Si bodo koalicijski poslanci upali obiskati od migrantov oblegane Brežice?

Poslanka Levice Nataša Sukič. (foto: sta)

V torek je potekala novinarska konferenca Slovenske demokratske stranke. Anja Bah Žibert predstavila razloge za sklic nujne seje odbora za notranje zadeve in predloge vladi za zavarovanje prebivalcev, živečih ob meji s Hrvaško, ki so jih migracije še posebej prizadele. Eden od predlogov je bil, da se sejo odbora opravi v obmejnem naselju Rigonce. A kot je videti zaenkrat, so se koalicijske poslanke in poslanci že ogradili od predloga, saj je predsednica odbora Teraza Novak že v pozivu napisala, kdaj bo seja, če ne bo izglasovan sklep o terenski seji. 

Razlogi za sklic seje so sicer jasni. “Številke govorijo same zase. Te sporočajo, da je nezakonito prehajanje meje trenutno eden največjih varnostnih izzivov za Slovenijo. Zato smo v Slovenski demokratski stranki kot stranki odgovorne politike podali zahtevo za sklic nujne seje odbora za notranje zadeve. V njem pozivamo vlado, da mora sprejeti potrebne ukrepe za ustavitev nezakonitih migracij ter učinkovito zaščititi državno mejo,” je na novinarski konferenci povedala Anja Bah Žibert.

V SDS so vladi predlagali, da vlada nemudoma sprejme ukrepe, ki so potrebni za zavarovanje prebivalcev ob meji s Hrvaško, vzpostavitev nadzora na meji in preprečitev nezakonitih prehodov meje. Predlagali so ji tudi, da nemudoma preneha z odstranjevanjem varnostne ograje, kadrovske resurse pa preusmeriti v varovanje in nadzor meje.

Kot že rečeno pa je bil pomemben predlog ravno izvedba terenske seje, ki pa bi potreboval glas vsaj osmih poslancev in poslank, da bi ga uresničili. Iz spodnjega dokumenta je razvidno, da predlog ni ravno povšeči politični levici. Zakaj si ne želijo ogledati prizadetih območij, ali se celo soočiti s tamkajšnjimi prebivalci bodo imeli priložnost predstaviti na naslednji seji odbora, predvidoma 26.9.

No, kmalu po tem, ko je predsednica odbora omogočila glasovanje o vprašanju izvedbe seje, je svoj glas PROTI oddala poslanka Levice Nataša Sukič.

Spomniti velja, da poslanka Levice in podpredsednica državnega zbora nima težav s terenskimi obiski. Nazadnje se je pred azilnim domom na Viču v Ljubljani priklenila na prosilca za azil, ki ga je čakala deportacija nazaj na Hrvaško. Ministrstvo za notranje zadeve je namreč njegovo prošnjo zavrnilo. Več o tem – TUKAJ.

Ž. K.