fbpx

Si je Golob za leto 2021 poleg astronomske plače res zagotovil še 800 tisoč evrov nagrade?

Nekdanji predsednik uprave Gen-I Robert Golob (Foto: STA)

Po virih, ki jih je pridobil raziskovalni novinar Bojan Požar, naj bi bil nov politični kandidat Robert Golob precej skromen pri razkrivanju svoje plače na podjetju Gen-I. Golob po njegovih besedah ni razkril nagrade, ki ga čaka za leto 2021. Golob naj bi prejel za lansko leto 800 tisoč evrov nagrade, medtem pa je ministrstvo za gospodarstvo podjetje že pozvalo, da preverijo skladnost vseh bruto izplačanih prejemkov vodstvenih kadrov v preteklih letih in še pozvali odgovorne, da zahtevajo vračilo preveč izplačanih prejemkov.

Požareport navaja, da bodoči politik Robert Golob pri podatkih o svoji plači na Gen-I zavaja, saj naj bi objavil skromnejše prihodke. Golob je v javnosti predstavil podatke o plačah za leto 2020, za leto 2021 pa bi slednji naj bil deležen še nagrade 800 tisoč evrov po zaključku bilance, na podlagi povečanega prometa v Gen-I.

Po viru iz Gen-I naj bi bilo v omenjenem podjetju za leto 2021 namenjenih 5 milijonov evrov finančnih sredstev za nagrade zaposlenih. Dva milijona evrov bo prejelo vodstvo uprave družbe, od tega pa bi 40 odstotkov bilo namenjenih za nekdanjega predsednika uprave Goloba. Ali navedbe držijo, smo preverili tudi sami v Gen-I. Ko odgovor prejmemo, ga bomo tudi objavili.

Foto: STA

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je sicer decembra uvedlo prekrškovne postopke zoper organe nadzora družb GEN-I d, GEN-EL, GEN-I ESCO in ELEKTRO ENERGIJA, ker organi nadzora ministrstvu niso pravočasno posredovali pogodb z direktorji družb v skladu z določili zakona o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v večinski lasti Republike Slovenije in samoupravnih lokalnih skupnosti (ZPPOGD) po spremembah lastniške strukture.

Spomnimo tudi, da je Golob prejemal okoli pol milijona evrov letne bruto plače, kar ga uvršča med najbolje plačane menedžerje v državnih podjetjih.

Ministrstvo zahteva vračilo preveč izplačanih prejemkov
Dodatno so organe nadzora pri družbi GEN-I d.o.o. pozvali, da preverijo skladnost vseh bruto izplačanih prejemkov vodstvenih kadrov z določili ZPPOGD v preteklih letih. “Naj poudarimo, da so pogodbena določila, ki niso v skladu z ZPPOGD, nična,” so opozorili. V luči tega so še pozvali odgovorne, da v skladu z ZPPOGD zahtevajo vračilo preveč izplačanih prejemkov in da jih seznanijo z vsemi aktivnostmi v smeri vzpostavitve zakonitega stanja.

Sara Rančigaj