fbpx

Shizofrena politika stranke Levica: Želeli konec pandemije, ob njenem preklicu so ponovno nezadovoljni

Koordinator Levice Luka Mesec. (foto: STA)

Levica in ostale opozicijske stranke so spretno izkoristile krizo, ki jo je povzročil koronavirus. Medtem, ko je bila celotna Evropa v karanteni, so negodovali zaradi karantene in zagovarjali švedski scenarij. Ko je predsednik vlade razglasil konec epidemije s koncem maja, pa so ponovno nezadovoljni.

Ker se vlada zaveda, da je kriza, ki jo je prinesel koronavirus, pustila posledice na gospodarstvu, je pričela z rahljanjem ukrepov takoj, ko je to bilo varno za prebivalce Slovenije. Postopen zagon gospodarstva je pričel postavljati naša življenja v ustaljene tirnice. Zato je vlada razglasila konec epidemije in dala gospodarstvu čas, da si opomore. Kar pa ni všeč Levici, ki je še pred časom kritizirala ukrepe, kot je omejevanje gibanja med občinami in ostale, ki so pomagali reševati življenja.

Še nedavno je bila stranka Levica in ostali proti ukrepom, ki jih je sprejela vlada. Stanje, ki je vladalo v državi, so izkoristili za politične igre in napade ter vabili ljudi na ulice. Udeleževanje protestov nas je dodatno ogrozilo v času epidemije. Ker so Levica in ostali pozivali vlado k razrešitvi ukrepov, je to vlada včeraj storila.

Tisti, ki so nas pustili na cedilu, vlado obtožujejo, da nima plana
Takoj po tem, ko je vlada razglasila konec epidemije, se je Luka Mesec oglasil na svojem Twitter profilu, kjer je kritiziral vlado, da nima niti najmanjšega plana. Podobno se je oglasil tudi Marjan Šarec, ki trdi, da se je odločitev sprejela kar čez noč, brez vnaprejšnje priprave. Zanimivo je, da Šarec govori o pripravah, sam pa na epidemijo ni bil pripravljen in gre tukaj za ponovno zavajanje ljudi, saj je vlada z namenom razglasila konec epidemije dva tedna pred iztekom, to pa omogoča gospodarstvu in posameznikom, da se pripravijo. Ker bo država ponovno odprla meje, to pomeni tudi zagon turizma, ki je ena izmed najbolj prizadetih panog.

Ne pozabimo, da je konec meseca marca Mesec sam kritiziral vlado, da pušča na stotine delavcev na delovnih mestih. Sedaj pa z izjavo, kako bodo preživeli vsi tisti, ki so ostali brez dela in dohodka junija, ponovno zavaja. Vsi tisti, ki so bili do sedaj upravičeni do pomoči s strani države, bodo dobili nakazila v juniju za cel maj, saj se pomoč nakazuje za nazaj. Stranka SAB je obtožila vlado, da je bilo desetine milijonov izgubljenih zaradi nabave zaščitne opreme in naj bi bil to razlog za preklic epidemije, čeprav je bilo dokazano drugače. Pri vseh teh napadih pa niti pomislijo ne, kaj nas čaka jeseni ob morebitnem ponovnem izbruhu epidemije. Če se ponovi scenarij, bodo ljudje ponovno potrebovali pomoč in je sedaj pomembno, da vlada varčuje denar za čas, ko bo to spet nujno potrebno, poleg tega pa nameni razpoložljiva sredstva za oživitev gospodarstva, kar bo posledično znižalo brezposelnost.

Zaposlenim, ki so prejemali dodatek zaradi koronavirusa, se življenje vrača v normalo. To pomeni, da ne bodo več izpostavljeni okužbi, hkrati pa ne bodo imeli več dodatnih stroškov z morebitnim varstvom otrok, saj je predvideno odprtje vrtcev in šol. Zaradi tega se bo prav tako na delo vrnilo 15 odstotkov napotenih za čakanje na delo, saj so bili napoteni zaradi višje sile, kot je varstvo otrok in neurejen javni prevoz. Do pomoči iz protikoronskega paketa so bili med drugim upravičeni tudi prejemniki socialne pomoči in študentje. Ker je epidemije konec, prejemnikom socialne pomoči to ne bo delalo več dodatnih stroškov, študentje, ki so želeli delati, pa se bodo lahko vrnili na delo. Iz navedenega lahko sklepamo, da je Levici preprosto bil odvzet razlog za ponoven protest na kolesih in sedaj ponovno iščejo razloge, da bi jih vseeno izvedli in poskušali zrušiti uspešno vlado, ki se bo morala v tem poletju pospešeno pripravljati na potencialni drugi val epidemije.

Sara Kovač