fbpx

Sekretar za varnost Mahnič Nemcu: Kako lahko opravljate funkcijo predsednika KNOVS, če ne poznate niti svojih pristojnosti?

Predsednik Knovs Matjaž Nemec in državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič (Foto: STA)

Poslanec SD in predsednik Knovsa Matjaž Nemec je s svojimi izjavami že večkrat dokazal, da pomeša pojme, ko gre za pristojnosti Knovsa. Očitno meni, da se lahko po novem vmešava kar v delo policije. Pristojnosti komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb so namreč jasne in redni nadzor policije, ko ne gre za prikrite preiskovalne ukrepe, ne spada mednje. 

“Spoštovani, dr. Olaj, ali lahko potrdite informacije, da ste pri bržkone nezakoniti izdaji opozoril pred odpovedjo delovnega razmerja trem vodilnim policistom Policijske uprave Ljubljana zaradi ukrepanja proti neonacističnim rumenim jopičem neuspešno želeli kaznovati še četrto osebo?,” je poslanec Matjaž Nemec povprašal generalnega direktorja policije in s tem pokazal, da ga neizmerno zanima, kako poteka delo policije. Očitno pa je pri tem pozabil, da ni predsednik odbora za notranje zadeve, ampak Knovsa.

Mahnič Nemcu pojasnil, da bi v času Bobnarjeve prišlo že do ovadbe
Ko je državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič opazil, da je Nemec vnovič zamešal pristojnosti, ga je na to tudi opozoril. “Kaj ima Knovs s tem in od kdaj ima Knovs pristojnost, da se vtika v vse v policiji, kar nima zveze s prikritimi preiskovalnimi ukrepi?” Ob tem je dodal prepričanje, da če bi to v Knovsu spraševali takrat, ko je bila generalna direktorica policije Tatjana Bobnar, bi ta zaradi tega podala ovadbo. S tem se lahko ukvarja Odbor za notranje zadeve DZ,” je v poduk Nemcu pojasnil Mahnič. 

Očitno pa nekateri ne zmorejo zlahka požreti svoje zmote, ko jih nekdo sooči z dejstvi. Nemec namreč v vidno užaljeni retoriki Mahniču ni odgovoril na vprašanje, temveč je odpisal naslednje: Reakcija državnega sekretarja za nacionalno varnost, ki se tako kot njegov nadrejeni izogiba vabilu na sejo KNOVS ter soočenju z ugotovitvami raziskovalnih novinarjev pomeni le, da obstaja velika verjetnost, da je odgovor na vprašanje direktorju policije Olaju pritrdilen”. Mahnič Nemcu ni ostal dolžan in mu je v odgovor odvrnil, da ima pametnejše in pomembnejše delo, kot da sodeluje v političnem šovu in zlorabi KNOVS “ter poslušati nebuloze o ekstremizmu iz ust podpornika islamskih teroristov Valenčiča in pravljičarke, ki ima žepe polne juanov”.

“Glede na očitke o vlogi državnega sekretarja pri koordinaciji interesov med neonacističnimi rumenimi jopiči in stranko SDS, s katerimi se Žan Mahnič ne želi soočiti, je verjetno to logična odločitev,” je v odgovor Mahniču zapisal Nemec, ki mu očitno ni po volji, da Mahnič ne želi sodelovati. Mahniču je nato celo očital, da si je priskrbel knjigo manifesta Generacije identitete, kjer je med drugim pojasnjeno, kaj sovražni govor je. Če bi Nemec knjigo prebral, je najverjetneje sploh ne bi problematiziral. Mahnič mu je zaradi tega fotografiral tri strani knjige, ki jo tako problematizira, in pripisal: “Da bo lahko v povezavi z današnjo sejo Knovs Nemec prebral vsaj tri strani iz knjige, s katero je tako obseden, pa je niti prebral ni (čeprav vsi vemo, da jih ne bo).”

Če se je kdo vprašal, kako je mogoče, da so se pojavili namigi o obstoju skrajnih desničarskih skupin, ki jih eni in isti mediji vedno povežejo s stranko SDS, se zdi, da je odgovor na dlani. Nemec je namreč za danes sklical sejo Knovsa, kjer naj bi prišlo do seznanitve z aktivnostmi nadzorovanih služb v zvezi z delovanjem skrajno desnih gibanj. Nemec je napovedal, da bodo predlagali odprtje seje za javnost, saj ima ta po njihovih besedah pravico poznati dognanja preiskovalnih novinarjev na to temo. Pri tem seveda ni razkril, za katere novinarje naj bi šlo.

Poslanec SD Matjaž Nemec (Foto: posnetek zaslona, družbena omrežja)

V primeru napada na Kredarici Nemec vneto molčal
Nemec vztraja pri prepričanju, da mora javnost izvedeti, kdo so tisti, ki so v Sloveniji nosilci skrajne desnice, in kdo jih financira. Nemec je v preteklosti že večkrat dal jasno vedeti, da je alergičen na rumene jopiče, ki so se nekajkrat pojavili ob bok Jaši Jenullu in ostali petkovi kolesarski druščini, med katero je sicer bilo mogoče v preteklosti opaziti tudi vidne člane SD. Nasprotovanje vladajoči oblasti jim je namreč skupna. Zaradi tega seveda ne čudi, da Nemec ni zmogel obsoditi primitivnega izpada Tee Jarc in njenih somišljenikov na Kredarici. Če bi bil to član rumenih jopičev ali slučajno katere izmed koalicijskih strank in bi bil napad usmerjen na njihove, bi ta zagotovo že sklical sejo. Kakorkoli, ko nekdo izvaja nasilje ne glede na to, proti komu je usmerjeno, je nujno, da se tega obsodi, saj lahko vse skupaj kaj hitro preraste v kaj več, tega pa si verjetno nihče ne želi. Očitno pa je, v tem primeru ni mišljena obsodba in s tem preprečevanje odklonskih gibanj, ki lahko prerastejo v nasilje, ampak šov, katerega cilj je jasen – oblatiti stranko SDS in jo povezati z ekstremizmom. V primeru javne seje bi bilo mogoče o tem na široko razpredati v medijih. To pa koristi opoziciji, ki se skuša že ves mandat zavihteti nazaj na oblast. 

Sara Kovač