fbpx

Še vedno skušajo preprečiti vlado: Šarec nakupuje poslance SMC, Kučan pa lobira pri Počivalšku!

Milan Kučan (Foto: STA)

Pri predsedniku republike Borutu Pahorju se bo danes pokazalo, ali bo Janez Janša (SDS) v koaliciji s SMC, NSI in DeSUS kot mandatar začel tretjič prevzemati oblast v državi. Vrata za to je Janši z najhitrejšim odstopom v zgodovini države po volitvah januarja omogočil Marjan Šarec (LMŠ). Če se bo pokazalo, da je podpore za Janšo v DZ dovolj, bo Pahor jutri, po pogovoru z Janšo, tega državnemu zboru predlagal za mandatarja, ki bo sestavljal vlado. Pisanje medijev v teh dneh, kdo vse bodo poimensko ministri vlade Janeza Janše, pa so nekoliko čudaška. Izbiranje in določanje ministrov se bo namreč začelo po izvolitvi mandatarja, ko bomo nekaj časa imeli dva šefa vlade. Se pa že prej stranke pogosto dogovorijo za načelno delitev resorjev v koalicijskem dogovoru, ki je temelj za poznejšo izvolitev vlade.

Odstop Šarca je močno udaril po koalicijskih partnerjih in po pomembnem delu medijev in novinarjev, ki so v koalicijo, ki nam je vladala zadnje leto, polagali vse upe. Tudi zaradi poslovnih razlogov lastnikov teh medijev. SD Dejana Židana bo izgubil vse pomembne državne funkcije in velikanski vpliv, Židan sam bo ob položaj šefa državnega zbora.

Šarčev poskus in celo klici Kučana
Ko bo Janša prevzel vlado, bodo opozicijska stranka in še to ne največja. Pred njimi bo LMŠ Marjana Šarca. Podobne “strahote” so pred drugimi zdaj vladnimi strankami. Alenka Bratušek (SAB) bo ob ministrsko službo, celo poslanka ne bo več. Ni bila izvoljena. Bratuškova je bila danes tudi povabljena k Pahorju, ker je napovedala, da bo sestavljala nekakšno projektno vlado, a je pogovor s Pahorjem odpovedala, ker za prevzem oblasti nima dovolj sogovornikov.

Foto: Demokracija

Iz strank, ki zdaj vladajo, potekajo še zadnji poskusi, da bi mandatarstvo Janši in pozneje imenovanje ministrov nove vlade preprečili. Najbolj presenetljivo zgodbo je danes objavil časopis Delo, ki trdi, da so iz Šarčeve LMŠ  več kot pet poslancev SMC, vsakega izbranega posebej, povabili, naj se jim pridružijo, če ne morejo podpreti koalicije Janeza Janše. Izbranim poslancem so povedali, da od njih ne pričakujejo včlanitve v LMŠ, ampak naj le kandidirajo na listi LMŠ. Šefa SMC Zdravka Počivalška pa naj bi klical sam nekdanji predsednik republike Milana Kučana, ki pa časopisu ni potrdil, da bi Počivalška klical, da bi Janši onemogočil prevzem oblasti.

Če Janša ne bo, to še ne pomeni, da bodo volitve
Na posnetku sta premier Marjan Šarec in njegov sekretar za nacionalno varnost Damir Črnčec med sejo sekretariata sveta za nacionalno varnosti (SNAV) o koronavirusu.

Če bo Pahor Janšo predlagal, bo ta precej zanesljivo tudi izvoljen. Doslej je le en sam mandatar propadel po predlogu predsednika republike. Zgodilo se je šefu pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviću, ki ga je predlagal Danilo Türk. Iz PS prihajata Alenka Bratušek in Marjan Šarec.

Tudi če Pahor Janše ne bo predlagal za mandatarja, to še ne pomeni, da bodo že predčasne volitve. Začel se bo še drugi krog iskanja mandatarja, ko lahko Janšo Pahor ali stranke za mandatarja v dveh tednih znova predlagajo, priložnost pa je to lahko tudi za Alenko Bratušek, ki poskuša sestaviti prehodno vlado, da bi pred predčasnimi volitvami popravili še sistem volitev poslancev, a za zdaj nima veliko sogovornikov.

Če tudi drugi poskus iskanja mandatarja propade, je v 48 urah mogoč še tretji krog za izvolitev mandatarja, ko zadošča navadna večina. Ta velja za priložnost za zadnje obupance. In šele takrat bo država res na pragu predčasnih volitev.

Peter Jančič, Spletni časopis