fbpx

Se spomnite Pahorjevih 387 milijonov, ki jih je njegova vlada na lepe oči poklonila Grčiji?

Borut Pahor (foto: STA)

Borut Pahor je verjetno edini politik na svetovnem političnem zemljevidu, ki je kot predsednik vlade v samo treh letih državo rekordno zadolžil in moral mandat zaradi trenj v koaliciji predčasno končati, nato pa bil nagrajen s funkcijo predsednika države. Spomnimo, da je leta 2010, po izbruhu finančne in gospodarske krize v Grčiji, tej pretirano zapravljivi državi podaril 387 milijonov evrov, čeprav je vseskozi trdil, da jih bomo dobili nazaj. 

Mandat Boruta Pahorja na premierskem stolčku si bomo po neuspešnem vodenju koalicije Pahor–Golobič–Kresal–Erjavec zapomnili po tem, da po izbruhu svetovne finančne krize leta 2008 niso uspeli skozi parlamentarno sito spraviti nobene pomembne reforme, ki bi pomagala propadajočemu gospodarstvu, škodljivemu arbitražnemu sporazumu in rekordni zadolžitvi države iz 9 milijard evrov ali 21,1 odstotka BDP na 18 milijard ali 46,6 odstotka BDP, kar ni uspelo še nikomur, hkrati pa z ukrepi niso uspeli ustaviti zadolževanja, ki je doslej naraslo že na 30 milijard evrov.

Poleg tega, da so izposojeni denar na mednarodnih trgih metali v glavnem v žepe tajkunom in zgrešenim megalomanskim koruptivnim projektom, kot je TEŠ 6, zraven pa so oprali še za milijardo dolarjev iranskega denarja, je vlada Boruta Pahorja v Grčijo nakazala kar 387 milijonov evrov našega denarja.

Pahor nas je opeharil za 387 milijonov
Finančna kriza je razgalila tudi vso bedo grške politike, ki se je izkazala še za slabšo in bolj pokvarjeno od slovenske. Razbohotena, neučinkovita in prenapihnjena javna uprava, korupcija, kar se je v tej mediteranski državi razbohotilo že v preteklosti, so skupaj z nekonkurenčnim gospodarstvom Grčijo povsem spravili na kolena. Ker so grški od ljudstva izvoljeni politiki o svojem finančnem stanju še lagali in pred mednarodnimi institucijami prikrojevali podatke, se je vsa njihova beda pokazala šele po izbruhu svetovne finančne in gospodarske krize, ko je sledil bankrot.

Kljub temu, da je kriza močno prizadela tudi Slovenijo, se je Pahorjeva vlada odločila solidarnostno pomagati Grčiji s 387 milijoni evrov, sicer bi po njegovem “tvegali sesutje njenega bančnega in finančnega sistema, kar bi v nekaterih državah povzročilo učinek domin, in verjetno zaton valute evro. To bi pomenilo tudi hitro in globoko poslabšanje gospodarske in finančne krize v celotni EU z nepredvidljivimi posledicami,” je takrat izjavil premier. Spomnimo, da je Grčija samo v prvih dveh paketih pomoči prejela 240 milijard evrov, pri čemer je slovenski delež zanemarljiv, bi pa zelo pomagal slovenskim državljanom, če bi denar ostal pri nas – če ga seveda ne bi pokradla leva rdeča elita.

Borut Pahor in Franci Križanič – najodgovornejša funkcionarja za katastrofalno vodenje države in javno-finančno stanje. (Foto: STA)

Pri Pahor–Križaničevem posojilu denarja Grčiji, kar je se je izkazalo za čisti poklon, sta nekdanja ključna človeka, ki sta bdela nad našim denarjem, obljubljala, da bomo posojilo dobili vrnjeno v celoti. To je seveda čista laž, saj takratna vlada od Grčije ni zahtevala nobenih jamstev. Medtem ko 300 tisoč Slovencev životari iz meseca v mesec, rdeči populist pa ne more shajati s svojimi visokimi dohodki, je vse skupaj zgolj norčevanje iz lastnih državljanov.

C. Š.