejstvo, da če nekdo dela zlo nezavedno, je to še vedno ZLO. Izgovorov o neinformiranosti ali zavedenosti pa bo v času informacijske družbe z neštetimi viri informacij vedno manj in zato se moramo z vsemi štirimi upreti, ko nam želi ta stalinistična vlada vzeti še edini odtenek svobode in normalnosti, ki jo imamo – svobodo govora.

     • freedomfighter

      Ja ti govoris o tem da zivimo v informacijski dobi in da neinformiranost ni vec izgovor…zakaj pa so po tem v vzponu ideje o oscati zemlji inpodobno…za to ker na internet lahko vsak bedak objavi informacijo pa ni vazno ce je resnicna ali lazna in ce hoces nelaj vrjeti ti bo internet to potrdil

     • Lustrator

      Bolje internet, kjer ima vsak demokratično pravico in možnost argumentirati svoje mnenje, kot pa milijardni mediji, ki objavljajo izključno tisto plat zgodbe, ki jo požegna lastnik brez kakršnegakoli ugovora ali možnosti javne debate. Sploh če je ta lastnik država = režim.

     • freedomfighter

      Ja ne vem ce je povsem tako…ljudje ki podajajo informacije intisti ki jih sprejemajo za to potrebujejo doloceno stopnjo inteligence ker tisti ki so bolj bogi na dusi bodo vedno vrjeli v vse ostale stvari kot v resnico…od neinteligentnih ljudi ki podajajo informacije dobimo zanikanje evolucije, zanikanje obstoja zemlje, zanikanjeobstoja dinozavrov, vse mozne judovske zarote, lizard people, alliens, ploscata zemlja, votlja zemlja itd…ljudje ki podajajo informacije in ljudje ki sprejemajo informacije potrebujejo stopnjo razuma kar ti pa pet minutni ogled youtuba pove da je vecina nima

     • Lustrator

      Vse zapisano drži, a to ni niti primerljivo z nebulozami, ki jih dnevno poslušamo na Hanzijih, Siolih, Poop TVjih, Kanalizacijah s to razliko, da so oni krepko plačajo za svoje dezinformiranje (celo iz našega denarja) in imajo za tem tudi svojo AGENDO – sicer ne bi vanjo metali na stotine milijonov € letno. Po domače povedano: pri nas imaš 95% mainstream medijev, ki lažejo v eno samo smer, ker so zanjo mastno plačani, medtem ko lahko na spletu svoje mnenje izraža prav vsak, kar že po osnovni inerciji demokracije ali svobodnega trga če hočeš, pomeni višjo kvaliteto končnega rezultata – več virov, več debate = več resnice in obratno.

     • freedomfighter

      Tu se bom strinjal stabo ampak vseeno sem.mnenja da dolocene lazi ki se sirijo po internetu so za druzbo nevarnejse od medijev ki jih poznamo ze stoletja

     • Lustrator

      Torej sam najosnovnejšo človekovo pravico kakršna je svoboda govora razumeš kot nevarno?

      Še eno zanimivo mnenje s strani nekoga, ki hkrati ko brani represivni avtoritarni režim, sam sebe naziva s “freedomfighterjem”. Razen seveda, če je prevod tvojega “freedom” tisti s čigar izrazom na ustnicah so boljševiki in komunisti Sovjetske zveze in Juge “osvobajali” ljudi privatne lastnine, demokracije, tradicije, vere, kulture in življenj?

     • freedomfighter

      Ja tudi soboda govora je lahko slaba ce dosti velik del populacije ne iporablja mozgane…to ne pomeni da je svoboda govora slaba vendar ti bom dal primer…ce tele levicarsko desnicarski skrajnezi ki so proti cepljenju prepricajo se deset procentov ljudi v njihov prav bo zaradi njihove nebuloze in lazi pomrlo na.tisoce ali pa stotisoce ljudi…to je dober primer kdaj je svoboda govora zelo nevarna stvar

     • Lustrator

      Ne, to je zelo slab primer, ker si strokovno odločitev dal v odločevanje laikom, kar nima nobenega smisla. Znanost je znanost in v njen ni prostora za demokracijo, saj štejejo zgolj rezultati za to usposobljenih strokovnjakov. Tudi če bo 1000 znanstvenikov (in za njimi 100.000.000 privržencev ideji) trdilo eno (do tega imajo seveda pravico, če živimo v svobodni družbi), bo na koncu oblast morala sprejeti mnenje tistega enega, ki ima za svojim stališčem tudi empirično preizkušeno dejstvo. Je pa omejevanje svobode govora seveda še kako nevarno tudi v znanstveni sferi, saj molk zapira možnosti za kakršenkoli napredek, ki pa je osnovno gonilo znanosti kot take.

     • freedomfighter

      Ja in svoboda govora nas je pripeljalado tega da je vsak bebec lahko influencer ki izpodbija znanost in vse ostalo…ljudje ki vrjamejo v teorije zarote, so proti cepljenju, vrjamejo v ploscato zemljo itd. te ljudje ne briga znanost indokaza ker gre za vrsto verovanja za vero pa ne potrebujes dokazov

     • Lustrator

      Svoboda govora je temelj za učinkovito delovanje tako demokracije, kakor znanosti, umetnosti, filozofije, religije, medicine, novinarstva, skratka praktično vseh človeških poklicov in poslanstev.

      To, da ima nekdo svobodo govora še ne pomeni, da mora znanost in družba vsako mnenje ovrednotiti kot čisto resnico. Če bebec v svoj ne-prav prepriča na tisoče bebcev, je to njihov problem – ker so pač bebci. Tebe pa nihče ne sili, da sprejmeš njihove neumnosti. Tudi v Sloveniji ogromno ljudi (vključno s tgeboj) recimo verjame, da živimo v svobodni demokraciji, da nam gre dobro in da so recimo partizani lastnoročno porazili tretji rajh, pa vam nihče ne oporeka pravice do mnenja, čeprav gre za neumnosti, ki so od resnice oddaljene vsaj toliko kot ploščata zemlja. Je pa v družbi velik problem, če tovrstna mnenja samoumevno postanejo del znanosti ali stroke, pa naj bo gospodarska, zgodovinska ali pa medicinska. Država, ki ji smernice narekujejo bebavi influencerji, si je za svojo nekompetentnost kriva sama, svoboda govora tu ni ničesar kriva.

     • freedomfighter

      Ja ampak ko eden bebec preprica dovolj veliko maso ljudi v svoj prav to postane nevarno tudi za tisti del druzbe ki ga ne sestavljamo bebci in v trenutku ko svoboda govora ogroza moje zdravje je sla zame pre dalec…pri meni bos videl da jaz se ne drzim nobenih principov ampak ciste prakse…recimo meni ne bo nikoli jasno zakaj bi nek slovenec podpiral izsekavanje amazonije ce ima to samo negativen ucinek na nas…razumem zakaj brazilci podpirajo izsekavanje ker je to pac del njihovega gospodarstva ampak ce pa to podpira slovenec gre pa za neumen princip…vcasih ko si za dostop do informacije potreboval dolocen cas in znanje se ni vsak francelj ukvarjal s temami o katerih nima pojma ampak so se z njimi ukvarjali ljudje ki so imeli neko osnovno znanje…ce nekdo ne osvoji dolocenih osnov ne more po tem sploh dojemati resnice…recimo vsak ki ima malo logije bi lahko razumel da ce je najmanjsi poznani delec v vesolju okrogel so najbrz tudi planeti okrogli sploh glede na to da nastajajo s pomocjo gravitacije ampak kot sem rekel za to potrebuje clovek doloceno stopnjo znanja in inteligence

     • freedomfighter

      Ja pa se ta opozicijska stranka je benigna

   • Vera

    Sami zase trdijo v NSI ,da imajo najboljši program .Kje ?

    • tonite falco

     Nsi je stranka luzerjev in klečeplazcov pred murgeljskem palčkom Kučanom !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • SIMON ROZIC

   Te vaše besede, zadnji stavek, Antonius, bi morale viseti pred volitvami na vseh plakatih na vidnih mestih, zapolnjevati prve strani vseh časopisov in revij, morale bi biti vključene v večerne in jutranje molitve Slovenskih kristjanov in poštenjakov!

  • Slovenec

   Točno, pa razumi kdor more. Saj se nam smeje že cela Evropa, svet se pa še bo.

  • samotoje

   Bravo, cenjeni Antonius!

 • Olga101

  NSI je že dolgo žlahtna – levica! Krščanski socialisti so bili in očitno bodo tudi naprej Slovencem v pogubo!

  • SIMON ROZIC

   …za levake pa uporabna delovna sila; Kučan se jim smehlja z narejenim nasmehom,
   gleda v tla in laže kot pes teče, Toninček pa kot blaženi Kristusov osliček rigne od
   zadovoljstva in zastriže z vso dolžino uhljev Omamljen od “božanstva” kretenastega
   palčka, pozabi kam sodi in kdo je ! Mogoče pa ni?! In ne sodi s svojo dvotirno naravo
   prav nikamor! Tonin, TO NI N (nihče) !

   • Nata

    Oooooo ?? TO NI N

 • skorpijon93

  FAKINI NESPOSOBNI, zgledujte se po Češki republiki, kajti do gležnjev jim ne sežete, ker ste navadne riti

  • Luiggi

   Ali pa pizde!!!

 • tomven

  Tuhinjska brezzoba pokvekah že dolgo ni bila pri maši. Drugače bi se spomnil prilike, ko Juda za pest cekinov izda Jezusa… ajej thinjski kekec, tudi ti boš dobil svoje.

 • Franc Šink

  Tonin spada še vedno v čase, ko se so otroci delali pod kozolci in župniki pri nedeljski maši o tem pridigali.

 • Alma mater studiorum

  Tonin je bil Janšev potrćko. Zahebal se je, ker ni že na samem začetku stopil v kooalicijo s Šarcem. NSi cilja na tisto skupino, ki ne volimo, od te skupine ne bo dobila nita enega glasu več na volitvah.
  Tonin bo ostal v spominu kot Janšev potrćko. Škoda za propad stranke, ki ima od vseh strank spisan najboljš strokoven in kvaliteten program.

  • Vera

   – – – – – – – – – – – — – – – – — – – – — – – — – – — – – — – ———————— !

  • tonite falco

   Ja pa de….. daj neh no … Ha ha ha !!!! Nsi je stranka luzerjev in klečeplazcov pred murgeljskem palčkom Kučanom !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • pupa

   Tonin ni bil nikoli Janšev potrćko, ker če bi bilo to res ne bi nikoli glasoval za dodatek k kučanovi penziji in za zaprtje arhivov.

 • antimur

  Drekač izdajalski kot je omejeni kučanistični podrepnik Tonin, pa res nima pojma kaj so investicije, on ve samo, da se mora plaziti po zločinskem in antislovenskem kučanističnem kolovozu, pot mu pa kaže največja slovenska izdajalka po Kučanu, odvratna in neprebavljiva Novačka.

 • branči

  sem globo veren, pa sem mislil, da NSI zastopa moje interese! pa mi pravi moja babica, ki je živa biblija življenskih izkušenj: “uzdaj se use u svoje kljuse!”. mentalno bolni na duhu, kdor hodi na fuzbaltekme in navija za naše!

 • Boco

  Mora pa imeti NSI hudo krizo identitete. Ce me spomin ne vara so pred par leti poskusali po propadu Drzavljanske Liste zajadrat z vetrovi liberalne politike. Jim je mag. Pezdir pomagal pisat program.
  Kot izgleda se jim ni izslo.
  Izgleda, da zdaj poskusajo dodat se leve vetrove, da bi zajadrali v prihodnost mogoce celo prisli koalocijo. To pa bo slo le z levimi strankami.
  Predvedevanje: NSI se na naslednjih volitvah ne bo uvrstila v parlament. Zapustili jih bodo zvesti krscansko-socilalno usmerjeni volilci, kateri imajo alergijo na priblizevanje levim strankam.

  • Luiggi

   Tudi,ce propade na volitvah,je gnidi Toninu zagotovljena neka dobra pozicija nekje,kjer se nic ne dela,samo gobca in ta pozicija mu bo podarjena od levakov,kapish?!!!

 • Luiggi

  Klinc pasji,priznam,da se nisem precital celega clanka,pac pa mi je padlo v oko tisto srbijansko ime na zacetku,Dragan Krstic or something.Seveda je lepo imeti v dzavi tuje investitorje,vprasam pa se,od kod Srbinu 200 miljonov,da jih lahko investira v Butalah???…Kolikor se spomnim pol pretekle zgodovine,je Yuga bankrotirala zaradi financne krize.Ce je ta Srbin nagrabil Yugo denarja,bi ga morali obesit za pete,kot Mussolinija,kapish!?

 • Edi Puc

  .. na prihodnih volitvah bo šel en kup strank v maloro in njihovi volivci so možen potencial za SDS. Tega se zaveda tudi milan in tovarišija, zato medijo levico ter brata tonina. Za NSi predvidevajo 15 do 18%, denarja pa je dovolj. Tonin je zajahal bogatega konja, kako bo razjahal pa je že druga zgodba ……

  • freedomfighter

   Ajja…no daj povej mi volivci katere stranke pa naj bi presli h sds…sds vec kot 25 -30 posto ne bo nikoli dobila in glede na to da nihce noce vvlado z njimi jim tudi te procenti ne pomagajo…razen tistim ki bodo lahko spet stiri leta sedeli v parlamentu za lepo placo

   • Lustrator

    “glede na to da nihce noce vvlado z njimi”
    Ne da nočejo, ampak NE SMEJO. Pomembna razlika.

    “razen tistim ki bodo lahko spet stiri leta sedeli v parlamentu za lepo placo”
    kajne? Zakaj sploh potrebujemo opozicijo, ko pa je vendar svet tako enostaveni, ko vse direktive o delovanju države prihajajo iz enega samega centralkomiteja. Nobenih kregarij, nobenih prepirov, strankarstva, nobenih zdrah, samo ubrano korakanje novemu prepadu naproti ob ritmih partizanskih koračnic.

    • freedomfighter

     Nocejo ali ne smejo je popolnoma nepomembno…sds pac ne more sestaviti vlade in je razlog zato povsem nepomemben…je pa pravilno da imamo opozicijo seveda vprasanje pa je ali si nasa opozicija sploh zeli oblasti ali jim bolj sede sedenje v opoziciji brez vse odgovornosti…place so podobne

     • Lustrator

      “..sds pac ne more sestaviti vlade in je razlog zato povsem nepomemben.”

      Narobe, razlog je na tej točki KLJUČEN, saj vendar govorimo o samih temeljih demokracije in osnovnega namena institucije volitev!

      “seveda vprasanje pa je ali si nasa opozicija sploh zeli oblasti ali jim bolj sede sedenje v opoziciji brez vse odgovornosti..”

      Sklepaš na podlagi tega, ker so dobili največ volitev odkar imamo samostojno državo??

     • freedomfighter

      Kaja v demokraciji posamezne stranke nimajo moznosti izbirati s kom gredo vvlado…potvoje ce stranka pred volitvami rece mi sigurno ne gremo v vlado s to stranko mora po volitvah odjebati svoje volivce in reci jbg lagali smo se vam mi gremo vvlado s to stranko…tvoje enacenje sds z demokracijo je pravzalostno…vsaka stranka ima pravico odlocati v kaksno vlado gre in nic jih je dela pokvarjene ce pac z doloceno stranko nocejo vvlado…kaj zate jedemokracija da morajo vse stranke klaceplaziti za sds

     • Lustrator

      Vsaka stranka, ki že pred soočenji, pred predstavitvijo programov in pred izidom volitev napove, da z drugim političnim polom ne bo sodelovala, je totalitarna in na demokratičnih volitvah ne bi smela imeti česa iskati. Volitve se namreč ne organizirajo zato, da zmaga ena stran in potem zatira drugo, ampak da stran, ki zbere več glasov pravično vlada VSEM državljanom. zdaj mi pa povej kako pri zdravi pameti bo lahko nekdo pravično vladal vsem državljanov, če je tretjino sodržavljanov ŽE VNAPREJ IZLOČIL NE LE IZ KOALICIJE, AMPAK SPLOH DIALOGA?

      Tvoje razumevanje demokracije je tam nekje med Leninom in Stalinom.

     • freedomfighter

      Moje nerazumevanje demomracije…ne vem kje si slisal da je nedemokraticno ce stranka ze v naprej zavraca koalicijsko sodelovanje s stranko katero se pac ne strinja…zate je demokracija da se stranka zlaze volivce in gre v koalicijo le za to ker ti tako hoces…volivci volijo stranke ki so se naprej opredelile da NEbodo sodelovali s sds to pomeni da so se VOLIVCI oocili da dajo glas strankam ki so jasno in glasno povedale s kom je gredo vvlado…izbira volivca je v temprimeru demokraticna pa ti je lahko vsec ali ne…pa kaksne neumnosti pises naprej…ti si hujsi utopist kot tisti zeleni socialisti ce mislis da je demokracija kdaj delovala tako kot ti mislis…po tvoje sta demokratska in republikanska stranka nedemokraticne ker nikoli ne sestavljata skupaj vlade…ko se bos sprijaznil da sds ni slovenija in slovenija ni sds bos sploh lahko zacel uporabljati razum dokler mi pa races da ce se stranka odloci da ne bo sodelovala z drugace misleco stranko to pomeni da je diktatorialna pa sploh ne vem kaj naj recem…vsaka stranka ima pravico sodelovati ali pa nesodelovati s komerkoli hoce in volivci na volitvah se odlocijo ali jim je bila odlocitev prav ali ne…absolutno pa otemje idlocajo volivci drugih strank ker po tem nebi rabili vec strank ampak bi lahko imeli samo eno ki bo vedno sodelovala…temu se rece pa enopartijski sistem…ti zakaj pa ko je zmagal cerar ni sds ponudila sodelovanja z njim ampak so razglasili njegovo izvolitev za nelegitimno

     • Lustrator

      Sploh razumeš kaj pomeni apriorno zavračanje določenih ljudi ali strank in kakšne so praktične posledice tega? Apartheid, politicid in v končni fazi diktatura, ki je že v svoji definiciji priorno odklonilna do kakršnihkoli kompromisov, saj priznava zgolj in samo svoj prav, ne glede na to, da vlada državljanom, ki se z njo ne strinjajo. Pri nas so stvari še bolj drastične, saj so partijske stranke celo brezsramno gradile celotno svojo kampanijo na podlagi vnaprejšnjega izključevanja (najvišja stopnja sovraštva) ene same stranke, ne da bi ob tem predstavili eno samo točko lastnih programov, kaj šele da bi svoje izključevanje utemeljili na nestrinjanju s programom opozicijske stranke. Skratka teptanje pojma demokracije par excellence kot pritiče ideološkim naslednikom totalitarnih zločincev, ki so jih preko svojega omrežja sploh spravili v igro za parlament. S tem so NEPOSREDNO državljanom Slovenije povedali ne le, da ne mislijo sklepati nikakršnih kompromisov s tistimi, ki pač ne prisegamo srpokladivu, ampak tudi to, da so volitve le zrežirana floskula, kjer je že vnaprej jasno kdo bo s kom pobraten.

      “izbira volivca je v temprimeru demokraticna pa ti je lahko vsec ali ne”
      Izbira volivca bo demokratična šele takrat, ko bomo Slovenci izvedli temeljito lustracijo, ko bodo na volitvah lahko kandidirale le pro-demokratične opcije in takrat ko bo politična zastopanost v gospodarstvu, medijih, izobraževanju, sindikatih, kulturi, nevladnih organizacijah nekje okoli 50:50. Demokracija brez pluralnosti je diktatura.

     • freedomfighter

      A si ze kdaj pomislil da volivci vedo kaj delajo politiki pa jih vseeno volijo…tu bi trdil da v sloveniji ni demokracije v vsakem primeru ko nebi zmagala sds…poglej jankovica…vsi vedo da je kriminalec pa dobi 70 procentov…volja ljudstva…ljudje imajo tudi izbiro volit na podlagi tega s kom neka stranka ne bo sla v koalicijo in tako je povsot po svetu

     • Lustrator

      “A si ze kdaj pomislil da volivci vedo kaj delajo politiki pa jih vseeno volijo…”

      Vsakič znova pred volitvami posmilim, da bo pa morda letošnje leto tisto, ko se bodo sodržavljani zbudili iz spanca, a vsakič znova isto razočaranje. odgovor je torej NE z velikimi začetnicami.

      “…tu bi trdil da v sloveniji ni demokracije v vsakem primeru ko nebi
      zmagala sds…poglej jankovica…vsi vedo da je kriminalec pa dobi 70
      procentov…volja ljudstva…”

      V prejšnjem komentarju sem ti kratko in jedrnato opisal osnovne higienske standarde, da lahko nekim volitvam rečemo DEMOKRATIČNE – v Sloveniji smo od tega približno tako daleč kot Rusi in Belorusi. Še pred cca 10 leti (še pomnite tovariši afero Patria) smo bili še nekako v koraku vsaj z ex Yu državami, od takrat pa se je stanje demokracije še močno poslabšalo – po sodiščih in celo zaporih vlačijo glavne slovenske osamosvojitelje ter jih nazivajo s fašisti, Vučko (LDS) Požarju našteje nekaj tisoč namesto stotisoč glasov (enako kasneje z Domom), odkrito se poziva podjetnike naj bežiojo iz Slovenije, če jim kaj ni všeč, vnaprej se ukinjajo oddaje v živo in penalizira časopis, ker o migrantih poroča z dejstvi ne pa zgodbicami, časopisje in TV medije pa obvladujeta praktično le še 2 pravni osebi, ki sta obe del istega omrežja (in seveda vsi oglaševalci v njih).

     • freedomfighter

      Ma daj nehaj ze jamrati s temi higienicnimi standardi…a si ze kdaj pomislil da je pac vecini slovencev blizu levicarska ideologija iz takih ali drugacnih razlogov in je to njihova volivna pravica…enkrat se bo potrebno sprijaznit da sds in jansa ne bosta dobila vec kot 30 procentov pa lahko sds nadzoruje sodisca medije in vse ostalo…ce nekdo ne mara sds to ne pomeni da je podlegel propagandi ampak mu pac ta stranka ni vsec in ker zivimo v demokraciji je to pravica ljudi…dokler se ljudje kot ti ne zaveste da vecina ljudi ne bo nikoli volila stranke katere clani jih oznacujejo za budalein pokvarjence ker ne volijo njih do takrat ne boste razumeli zakaj sds nima sanse da zmaga volitve pa to nima veze s propagando ampak z odnosom clanov sds do ljudi ki jih ne volijo…aja pa se eden glavnih razlogov zakaj slovenci ne bodo nikoli volili sds je pogrevanje druge svetovne vojne ker je dosti vec slovencev ki imajo kaksnega partizana v druzini kot pa tistih ki imajo domobranca in dokler v sds ne ugotovite takih stvari vam pac nihce ne more pomagati…ce bi ze deset let nazaj prenehali z drugo svetovno vojno vas mogoce ljudje nebi enacili z domobransko stranko…meni je sicer za te neumnosti vseeno ampak ce je glavna tema politicne stranke leta 2019 domobranstvo in partizanstvo pac ni cudno da ne dobi vecje podpore…na levi strani je stranka ki se ukvarja s partizani in domobranci pa dobi 10 procentov tako za primerjavo…ti bos rekel da se vse leve stranke ukvarjajo s partizani pa to ni res…ce gre enkrat letno na.proslavo ob dnevu zmage to ne pomeni da je nekdo komunist ampak prej pragmatik ker ve kaj je vecini slovencev vsec to je pa za politika tudi najpomembneje

     • Lustrator

      Dokler imava tako različni definiciji tako osnovnih pojmov kot sta svoboda in demokracija, je kakršnakoli nadaljnja razprava obsojena na neuspeh. Tudi če ne bi pisal takih nebuloz o 2. svetovni vojni in slovenskem “levičarskem dnk-ju”, ker se je zate pač zgodovina začela leta 45, pa še to obdobje si spoznal izključno iz mitologije partijskih pravljičarjev, ki imajo še danes primat na pisanje učbenikov za ideološko zastrupljanje nadaljnjih generacij.

      Sicer pa vas nihče ne imenuje z budalami in povarjenci, ker ne volite SDS-a, ampak ker pač volite budale in pokvarjence. Dokazano.

     • freedomfighter

      No ja vidis jaz sem dokazal svoje…slovenci svoje zgodovine ne bodo se enkrat pisali ker jim je ta povsem vsec in drugic sds ne bo nikoli nabrala vec kot 25 procentov…tole tvoje razumevanje demokracije in svobode pa bolj spominja na utopizem kot pa.karkoli realnega…pa jaz nisem napisal nobene nebuloze jaz ti govorim kako pac je…slovenci bodo vedno povelicevali partizane in prezirali domobrance kot prvo ker ima dosti vec slovencev prednike ki so bili povezani z partizani kot pa domobranci in drugic ker je vsak raje na strani zmagovalcov kot porazencev in tretjic kot sem ze napisal nihce noce na novo pisati zgodovine ker ne vidi v tem nic kar bi mu izboljsalo zivljenje…zadnji stavek pa samo potrdi zakaj ste podporniki sds obsojeni na svojih max 25 procentov…ker ste mnenja da so vsi ki niso vlani sds pokvarjenci in budale…kako so ze rekli nemci hitler ist deutchland und deutschland ist hitler…ves tudi ce bi se politicno strinjal z sds nebi nikoli volil stranke s tako mentaliteto

     • Lustrator

      Daj zresni se, lepo te prosim, zdaj je pa že malo mučno poslušati nebuloze o tem, da je zgodovin več in je pač potrebno sprejeti tisto, ki ustreza največ ljudem, pa do tega, da ima večina slovencev prednike v partizanih, da je potrebno slaviti “zmagovalce”, čeprav so ti naredili genocid nad lastnim narodom in podobno. No, potem greš še dlje in s svojo partijsko betico greš o demokraciji pametovati še državam, ki so jo prakticirali že v času, ko se francoskorevolucionarni prakomunisti niti še rodili niso. Še enkrat, tokrat pa res zadnjič: nihče vas nima za tepce, ker ne volite SDS-a, ampak ker pišete take bedarije in volite takšne bebce, da kaj drugega od tega preprosto ne morete biti. V svojem slepem sovraštvu do vsega nekomunističnega (domobranstva, vaških stražarjev, četnikov, teritorialcev, domoljubov, kristjanov) greste celo tako daleč, da kar pred kamerami vnaprej izjavite, da ne mislite niti na pogovor povabiti največje slovenske politične stranke in to v isti sapi, ko izključevanja in poniževanja obsojate prav stranko, ki je edina po vsakih volitvah k pogovorom povabila vse stranke – ja tudi tiste, ki ji jo na dnevni ravni označujejo kot fašistično in skrajno desničarsko.

      In prav zaradi take mentalitete, je danes naša družba hkrati anarhistična (tu se strinjam s tabo) na vseh področjih, kjer ne bi smela biti in močno totalitarno zbirokratizirana na področjih, kjer države sploh ne bi smelo biti.

     • freedomfighter

      Ljudje lahko slavijo kar hocejo to je njihova pravica…ce bi jih tako motile rdece proslave kot motijo tebe in ostale sdsjevce jih nebi bilo vec…pa nisem rekel da je potrebno slaviti zmagovalce rekel sem da nihce noce biti na strani porazencev kar je del cloveske mentalitete…tvoja predstava demokracije je taka da vsi ki ne volijo sds so zavedeni ali pa zmesani

  • Edi Puc

   :) reakcija je prava naj še enkrat zapišem ” …. in njihovi volilci so možen potencial …. “

 • sodnikisozločinci

  Od tega peka ne bom več kupoval krofe! Ton Ton me ne vidi več!

 • totex39

  Če ima Tonin v svojih vrstah še normalne ljudi bi ga morali odsloviti iz nje, ali pa še bolje, da bi razpadla.

  • Zombi Gartner

   Normalne ljudi….v politiki. Si pa hecen. Kje ziviš?

 • freedomfighter

  Haha vidim da se kar bojite nsi drugace nebi bili prica vsakodnevnim napadom na stranko in njihovega predsednika

  • Lustrator

   Nihče se ne boji Nsi, bojimo pa se za prihodnost naše države, ki ima ta trenutek le še eno resnično opozicijsko stranko, torej le eno več od Severne koreje, Juge ali Sovjetske zveze.

  • pupa

   Niti se jih ne bojim niti jih ne napadam niti jih več ne volim od kar so zavrgli največjo vrednoto kristjanov POŠTENOST.

 • Vera

  Jamnik je tako postaran,zguban kot bi najhuje trpel za kašnim tekočim trakom po 16 ur dnevno.Hudič je,če nima mirne vesti saj hakla,kjer se le da .

 • totex39

  Janša je edini opozicijski voditelj, ki trdno stoji za svojimi stališči, vsi ostali so se “opognili” in svoja mnenja spreminjali. Takega voditelja je res težko najdit, zato pa je tudi vsem “trn v peti”.

  • Miro

   ja res je rojen za opozicijskega leaderja

   • totex39

    Kar delaj se norca, kajti že kmalu bo vam lahko hudo.

    • Zombi Gartner

     Zakaj bi nam pa bilo hudo?
     In katerim?

   • Lustrator

    V državi, kjer bebci zasedajo vrhovne položaje, intelektualce pa se pobija, zapira, izganja v tujino, je to pravzaprava najlepši možnikompliment.

  • Olga101

   Množično ga podprimo, če želimo Sloveniji dobro in če želimo opraviti z udmofafijo (Kučan), s korupcijo (Janković), z neumnostjo (Šarec), z lažno moralo (Tonin), s klovnovstvom (Erjavec), nekompetentnostjo (Bratušek), ups to so vse lastnosti levičarjev (prebarvanih komunistov)! Dol z njimi!

   • Open mind

    Če vse te zgoraj združiš dobiš Janšo.

 • montyamp

  NSI – društvo društev starejših udbovskih ovaduhov , seniorjev slovenskega izdajstva in murglosrbske hipokrizije . Zato so zapirali arhive , namreč pri odprtih arhivih bi zapirali stranko . Z ukrivljenimi hrbtenicami lezejo kurćanizmu v tazadnjo , ne računajo pa s tem , da je vsako lizanje s partiskimi fosili kot bi se ljubil z bodečo žico električnega pastirja .
  Če bi Avstrijci imeli med kristjani hijene udbovskega kova , se tudi ne bi mogli ponašati s povprečnimi penzijami —1 800 € — na mesec ne na leto , saj bi primitivci denar znosili v tujino , kot toninov idol , izdajalec slovenskega naroda , razoroževalec slovenske TO , halbmadžarsko murglosrbski dvakrat rojeni prekmurec žvepleni pritlikavec udbovski kadaver stvaritelj enoumne partijske strahovlade .
  GORJE NARODU , KO PRIDEJO HLAPCI , IDIOTI IN UDBOVSKI OVADUHI NA OBLAST

 • xtc

  NSi počasi odhaja na odpad zgodovine.

  • Zombi Gartner

   Nimaš prav. Še dolgo bojo kraljevali v politiki. In jemali iz tvoje denarnice….

 • me

  tercjani so najbolj pokvarjena bitja planeta.

 • milanček

  NSI; gonite se v 3pm

 • karlina

  Peterle, Novakova, Tonin-IZDAJALCI SLOVENSKEGA NARODA IN SLOVENSKIH KRISTJANOV !!!

 • skorpijon93

  Podatki kažejo da se je v letih 2012-2018 izselilo 58.048 državljanov od tega smo izgubili 37.153 državljanov,ki so ostali v tujini , namesto da bi bili srečni in zdravi doma in ustvarjali doma. Podatki so najslabši po osamosvojitvi ! Na drugi strani pa na veliko uvažajo bosance, albance kot poceni delovno silo pa vse njihove družine on nudi se jim vse ugodnosti po zakonodaji , Slovenija postaja jugoslavija v malem ! Slovenija je v katastrofalnem položaju ! navidezno se zmanjšuje brezposelnost