fbpx

Se v UKC Ljubljana širi neozdravljiva bolezen? Cerar: “Vodstvu UKC dokončno ušle iz rok vse niti nadzora”

(Foto: Bobo)

Najprej je odjeknila novica, da v programu otroške srčne kirurgije zaradi slabih medsebojnih odnosov nočeta več sodelovati edina slovenska kirurga, ki sta se specializirala za otroško kardiokirurgijo, nato pa je vlada razrešila še tri predstavnike ustanovitelja v svetu UKC Ljubljana. Čeprav se stvari v naši največji bolnišnici v državi podirajo druga za drugo, pa si naš premier Miro Cerar očitno še vedno zatiska oči in pušča ministrici Milojki Kolar Celar, ki je vse to dogajanje dopustila, prosto pot.

Da so razmere na otroški kardiologiji že nekaj časa naravnost sramotne, je jasno. Zato tudi ni čudno, da sta se za odhod odločila še edina slovenska kirurga, ki sta se specializirala za otroško kardiokirurgijo. Da se v UKC Ljubljana stvari podirajo druga za drugo, je tudi jasno. Jasno pa je tudi, kdo bi moral imeti nadzor in pregled nad vsem tem dogajanjem ter kdo bi moral opozarjati in popravljati napake, ki se dogajajo. Ime ji je Milojka Kolar Celar in je zdravstvena ministrica. Ta ista ministrica, ki je pred časom predlagala uvedbo novega davka za dolgotrajno oskrbo.

Premier Miro Cerar zdaj pričakuje, da se na čelo UKC Ljubljana imenujejo kompetentne in zaupanja vredne osebe. Kdaj bo padla zahteva, da se to zgodi tudi na čelu zdravstvenega ministrstva? Verjetno še nekaj časa ne, saj je Kolar Celarčeva dejala, da še vedno uživa premierjevo podporo, saj  je to Cerar jasno pokazal “z nastopom in podporo na seji vlade”.

Stvari so ušle izpod nadzora
“Vsi vidimo, da so razmere v programu otroške srčne kirurgije nedopustne in nesprejemljive. To kaže, da so vodstvu UKC dokončno ušle iz rok vse niti nadzora. Še zlasti, ker sami po strokovni plati ocenjujejo, da težav ni. To je naravnost neverjetno in evidentno ne drži,” je po seji vlade dejal Cerar.

Kot je še poročala STA Cerar pričakuje, da bo čim prej konec javnega obračunavanja vodstva UKC, “s čimer je to vodstvo povzročilo veliko škodo svojim kolegom in zamajalo zaupanje v delovanje javnega zdravstvenega sistema”.

Ker Slovenija po premierjevih besedah potrebuje kakovosten program otroške srčne kirurgije, je vlada danes potrdila predlog, da se v najkrajšem času ustanovi samostojni center za zdravljenje otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami. “Pričakujem, da bodo ministrstvo za zdravje in drugi pristojni organi naredili vse, da ta center čim prej zaživi,” je še dejal.

Sklep o ustanovitvi centra za zdravljenje otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami je sicer vlada sprejela že 26. oktobra. Vodja centra bo Igor Gregorič.

B. O.