Šetinc Pašek priznala vsa početja Svobode, o katerih smo pisali, pa so jih zanikali

Mojca Šetinc Pašek (Foto: STA)

Zgodaj leta 2022, ko je stranka Gibanje Svoboda komaj začela politično pot, je bil njen “preverjeni” kader zelo tesno povezan, nepredušno zaprt za javnost in enigmatičen. Zdaj, ko je stranka v naprednem stanju razpadanja, pa prihaja na dan vedno več podrobnosti iz zakulisja tega politično oportunističnega projekta zbranih socialistov. Potem ko je Mojco Šetinc Pašek iz svoje “ekipe” izločila njena lastna stranka, se je ta odločila, da za Dnevnik razkrije vse tisto, na kar smo že od vsega začetka opozarjali.

Kdo je predlagal pregledovanje telefonov v Gibanju Svoboda, kdo dejansko zabija avtogole in kdo je tisti, ki vleče niti iz ozadja in zakaj? Mojca Šetinc Pašek je svoj gnev izlila v intervjuju za Dnevnik in dejala, da se “takih sprevrženih igric se ne bi sramoval niti Stalin” in da sta z Golobom zaključila. Iz celotnega intervjuja pa je razvidno, da Gibanje Svoboda ni bila ustanovljena zaradi koristi ljudi, ampak iz čistega revanšizma in boja za oblast.

Mojca Pašek Šetinc je v preteklosti večkrat “zanihala” v političnih vodah, kljub temu pa se je razglašala za “objektivno” novinarko, čeprav so bila njena stališča jasna in vse prej kot objektivna. Kasneje se je pridružila Gibanju Svoboda, stranki, ki je ob svojem nastajanju zapolnila izpraznjen volilni bazen nekdanje LDS. Kmalu je ugotovila, da “Golob ni novi Drnovšek, še manj je generalna sekretarka novi Gregor Golobič. Med njimi je vesolje razlik,” je uvodoma povedala za Dnevnik in priznala, da je “to danes povsem druga zgodba“. Golobove očitke o “avtogolih”! zanika in pravi, da to počne Golob sam s svojim načinom vodenja vladne politike in vladne stranke, “to je pravzaprav najboljša pot do tistega, pred čimer naj bi nas Robert Golob in njegovi najožji prišepetovalci obvarovali, najboljša promocija za to, da se Janša vrne na oblast”.

Predsednik vlade Robert Golob (Vir: STA)

Kdo dejansko vleče niti?
Šetinc Paškova priznava, da so nesmiselno ljudi prepričevali v korist večjega števila ministrstev na podlagi istih menedžerskih principov, zaradi katerih bi danes števila ministrstev zmanjševali. Glede na to, da bi se premier Robert Golob danes zgledoval po švicarskem modelu, ki je vpeljan v popolnoma drug sistem, pravi, da očitno “o političnih sistemih in oblikah vladanja ne ve prav dosti“. Povedala je, da je na svoje pomisleke večkrat opozorila in da je prej kot z Golobom zaradi tega večkrat prišla navzkriž z generalno sekretarko Vesno Vuković, ki je po njenih besedah tista, ki vodi stranko. Ona, njen namestnik Peter Majerle, ki jima prišepetuje, pa nihče drug kot Damir Črnčec. “Po prihodu generalne sekretarke so se v stranki začeli nadzor, sumničenja, iskanje izdajalcev,” priznava.

Generalna sekretarka Gibanja Svobode Vesna Vuković (Foto: zajem zaslona)

Zakon “na vrat na nos” zaradi reševanja ugleda
Večkrat je bilo slišano, da je Golob nekdo, ki želi imeti vse stalno pod nadzorom. Zanj je bil kritičen očitno padec javnomnenjske podpore, zaradi katerega se je po besedah Pašek Šetinc nekdo “čez noč spomnil, da bi javnomnenjsko podporo stranki lahko rešili s poslanskim zakonom, ki predvideva ukinitev tega zavarovanja. V bistvu je šlo za star predlog LMŠ, ki je bil nedodelan zlasti v finančnem delu”, je povedala in priznala, da je bilo javnosti dejansko servirano nekaj nesmiselnega in neprimernega samo zato, da bi si Golob rešil ugled. V javnost so takrat pricurljale informacije, zaradi česar je sam Golob zahteval pregledovanje telefonov.

Debeljak si je dvignil plačo za 6 tisoč evrov
“Od takrat se je razhajanje samo še poglobilo. Kasneje smo se sprli, ko je prišel predlog za dvig plače predsednika uprave Slovenskega državnega holdinga. Žiga Debeljak si je plačo prek nadzornega sveta dvignil s skoraj 13.000 na 19.000 evrov,”
na kar je Pašek Šetinc opozorila, kar pa ni bilo povšeči ne ministru za energetiko Bojanu Kumru niti Vukovičevi. “Takrat sem prvič slišala očitek, da igram za drugo ekipo.”

Ljubljana, Ekonomska fakulteta. Slovesnost ob podpisu sporazuma o sodelovanju pri organizaciji Mednarodnega tedna ozaveščanja o prevarah 2022, ki bo potekal od 14. do 18. novembra. Predsednik uprave SDH Žiga Debeljak.

V stranki jih bo vedno manj
Eden od očitkov, da je “izdajalka”, je šel na račun njenega nestrinjanja z razrešitvijo ministrice Irene Šinko. Podvomila je o razlogih za razrešitev, a vendarle glasovala skladno z dogovorom v poslanski skupini. Nanjo naj bi vseeno pritiskali, meni, da je za to bila odgovorna prav Vukovićeva. Kot je dejala za Dnevnik, je “ta znana po nenehnem spletkarjenju in ustvarjanju notranjih sovražnikov”. Iz enakega razloga so iz “ekipe” želeli odstraniti tudi Urško Klakočar Zupančič. “Takih sprevrženih igric, ki se jih ne bi sramoval niti Stalin, se ne grem,” je dejala poslanka, ki je prepričana, da bo po njenem odhodu iz stranke v njej vse manj članov, saj se bodo bali, da se tudi njim zgodi kaj podobnega.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič (Vir: STA)

Mojca Šetinc Pašek meni, da je bilo to dejanje postavljeno kot vzorčni primer discipliniranja in prikaz, kaj bo s tistimi, ki si upajo reči kar koli, kar je v nasprotju s stališči predsednika vlade, generalne sekretarke, in da ni edina. Povedala je, da se je tudi Marto Kos zelo grobo odslovilo in izključilo iz predsedniške kampanje, potem ko je generalna sekretarka ocenila, da ima Marta Kos napačno ekipo in da nima možnosti vstopa v drugi krog. S Tatjano Bobnar, ki je po njenem mnenju oseba z izjemno integriteto, so obračunali tisti, pridruženi Gibanju Svoboda, ki so po njenem odhodu s svojim človekom prevzeli ta resor.

Zadnji žebelj v krsto si je Pašek Šetinc po njenem mnenju zabila s tem, ko je opozorila na sporni razpis za vojaški reality show. Ni se ji zdelo pravilno, da bi za Šarca, ki ga prav tako upravlja Črnčec, veljala druga pravila kot za Sanjo Ajanović Hovnik.

Damir Črnčec in Marjan Šarec (Foto: STA)

Vse kaže, da je njen formalni odhod iz poslanske skupine samo še vprašanje časa. V prihodnosti zase izbira med tremi možnostmi: da zaprosi ali Levico ali SD za sodelovanje v njihovih poslanskih skupinah ali pa da je samostojna poslanka. Priznala je, da je ideja o revanšizmu in premagovanju “janšizma” ideja Vukovićeve in Črnčeca in da gre zgolj za goli boj za moč in oblast. Po njenih besedah Slovenija od Svobode ne more pričakovati nobenih reform, saj, kot je razvidno iz celotnega intervjuja, Gibanje Svoboda ni bila ustanovljena zaradi koristi ljudi, ampak iz čistega revanšizma in boja za oblast.

T. B.