Šerif Janković pred interese šolarjev postavlja interese MOL, Pikalo pa pridno uboga – Dijaki Srednje šole za oblikovanje in fotografijo pa na ulice!

Foto: STA

Z žalostjo lahko opazujemo, kako se na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport in Mestni občini Ljubljana (MOL) gredo trgovino s prostori srednje šole za oblikovanje v ljubljanskih Križankah, vse to pa na plečih kulture, izobraževanja, predvsem pa mladih. Vidimo lahko, kakšno težo imajo besede ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je v preteklosti zagotavljal, da bo “ščitil” interese šolarjev ali MOL. 

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) je oktobra lanskega leta z MOL sklenilo pismo o nameri, s katerim želita urediti neurejeno pravno stanje na nekaterih nepremičninah, ki so v njunem solastništvu. Ena izmed teh nepremičnin so tudi ljubljanske Križanke, kjer ima svoje prostore Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana (SŠOF). Ta naj bi se iz prostorov, zaradi prenos lastninske pravice z ministrstva na MOL, selila 31. avgusta 2022.

Pismo o nameri med MIZŠ in MOL je ministrstvo podpisalo 25. oktobra 2019, MOL pa 28. oktobra 2019. Na osnovi tega pisma v lastništvo MOL preide 52 odstotkov šole, država pa pridobi zemljišče na Barjanki, kjer naj bi do konca leta 2020 zgradili “Center znanosti”. Tako da SŠOF od te menjave ne bi dobila ničesar.

Ministrstvo trdi, da je objekt, kjer se sedaj nahaja SŠOF, že tako ali tako v večinski lasti MOL. “To pa ne drži, pravijo zaposleni na šoli, saj naj bi bil objekt (Križanke) do leta 2010 v 75 % lasti države oziroma ministrstva, ne pa v lasti MOL. Leta 2010 je o lastniškem delu odločalo okrožno sodišče v Ljubljani, ki je odločilo, da so Križanke samo v 48 % lasti ministrstva, preostali delež pa v lastništvu MOL,” je izpostavila poslanka SDS Alenka Jeraj, ki je na na ministra za izobraževanje, znanost in šport dr. Jerneja Pikala naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s pismom o nameri med ministrstvom in Mestno občino Ljubljana.

Foto: SDS

Ministrstvo se takrat, kljub temu da je bilo seznanjeno z dejanskim stanjem (lastništvom), na odločitev okrožnega sodišča ni pritožilo, zato je izgubilo 23 odstotkov Križank. MOL je že napovedala, da bo ob odhodu mladih oblikovalcev iz Križank stavbo temeljito rekonstruirala, prenovljene prostore pa bo nato v upravljanje prevzel javni zavod Festival Ljubljana, ki del objekta upravlja že od leta 1954.

https://twitter.com/GorencIrena/status/1220375649946406912?fbclid=IwAR0fhbFXMXSsDjh8mAv47I5_gyGAh7aE146NceyGsNgRwwW24F-KyH7Pl5A

Poslanka Jeraj je na Pikala naslovila naslednja vprašanja:

1. Kdo je odgovoren za “izgubo” 23 % deleža Križank, ki je bil do leta 2010 v lasti ministrstva, sedaj pa je lastnica tega deleža MOL?
2. Zakaj se odgovorni na ministrstvu niso pritožili na razsodbo okrožnega sodišča iz leta 2010?
3. Zakaj je v pismu o nameri mogoče prepoznati le težnje po uresničitvi projekta »Center znanosti«, medtem ko se sredstev za SŠOF ne najde ne v nameri ne v aktualnem proračunu?
4. Ali boste pri morebitni menjavi prostora z MOL upoštevali želje zaposlenih in dijakov in njihov interes postavil pred interese MOL in Festivala Ljubljana?

Nič čudnega ni, da je poslanec SDS Jožef Lenart v zvezi s tem izpostavil, da mnogi ravnatelji šol menijo, da minister Pikalo deluje kot zborovodja brez posluha. “Jasen primer, ki to potrjuje, so tudi njegove mahinacije, ki jih počne skupaj z Jankovićem, ko nameravata srednjo šolo za oblikovanje izseliti iz Križank.”
Hana Murn
 • Ivan Ivanovič

  Narodu ovc vladajo volkovi.
  Konstruktivna opozicija skrbi, da se komu ne zameri.
  Naj gredo na tečaj k Nancy Pelosi, kako se gleda oblastnikom pod prste.

 • Andrej

  Zoki in Pikalo bosta naredila nekaj dobrega za narod? Ma ne no! Take vrste literatura je na policah s fantastiko.

  • Ivan Ivanovič

   Mogoče nam pa vladajo alieni. Življenje je bolj fantastično od znanstvene fantastike, pravijo.

   • Andrej

    Meni se alien zdi tisti, ki take voli.

    • Simon Rožič

     …tudi to drži! Predvsem to!

 • TopGun

  Ajd udri po zokiju

 • FUCK OFF COMMUNISM

  član socialdemokratske stranke Slovenije – SDSS, tovariš tanko, v obrambi bivših okupatorjev madžarov, brani njihovega liderja orbana in napada glavno kmetico Slovenije, ludomilo in s tem tudi ves kmečki živež……
  KUČAN, JANŠA VSI SO ISTI KOMUNISTI

  • stajerc5

   Iz cigave rdecozvezdne pederske riti na FDV si pa ti padel!???

   • TopGun

    Ta še srednje šole ni videl od znotraj, kaj šele kakšen FDV ali kaj drugega.

  • TopGun

   Ja tebe sigurno ne bo.

  • JANEZ GUS

   Moderator kaj čakaš s tem terencem.

  • mici

   fuck, kakšne kozlarije pišete.Isti ne morejo biti enaki pa lahko.

 • Simon Rožič

  Janković je sprevržena pohlepna kurba I ktg , to menda vedo že vsi,
  tudi tisti, ki tega “ne vedo” … posušeni peder Picalo pa je navaden ritoplaznik!!!!

 • šmentanamuha

  vse stvari gredo v smeri intimne opcije Milana Kučana.

 • Mirko

  Upajmo, da bo OL vsaj javni razpis za prenovo objavila, ne pa tako kot Halo Tivoli, ki jo prenavljajo za SP v hokeju na ledu, pa nikjer razpisa https://www.ljubljana.si/sl/razpisi-razgrnitve-in-javne-objave/ čeprav je to vredno sigurno 800.000€.

  • Simon Rožič

   javno-zasebno partnerstvo , de! Mi delamo, tovariši kasirajo!

 • WISKY 1000

  Piklerja,štrommajerja,opankarja je potrebno onemogočit,ker uničujejo Slovenijo.

 • Andrej

  Dokler bodo pri koritu rušitelji zgodovinskih in kulturnih spomenikov in slovenske kulture v vseh ravneh ,se uničevanje ne bo ustavilo , mar je tatovom in rušiteljem narodnega ponosa , ki vdirajo v intimo kulturese nam obeta kultura barbarov ,žalostno ! Tragedija izgube nacionalnega ponosa je v rokah domačih in tujih vandalov , mar jim je kultura naših prednikov , ki so uspeli postaviti temelje državi Sloveniji že stoletja
  nazaj !