fbpx

Seznam nezadovoljnih vse bolj raste: Stavko so napovedali še cariniki

Slika je simbolična. (Foto: STA)

Zadnji, ki so vladi Roberta Goloba napovedali proteste, so cariniki. Za dosego stavkovnih zahtev se nameravajo boriti z “vsemi sindikalnimi sredstvi”. Cariniki so se tako pridružili pisani paleti nezadovoljnih državnih uslužbencev. Doslej so protest že napovedali gasilci in vojaki, v policiji pa so napovedali “drastično zaostritev sindikalnih aktivnosti”. Zdravniki so proteste zaenkrat odpovedali, kot tudi prosveta, ker je vlada s slednjimi napovedala začetek pogajanj. Upirajo pa se tudi poštarji, ki menijo, da nova uprava nima posluha za njihove težave in potrebe. 

“Sklep o začetku stavke temelji na izraženi volji zaposlenih na Fursu, da z vsemi sredstvi sindikalnega boja vključno s stavko, zagotovijo primerljiv statusni in materialni položaj glede na ostale javne uslužbence,” so razloge pojasnili zaposleni na Finančni upravi.

Cariniki od vlade Roberta Goloba zahtevajo dvig plač vseh izhodiščnih plač za pet plačnih razredov za vse uslužbence Fursa, 4-odstotni dodatek k plači kot nadomestilo zaradi prepovedi opravljanja drugih dejavnosti in nezgodno zavarovanje. Od vlade prav tako zahtevajo razširitev nabora upravičencev dodatnega pokojninskega zavarovanje na vse pooblaščene osebe na Fursu, nezgodno zavarovanje za vse uslužbence Fursa, pogajanja in podpis panožne pogodbe za uslužbence Fursa in intenzivnejše pomlajevanje kadrovske strukture zaposlenih, sistem štipendiranja in karierni razvoj.

Uslužbenci Fursa od vlade zahtevajo še en 4-odstotni dodatek zaradi določbe, ki Fursu nalaga, tudi med potekom stavke, da zagotavlja nemoteno delovanje blagovnega prometa in izpolnjevanje mednarodnih obveznosti.

Po besedah sindikata bo stavka potekala 13. februarja na Generalnem finančnem uradu, vseh finančnih uradih in njihovih organizacijskih enotah – na delovnem mestu stavkajočih.

Slika je simbolična. (Foto: STA)

Jezni tudi ostali uslužbenci države
Kot že rečeno, pa so izrazito nezadovoljni tudi gasilci, policisti, poštarji in pomočnice vzgojiteljic. Gasilci bodo protestirali prihajajoči četrtek. Od vlade so zahtevali dvig dveh plačnih razredov za vse gasilce in dvig za tri plače razrede za dve delovni mesti v petem in šestem tarifnem razredu. Vlada je njihove zahteve zavrnila. Poklicni gasilci so pred protestom pridobili podporo Konfederacije sindikatov javnega sektorja, kjer menijo, da si “poklicni gasilci za svoje zahtevno in odgovorno delo zaslužijo dostojno plačilo, ki bo primerljivo s plačilom na podobnih delovnih mestih v drugih delih javnega sektorja”.

Policisti so po drugi stani napovedali “drastično zaostritev sindikalnih aktivnosti”. Prepričani so, da vlada obveznosti iz dogovorov, ki so bili sprejeti v preteklem letu, izvršuje “klientelistično in diskriminatorno”. Vlada se je po njihovem mnenju najprej posvetila reševanju plačne problematike s politično vplivnimi sindikati, nanje pa je kratko malo pozabila. Od vlade Roberta Goloba sicer zahtevajo dvig vseh osnovnih plač.

Šarčevi in Medvedovi monologi
Proteste napovedujejo tudi zaposleni v Slovenski vojski. Med vrhom ministrstva za obrambo in vojaki je namreč zavladala blokada socialnega dialoga. Od Šarca zahtevajo dvig plač, korektno ureditev plačila za pripravljenost in odpravo nekaterih drugih anomalij. Prav tako jih moti javno zavajanje ministrstva za obrambo na spletnih straneh postanivojak.si in slovenskavojska.si, kjer se različno navaja osnovno plačilo, ki ga prejmejo vojaki za opravljanje svojega dela. Po besedah vojakov je med njimi in državnim sekretarjem Rudijem Medvedom, nekdanjim poslancem propadle LMŠ, dialog povsem propadel, komunikacija omenjenega pa je v bistvu monolog.

Upirajo se tudi poštarji. Kot so zapisali na svoji spletni strani, “med zaposlenimi vre nezadovoljstvo zaradi neprimernih delovnih pogojev in brezbrižnega odnosa nove uprave, zato delodajalca pozivamo tudi k takojšnjemu začetku dogovorov glede redne in izredne uskladitve osnovnih plač”.

Predsednik vlade Robert Golob (Foto: STA)

Premierjeva povišnica samemu sebi
Prav nič pa niso nezadovoljni sodniki in tožilci, ki jim je predsednik vlade obljubil 600 evrov bruto povišnice. Kot smo poročali v preteklih dneh, je to predsednik vlade storil brez kakršne koli zakonske podlage.

Ob vsem tem pa je konec preteklega tedna odjeknila novica, da si državni vrh načrtuje zvišanje plače za polovico. K 6.000 evrov bruto, ki jih sedaj prejema Robert Golob, Urška Klakočar Zupančič, Nataša Pirc Musar, Damijan Florijančič (predsednik vrhovnega sodišča) in Matej Accetto (predsednik ustavnega sodišča), se bo sedaj prištelo še enkrat toliko. Več o tem lahko preberete v članku:  Prihaja račun: Golobova vlada si namerava podvojiti plače.

Gal Kovač