Še zadnje volilne kampanje niso plačali, že načrtujejo drugo! Stranki SD neplačani računi ne predstavljajo ovire, da ne bi kandidirala tudi na prihajajočih lokalnih volitvah!

Foto: STA

Pred dnevi se je na družabnem omrežju Facebook pojavil zapis policista, ki je brez dlake na jeziku izpostavil, da je žalostno, da se nič ne zgodi, ko čudežno izgine 130 milijonov evrov, ko pa nekdo ukrade pašteto za 35 centov, je potrebno spisati ovadbo. V naši prelepi zeleni deželi pa se dogaja tudi to, da nekateri sploh niso plačali svojih računov za svoje zadnje lokalne volitve, pa očitno to sploh ne predstavlja ovire za kandidiranje na prihajajočih lokalnih volitvah. Med te se uvršča stranka SD, kjer se jim neplačevanje računov očitno ne zdi neetično in nemoralno, še manj pa jim je očitno mar, da se s tem samo dodatno poglabljata prvo- in drugorazrednost v praksi. 

Na problematiko neplačevanja računov za volilne kampanje, za katerega se zdi, da očitno nikogar ne moti, je javno opozoril novinar Peter Jančič, ki je izpostavil, da stranka SD pred štirimi leti – tako kot mariborski župan Andrej Fištravec – ni poravnala računov, neplačane račune pa je imela tudi že od prej.

Zakonodajo sebi v prid izkoriščajo tisti, ki so na oblasti
Več kot očitno je, da je zakon slabo spisan, sodišče pa do sedaj s pomočjo svoje prakse še ni uspelo zapolniti vrzeli. Politiki pa to spretno izkoriščajo in goljufajo. Pri tem je potrebno izpostaviti, da to praktično počnejo tisti politiki, ki so na oblasti, in ne nekateri, ki nimajo službe in niso finančno preskrbljeni. Gromozanska napaka je, da obstoječa zakonodaja za lokalne volitve ne določa, da bi se poslovanje najpomembnejših županov in največjih strank znašlo pod drobnogledom računskega sodišča. Sicer je do pregleda v primeru Fištravca prišlo izjemoma, in sicer na podlagi angažmaja Jančiča, stranka SD pa je ostala nedotaknjena, čeprav tudi sama pred istimi volitvami ni poravnala računov.

Med strankami, ki se z minusom približujejo volilnemu letu, izstopa stranka Dejana Židana. To pa omogoča zakonodaja, ki sicer lahko kandidata ali stranko drago stane v primeru, če dobi majhen prispevek ali posojilo od društva ali podjetja, pri čemer ni prizaneseno niti darovalcem. Na drugi strani ni določena višina kazni v primeru, če stranka za kampanjo ne poravna stokrat več računov. To pa stranka, kot je SD, s pridom izkorišča in celo brez zadržkov ponovno kandira na volitvah.

Vir: Spletni časopis

Sami priznali, da računov v vrednosti 121.048 evrov niso plačali
Zadnje letno poročilo, ki so ga objavili aprila lani na Ajpesu, kaže, da SD računov za kampanjo pred lokalnimi volitvami pred štirimi leti (in druge kampanje) tudi še do začetka lanskega leta ni plačala. Neplačani računi pa predstavljajo posojilo (na prisilni način), če pa ti sploh niso plačani, celo darilo. To, da pa računov v vrednosti 121.048 evrov še kar niso plačali, so v letnem poročilu priznali s spodnjim zapisom.

Vir: Spletni časopis

Vir: Spletni časopis

Čeprav so v stranki SD priznali, da imajo za stare lokalne kampanje neplačane račune v višini več kot sto tisoč evrov, pa so to revizorji ocenili kot nesporno. Iz ptičje perspektive je mogoče videti, da takšna odločitev nikakor ne more biti dobra, saj v realnosti zastonj kosila ne obstajajo. Glede na to, da nič ni zastonj, je jasno, da je to nekdo moral poravnati. Ker gre za račune podjetij, zakon pa podjetjem podarjanje ali posojanje denarja strankam za kampanje strogo prepoveduje, gre za očitno kršitev zakonodaje. Vendar pa se velikim strankam za kazni ni potrebno bati, saj če računsko sodišče tega ne opazi, nihče ne sproži postopka, ki bi sodiščem omogočil izrekanje kazni. Ob tem Jančič opozarja na problematiko, do katere je prišlo v primeru Fištravca, kjer je sicer do sprožitve postopka prišlo, a je sodišče tik pred lokalnimi volitvami odločilo, da javnost ne sme izvedeti, kakšna je sodba.

Foto: (SD)

Takšen podatek naj ne bi bil v javnem interesu in to je res izjemno težko razumeti. So pa s tem simbolično sporočili, da naj ne bi bila javna stvar, kakšna so pravila v primeru financiranja volilnih kampanj. Glede na to, da je na uradni strani stranke SD mogoče videti, da se v stranki intenzivno pripravljajo na lokalne volitve, je očitno, da za etiko in moralo v stranki SD ni prostora. Prikrivanje pa kaže na to, da v državi vladajo goljufi.

H. M.

 • Jan Kovalski

  Policist Iztok na Facebooku: “130 milijonov čudežno izgine, pa nikomur nič, a ti pišeš ovadbo, ker je nekdo ukradel pašteto za 35 centov.”

  http://www.demokracija.si/fokus/policist-iztok-na-facebooku-130-milijonov-cudezno-izgine-pa-nikomur-nic-a-ti-pises-ovadbo-ker-je-nekdo-ukradel-pasteto-za-35-centov.html

  • sprehajalec

   ovo nam je naša borba dala….

   • KAPIBARA

    Tisti, ki so res sodelovali v borbah, tega niso imel časa reči..

 • Miro

  SDS gre po denar v Bosno ali pa jim ga da Orban….

  • lojze

   NI res, SDS si je denar sposodila v Sloveniji, pogodbo overila pri notarju in kasneje denar z obrestmi vrnila. To je tako, kot da bi rekel, da kupujem kruh v Nemčiji, če ga kupujem pri Hoferju. In tudi ni res, da je denar SDS dal Orban. Stranka je argumentirano očitke zavrnila. Sicer pa s komunisti je vedno tako, da to kar sami delajo drugim očitajo.

   • sloustava

    Pusti ga, debilnega brezhrbtenicarja. Zali, ker nima argumentov! Pojdi raje na volitive in voli SDS!

   • lili pili

    Kaj pa orban, ki financira vase medije…

    • lojze

     To kar praviš ni res. In je bilo že večkrat argumentirano zavrnjeno. Res pa je, da jaz prisilno financiram VAŠE MEDIJE!

     • KAPIBARA

      Žal nisi v manjšini- edini..
      Bebo pa ostane Bebo in goni eno te isto: Krade in vpije glejte tistega ki krade..

     • lili pili

      Veckrat je bilo potrejejo saj se na ajpesu vidi kfo so lastniki in kako in od kod je prisel kapital…. bebec

 • Očitno ti ljudje še stranke SD ne znajo vodit v PLUSU in potem bi našo državo.
  Bohvet kaj se dogaja z gozdovi, tu mora biti tudi en velik MINUS.

  • KAPIBARA

   Za delat minus v gozdovih, jim tudi Lubadar pomaga..

   • Ja ta jim bo v izgovor prav gotovo. Lubadar bo kriv.

 • sloustava

  Volili ste debile in laznivce, levanice in kucaniste, imate jih! Ce in ko bodo enkrat na prangerju sramote, jih procesirajte pred sodiscem…kot tistega, ki je ukradel pasteto za 35 centov. Volivec, ti si kriv, da ima Kucan mlade in harajo se naprej! Smo edina drzava znotraj EU, kjer imajo kucanisti, mladici komunizma in boljsevizma, glavno besedo. Ne cudite se Fajonovi, Sorosu in Kucanu, da lahko delajo proti narodu, volili ste jih! Zato, najprej pometite pred lastnim pragom. Celo @krtaca20, nor sicer, a se upraviceno norcuje iz slovenskega naroda…volili ste jih! Placujte zanje! Jaz ne bom, smo ze zunaj Slovenije, skupaj z nasim znanjem in know-how=om! Zal!

 • antimur

  Zato se pa z vsemi štirimi upirajo prodaji NLB (bankomat kučanistov), tako zelo, da so celo svoj jurišni bataljon, kateri je v stranki Levici, ter Štruklja, poslali na demonstracije proti prodaji. No, poslal jih je Kučan, njihov harambaša.

 • tasilo

  Eh, Židan je itak ratal mestna srajca, zdaj je pri koritu. Na Štajersko gre pa samo še na fruštek na kakšno osnovno šolo — če je fruštek zastojn, seveda.

 • Dragan Krstič

  Preberite na Pozareportu kako se levakarji pri koritu za foteljčke v morebitni novi vladi. Vse bolj so negativno nastrojeni tudi proti Šarcu, ki ni dorasel biti mandatar kar tudi njim postaja vse bolj jasno. Zgleda da bodo v ponedeljek peli telefoni na Trstenjakovi.

 • totex39

  Res človek ne more verjeti, da so volivci še vedno tako primitivni in podpirajo ljudi, ki so nas popolnoma uničili in tem lažnivcem še vedno dajejo svoje glasove. Ravno zaradi njih pa imamo tako stanje, ki so nam ga oni sami ustvarili.

 • Anton

  kaj težite Dejanču, ta kredit bomo že plačali NAŠI iz NAŠIH fondov, pomembne, prioritetne so ugotovitve glede Jelinčiča, Janeza Janše oni pač niso NAŠI

  sarkazem press

 • Franc Šink

  Stranke z neplačanimi računi sploh ne bi smele sodelovati na volitvah.Tudi to bi bil doprinos pri preganjanju plačilne nediscipline. Kot dober zgled.
  A kaj ko ustanovijo novo stranko ali listo. Karavana gre dalje.
  So pa komunisti prisotni v najmanj petih slovenskih strankah.
  Bog se nas usmili.

 • totex39

  Mene še nekaj moti, kako je možno, da stranke, ki niso prišle v parlament, jih je pa treba finančno podpirati, to je še ena bedarija zakonodaje.

  • KAPIBARA

   Dvignit prag za vstop v hram napajanja.. in zunanjim- izplačevanje krmil..

 • xtc

  Zakon sprejeti,s katerim prepovedati sodelovanje strankam kot posameznikom,ki nimajo od zadnje kampanije pokritih računov.

 • centurion

  Ni blema za denar za nove volitve.
  …izvlečni kilometer proge(2tir) ima že aneks za 1.6 milijona €
  dodatnega računa za volitve….
  Nekaj bianco podpisanih aneksov je pa še v predalu.

 • Poštenje velja

  In kdaj so komunisti kaj plačali?????
  Kraja ozemlja, lastnine in opustošenje to je doktrina levakov.
  Kar koli primejo spremenijo v bedo in gorje.

 • MižekFiga

  Ker so “Nove volitve” pred nami, si le privoščite počitnice, AMPAK na volitve pa ne pozabite !!!!

 • Olga2345

  “Naši” ne rabijo kreditov…Si kar vzamejo, če ne drugače v obliki maket…ali pa na roko kot Kučan, Andree Prosenc…

 • rrrrr

  ,,Mi, komunisti smo vedno spoštovali zahteve delovnega ljudstva in gremo v novo petletko. Zato nismo več pravi komunisti tako kot SDS in Jnez Janša, temveč socialni demokrati (SD). Socialni zato, da nam delovno ljudstvo solidarnostno omogoča zastonj volilne kampanije in demokrati zato, ker volitve delovnemu ljudstvu sploh dovoljujejemo”

  Je na fešti traktoristov junija 2018 v Dutovljah povedal predsednik Židan in ob stoječem aplavzu vinogradnikov nazdravil s čašico pristnega hrvaškega Terana..

 • Artur

  Komunjare so neke posebne vrste psihopatov na Soroša v mladih letih .

 • Vera

  Takšen vzgled dajejo mladim, potem se pa čudijo .

 • stajerc5

  Levaki zarukani, preberite si to, ko celo JJ-ev smrtni sovraznik spregovori:
  .
  “Na Marjana Šarca, z njim osebno očitno res zelo slabo kaže (vir), se je javno spravil še nekdanji politik Gregor Virant. Takole je tvitnil: “Nisem si mislil, da bi me lahko karkoli pripeljalo do tega, da bi si želel, da Janša, kljub vsem nahrbtnikom, spet postane predsednik vlade. No, in potem je prišel Marjan Šarec.” “

 • UDBA

  Kdor zna, pač zna! :)

  PS: Verjamem, da ima stranka SDS vse “poravnano” in “legalno” urejeno. :)

  • garfi

   snađi se nje levuhar
   kdaj boste udbaši ponovno vzeli poslanski mandat JAnši in ga zaprli

   • UDBA

    Ko, sestavi vlado. :)

    PS: Ne, bo, je, nikoli, sestavil. Tako, da ga ne, bo potrebno zapirati. :)

    • garfi

     hvala za priznanje zlorab
     vsaj za nekaj si koristen Podgana

 • garfi

  Internacionala 2.21 splačalo-plačalo se je
  https://www.youtube.com/watch?v=DSISGmbEdBU

 • KAPIBARA

  Za kaj imam, ob gledanju prve slike, zopet asociacijo na M. Žitnik.. za kaj ??

 • domovina mili dom

  Ni problem, če komunist krade, problem je, če pošten človek kredit vrne. Torej poštenost je kazniva, kriminal je vrlina.

 • lokec

  Janša pojdi k Pahorju in mu povej svoje, nato pa na 2 mesečne počitnice. Ostali se pa naj buhajo.

 • kučko

  ko vidim ta model, zemljaka od pritlikavega murgeljčana me pritisne nekam.