fbpx

Se v Idriji obeta največja volilna prevara? Za županjo kandidira “neodvisna kandidatka” Miranda Groff Ferjančič s podporo tranzicijskih ozadij SD in tajkuna Petriča

Miranda Groff Ferjančič in Stojan Petrič (Foto: STA)

“Trije strankarski in dva neodvisna kandidata se bodo v Občini Idrija potegovali za nasledstvo sedanjega župana Bojana Severja, ki se bo po koncu mandata upokojil. Edina kandidatka Miranda Groff Ferjančič in Tomaž Vencelj sta zbirala podpise volivcev, stranke pa stojijo za Kristjanom Brusom, Gašperjem Ferjanom in Metodom Habetom,” navaja Slovenska tiskovna agencija. Toda resnica je povsem drugačna. Za “neodvisno” kandidatko Mirando Groff Ferjančič, ki je nekoč že kandidirala na listah propadlih LDS in Zares, stojijo stranka SD, dosedanji župan Idrije Bojan Sever in tajkun Stojan Petrič – lastnik idrijskega Kolektorja.

Globoka država namerava z “neobremenjenimi in neodvisnimi” kandidati prevzeti oblast tudi v občini Idrija, kjer je njen glavni adut Miranda Groff Ferjančič, državna sekretarka na ministrstvu za finance v času Cerarjeve vlade. Čeprav je v tekmo za župana občine Idrija vstopila s podpisi volivcev, pa v resnici za njo stojijo močna tranzicijska ozadja. Podpirajo jo v stranki SD, na enem od soočenj v Idriji je za njo stal poslanec Samo Bevk, glavni nevidni sponzor pa je idrijski tajkun Stojan Petrič, lastnik Kolektorja.

Kot vedo povedati občani Idrije, Groff Ferjančičeva v svojih krajih ni posebno priljubljena, saj na predvolilnih obiskih krajev po okolici Idrije bolj ali manj govori sama sebi. Tako je na enem izmed srečanj v okoliški idrijski vasi pred njo sedel zgolj en človek. Seveda pa to ne pomeni, da ni politično nevarna, saj za njo stoji Petrič, ki ima za seboj kapital in maso zaposlenih v Kolektorju. Z njo na čelu idrijske občine bi z lahkoto še naprej uresničeval svoje poslovne – predvsem gradbene – interese.

Gre za kandidatko z dolgo politično zgodovino propadlih LDS in Zares
Že poreklo županske kandidatke pove, da je Miranda Groff Ferjančič prave rdeče krvi. Njen oče je namreč znani idrijski podjetnik Marijan Groff, ki mu je spodletel menedžerski prevzem podjetja Letrika (nekdanja Iskra Avtoelektrika). Že leta 2000 je Groff Ferjančičeva na volitvah v državni zbor kandidirala na listi propadle LDS, kasneje pa v stranki prav tako propadle Golobičeve Zares.

Groff Ferjančičeva ima za sabo celotno tranzicijsko idrijsko elito. Poslanec Židanovih Socialnih demokratov Samo Bevk. (Foto: STA)

Kot je že poročal Reporter, je Miranda Groff Ferjančič globoko vpeta v idrijske poslovne zgodbe, zaradi česar so se z njo v prejšnjem mandatu povezali ljudje okoli nekdanjega premierja Mira Cerarja, predvsem Aleksandar Kešeljević in Erik Kopač. Groff Ferjančičeva je bila na finančnem ministrstvu tudi direktorica direktorata za javna naročila. V petnajstih letih, odkar dela v javni upravi (pred tem je bila zaposlena v Rotomatiki in na banki SKB), je opravljala veliko funkcij. Med drugim je bila članica sveta Javne agencije za javno naročanje, prva nadzornica Družbe za svetovanje in upravljanje, trenutno je tudi predsednica sveta Kobilarne Lipica. Velja za eno ključnih oseb pri prenosu družbe Lipica Turizem na SDH.

M. H.