fbpx

Šerif Janković pred interese šolarjev postavlja interese MOL, Pikalo pa pridno uboga – Dijaki Srednje šole za oblikovanje in fotografijo pa na ulice!

Foto: STA

Z žalostjo lahko opazujemo, kako se na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport in Mestni občini Ljubljana (MOL) gredo trgovino s prostori srednje šole za oblikovanje v ljubljanskih Križankah, vse to pa na plečih kulture, izobraževanja, predvsem pa mladih. Vidimo lahko, kakšno težo imajo besede ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je v preteklosti zagotavljal, da bo “ščitil” interese šolarjev ali MOL. 

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) je oktobra lanskega leta z MOL sklenilo pismo o nameri, s katerim želita urediti neurejeno pravno stanje na nekaterih nepremičninah, ki so v njunem solastništvu. Ena izmed teh nepremičnin so tudi ljubljanske Križanke, kjer ima svoje prostore Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana (SŠOF). Ta naj bi se iz prostorov, zaradi prenos lastninske pravice z ministrstva na MOL, selila 31. avgusta 2022.

Pismo o nameri med MIZŠ in MOL je ministrstvo podpisalo 25. oktobra 2019, MOL pa 28. oktobra 2019. Na osnovi tega pisma v lastništvo MOL preide 52 odstotkov šole, država pa pridobi zemljišče na Barjanki, kjer naj bi do konca leta 2020 zgradili “Center znanosti”. Tako da SŠOF od te menjave ne bi dobila ničesar.

Ministrstvo trdi, da je objekt, kjer se sedaj nahaja SŠOF, že tako ali tako v večinski lasti MOL. “To pa ne drži, pravijo zaposleni na šoli, saj naj bi bil objekt (Križanke) do leta 2010 v 75 % lasti države oziroma ministrstva, ne pa v lasti MOL. Leta 2010 je o lastniškem delu odločalo okrožno sodišče v Ljubljani, ki je odločilo, da so Križanke samo v 48 % lasti ministrstva, preostali delež pa v lastništvu MOL,” je izpostavila poslanka SDS Alenka Jeraj, ki je na na ministra za izobraževanje, znanost in šport dr. Jerneja Pikala naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s pismom o nameri med ministrstvom in Mestno občino Ljubljana.

Foto: SDS

Ministrstvo se takrat, kljub temu da je bilo seznanjeno z dejanskim stanjem (lastništvom), na odločitev okrožnega sodišča ni pritožilo, zato je izgubilo 23 odstotkov Križank. MOL je že napovedala, da bo ob odhodu mladih oblikovalcev iz Križank stavbo temeljito rekonstruirala, prenovljene prostore pa bo nato v upravljanje prevzel javni zavod Festival Ljubljana, ki del objekta upravlja že od leta 1954.

https://twitter.com/GorencIrena/status/1220375649946406912?fbclid=IwAR0fhbFXMXSsDjh8mAv47I5_gyGAh7aE146NceyGsNgRwwW24F-KyH7Pl5A

Poslanka Jeraj je na Pikala naslovila naslednja vprašanja:

1. Kdo je odgovoren za “izgubo” 23 % deleža Križank, ki je bil do leta 2010 v lasti ministrstva, sedaj pa je lastnica tega deleža MOL?
2. Zakaj se odgovorni na ministrstvu niso pritožili na razsodbo okrožnega sodišča iz leta 2010?
3. Zakaj je v pismu o nameri mogoče prepoznati le težnje po uresničitvi projekta »Center znanosti«, medtem ko se sredstev za SŠOF ne najde ne v nameri ne v aktualnem proračunu?
4. Ali boste pri morebitni menjavi prostora z MOL upoštevali želje zaposlenih in dijakov in njihov interes postavil pred interese MOL in Festivala Ljubljana?

Nič čudnega ni, da je poslanec SDS Jožef Lenart v zvezi s tem izpostavil, da mnogi ravnatelji šol menijo, da minister Pikalo deluje kot zborovodja brez posluha. “Jasen primer, ki to potrjuje, so tudi njegove mahinacije, ki jih počne skupaj z Jankovićem, ko nameravata srednjo šolo za oblikovanje izseliti iz Križank.”
Hana Murn