fbpx

Seksisti v vrstah Levice: Po njihovem so se žrtve spolnega nasilja prostituirale zaradi revščine

Koordinator stranke Levica Luka Mesec. (Vir: STA)

Po 14 dneh posiljevalske afere, ki pretresa ljubljansko kulturno srenjo, se je končno odzvala tudi stranka Levica. S čivkom na socialnih omrežjih. Tudi oni so ugotovili, usklajeno, kot Nika Kovač, da v kulturni sferi očitno obstaja resen problem spolnega nadlegovanja. A v nasprotju s Kovačevo, ki je žrtve spolnega nasilja skušala med vrsticami utišati s podkupnino (plačilom sodnih stroškov) v primeru pregona, so bizarno ugotovili, da so posilstva posledica slabih in negotovih pogojev dela. Z drugimi besedami, revne mlade umetnice se prostituirajo pri bogatih umetnikih. Gre za očiten poskus, da za spolna nadlegovanja obtožijo kar kapitalizem, ne pa domnevnega storilca, ki je mlada dekleta dejansko spolno nadlegoval – njihovo celotno sporočilo pa vsebuje tudi očitne seksistične konotacije. 

Očitno je, da ima področje kulture resen problem spolnega nadlegovanja. Zaostrujejo ga slabi in negotovi pogoji dela, v katerih je pogosto položaj tisti, ki olajšuje storilcem zlorabo žrtev. Takšno početje je potrebno jasno in najostreje obsoditi,” so zapisali v Levici na socialnih omrežjih. Stranki polni skrajnežev, ki se običajno ponašajo s prizadevanjem za enakopravnost žensk, kakor da ta ni vrednota vse političnih strank, je v zgornjem zapisu ušel očitni seksizem. Kako si sicer lahko razlagamo, da so ravno dekleta tista, ki jih slabe razmere silijo v podrejene spolne prakse?

Čivk, ki ga je objavila Levica, sporoča, da so ženske inherentno šibka bitja in ravno ta šibkost, ki jo zaostruje njihova revščina in očitno dobra preskrbljenost umetnikov, je usodni koktejl, ki vodi do spolne zlorabe. Ne mladostna neizkušenost, ki jo je moč pripisati obema spoloma in spolno predatorstvo, v kombinaciji z nezakonitim omamljanjem s prepovedanimi substancami. Ne, po evangeliju Levice je kriva ženska šibkost in kapitalizem.

Levica: Vsega je kriva desnica!
No, evangelij Levice pa ne bi bil popoln, če v celotni aferi ne bi hoteli vsaj malo s prstom pokazati na desnico. “Zlorabljanje občutljivega vprašanja za politično obračunavanje in premeščanje pozornosti stran od resnega družbenega problema pa je nekaj najbolj zavržnega, kar je desnica naredila v zadnjem času,” so zapisali. Gre seveda za skrajno licemerni zapis. Mediji, ki jih omenjeni skrajneži ocenjujejo kot “desnico”, so namreč edini, ki so o tej temi pripravljeni pisati, medtem ko bi razne levice, inštituti, mediji, kot je 24ur in podobni, veliko raje molčali. Kot so molčali, ko so se zlorabe deklet dogajale na njihovem dvorišču, pa glede tega niso storili ničesar.

Najverjetneje, ker so bili v celotno dogajanje tako ali drugače tudi sami vpleteni.

Andrej Žitnik