fbpx

Šef Sove Kozmelj Orbana in Madžarsko posredno obtožuje terorizma – Bi lahko Budimpešta umaknila vabilo za predsednika vlade Šarca?

Foto: STA

“Če recimo Janez sodeluje z Istvanom iz Madžarske in če sumimo, da pripravljata dejanje nasilnega ekstremizma ali teroristični napad, lahko na primeru delamo. Če pa Janez pripravlja teroristični napad skupaj z drugim državljanom Slovenije, o primeru ne moremo zbirati informacij,” je v nedavnem intervjuju za Mladino izpostavil direktor Sove Rajko Kozmelj, medtem, ko je zagovarjal prepričanje, kako bi imela Sova glede pooblastil okrnjen mandat. Prispodoba Janez in Istvan seveda ni naključna in se nanaša na šefa opozicije Janeza Janšo in madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana. S tem je Kozmelj nazorno priznal, kakšne “ekstremiste” preiskujejo, čeprav je splošno znano, da na Madžarskem nimajo težav s terorističnimi napadi, saj so se v času migrantske krize odločno uprli sprejemanju mas nezakonitih migrantov, med katerimi so bili številni teroristi. 

Glede na to, da direktor Sove predstavlja desno roko predsednika vlade Marjana Šarca, je jasno, da pravzaprav Šarec posredno obtožuje Madžarsko terorizma in ekstremizma. S tem je dal vedeti, kako naj bi bili Madžari tisti problematični, ki se sprehajajo po Evropi in nastavljajo bombe.

Glede na to, da na Madžarskem nimajo težav s terorističnimi napadi, so takšne izjave naravnost neverjetne. Namreč, Viktor Orban je z zaprtjem meja za nezakonite migrante, nato pa še z odločnim uporom proti kvotam, poskrbel za to, da je Madžarska varna država. Države, ki pa so nezakonite migrante z odprtimi rokami sprejemale, so kaj kmalu izkusile negativne posledice. Države kot je Švedska, so se soočile s porastom kriminala in drugih kaznivih dejanj, nastajati pa so začele tudi no-go cone, kamor si niti noga policistov ne upa, kaj šele državljana.

Opozicijsko SDS nazorno povezal z ekstremizmom
Še posebej škandalozno pa je, da je Rajko Kozmelj v intervjuju priznal, da “špijonirajo” zgolj za politiki, kar pa je prepovedano. “Če bomo delo dobro opravljali, bomo nevarni za del politike,” je namreč izpostavil in s tem priznal, da se Sova spreminja v zloglasno Udbo, medtem ko trpi nacionalna varnost države. Pri tem je spomnil na predlog o krepitvi pooblastil Sove, ki je bil umaknjen iz resolucije o nacionalni varnosti in omenil, kako naj bi nekdo očitno želel preprečiti, da bi se poostril boj proti ekstremizmom. Povsem po “naključju” je dodal, da ne ve, “ali je bilo zgolj naključje”, da je bil prav član Knovsa tisti, ki je predlagal izbris teh določb. “Šlo je za poslanca SDS Žana Mahniča.”  S to izjavo je Kozmelj jasno nakazal kako naj bi bila stranka SDS povezana z ekstremizmom.

Foto: Printscreen

Očitno je, da Kozmelju ni bilo niti malo prav, ko so se zaradi nasprotovanja opozicije končale njegove inspiracije v vladnem predlogu, v skladu s katerim bi preiskovali in sledili državljanom Slovenije, ki naj bi po njihovi lastni presoji predstavljali nevarnost za ustavno ureditev. Nastopi Kozmelja in Šarca v javnosti ter sestava Šarčevega kabineta, kjer ne manjka državni sekretar za nacionalno varnost Damir Črnčec, jasno kažejo, kdo je tisti, ki bi ga radi opredelili kot tistega, ki je nevaren za ustavno ureditev. Stranka SDS jim več kot očitno predstavlja pravi trn v peti, saj ta konstantno opozarja na nepravilnosti in nedelo Šarčeve vlade.

V primeru prisluhov in afere Jernej Sekolec – Simona Drenik se je pokazalo, da se Sova preveč ukvarja s političnimi tekmeci, nato pa ji zmanjkuje časa, da bi bila pozorna na resne mednarodne grožnje. Očitno je Šarcu pač v prioriteti, da se obdrži na oblasti in vohuni za vsakomur, ki bi mu bil lahko nevaren. Posledično imamo v roku enega leta pred sabo Sovo, ki se je preoblikovala v Udbo, kar pa nas odmika stran od držav zahodno-civilizacijskega kroga.

Hana Murn