fbpx

Še pomnite, kako je uničevalec zasebnega šolstva Jernej Pikalo s kompanijo iz SD iz proračuna počrpal več kot milijon evrov?

Jernej Pikalo (Foto: STA)

Vsak proračunski evro zase in za svoje prijatelje, od tistih, ki menijo drugače, pa se razlikujejo tako, da njim vsak evro vzamejo. Tako bi lahko strnili maksimo ministra za izobraževanje iz vrst SD Jerneja Pikala, ki je otrokom v zasebnih šolah in njihovim staršem, namesto da bi financiranje zasebnih in javnih šol izenačil, kot je razsodilo ustavno sodišče, na letni ravni vzel še 300 tisoč evrov.

Zato velja dan pred ponovnim odločanjem o zakonu, ki ga je z vetom vsaj začasno ustavil državni svet, znesek, ki ga Pikalo jemlje šolarjem, primerjati z milijonom in več, kolikor so si Pikalo in kompanija iz stranke SD iz proračuna privoščili v času ministrovanja takratnega predsednika SD Igorja Lukšiča. Od projekta razen kompanije, ki se je s temi evri plačevala, otroci v šolah niso imeli ničesar.

Lukšič je kot minister projekt prenove predmeta državljanske vzgoje na javnem razpisu, objavljenem decembra 2004, podelil Fakulteti za družbene vede (FDV), s katere prihajata oba s Pikalom. Proračunski posel je projektu današnjega ministra za izobraževanje Pikala iz stranke SD prinesel dvakrat toliko, kot Pikalo zdaj otrokom v zasebnih šolah jemlje. A to še ni bilo vse. RTV Slovenija je takrat poročala, da je center znotraj FDV, v okviru katerega je deloval Pikalo, vodil kar Lukšičev brat Andrej Lukšič. Kmalu po razkritju zgodbe leta 2014 se je izkazalo, da je Lukšičevo ministrstvo iz proračuna še 800.000 evrov plačalo Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (SAZU), kjer je zaposlena Lukšičeva sestrična Marina Lukšič-Hacin.

Pikalo se je v celotnem projektu izkazal s člankom Kozmopolitanska demokracija, ki ga je napisal in objavil, še preden je bil za projekt sploh objavljen razpis, je leta 2014 poročala RTV Slovenija. Pregled stroškov je po poročanju RTV Slovenija pokazal, da so kar 1,15 milijona evrov namenili za plače, honorarje in podjemne pogodbe za obdobje med januarjem 2010 in avgustom 2011.

Svoje iz proračuna milijonsko plačujejo, drugim, četudi gre za otroke, politiki iz SD jemljejo. Lukšič, Pikalo in Židan ob obloženi mizi. (Foto: Facebook)

Andrej Žitnik