fbpx

Si je Janković z obiskom v Moskvi prislužil nov položaj in pol milijona evrov plače?

Foto: STA

Za veliko razburjenja je ob obisku Marjana Šarca v Moskvi poskrbela prisotnost Zorana Jankovića, čigar družini so malo pred tem odpisali 29 milijonov evrov dolga. Kmalu se je špekuliralo, da je prav Janković glavni del delegacije – kljub Šarčevemu izgovarjanju, da naj ta sploh ne bi bil del državne delegacije. Janković naj bi posredoval med ruskimi in slovenskimi interesi glede Mercatorja, v zameno pa naj bi si po številnih špekulacijah zagotovil mesto vodje slovenske podružnice Sberbank. Trenutni predsednik uprave te banke je v letu 2016 sicer skupno prejel za 385 tisoč evrov bruto prejemkov.

Nedavni sramotni obisk predsednika vlade Marjana Šarca v Moskvi je sam po sebi zbudil veliko pozornosti, še bolj pa je pozornost pritegnila prisotnost ljubljanskega župana Zorana Jankovića, čigar sinovoma je sodišče le malo pred tem odpisalo 29 milijona evrov dolga. Šarec in njegov ruski kolega Dimitrij Medvedjev sta sicer v Moskvi govorila tudi o situaciji v zvezi z Mercatorjem, pri čemer si Rusija želi, da slovenska država ne bi ovirala prenosa te družbe na družbo Fortenova, znano kot “novi Agrokor”.

Janković naj bi pri vsem tem posredoval kot nekdanji predsednik uprave Mercatorja, številni mediji pa so ob tem špekulirali, da naj bi mu bilo v zameno po izteku županskega mandata zagotovljeno mesto predsednika uprave slovenske podružnice ruske državne banke Sberbank. Prav banka Sberbank je bila največja upnica Agrokorja in je kot taka lastnica skoraj polovice novega Agrokorja oziroma družbe Fortenova.

Trenutni predsednik uprave slovenske Sberbank leta 2016 prejel za 385 tisoč evrov bruto prejemkov
Trenutni predsednik uprave slovenske podružnice Sberbank Gašpar Ogris Martič je, kot je poročal Dnevnik, v celotnem letu 2016 prejel skupno 257.000 evrov bruto plače, skupaj z dodatki pa so bruto prejemki nanesli 385.000 evrov. Kot so navedli, bruto prejemki vključujejo plačo, nagrade, zavarovalno premijo (npr. dodatna pokojninska zavarovanja in nezgodna zavarovanja), bonitete, regres in povračila stroškov. V zadnjih dveh letih se je sicer gospodarska situacija nekoliko izboljšala, zlasti v obdobju brezvladja lansko leto, ko so nam bili prihranjeni nekateri škodljivi ideološki ukrepi, tako da je plača danes gotovo nekoliko višja. Ne nazadnje, sploh ne bi presenečalo, če si je Janković ceno postavil kar sam in bi mu plačo postavili izven kakršnih koli racionalnih okvirov.

Bo regulator spustil standarde glede osebne integritete, da bo Janković lahko prišel do stolčka?
Ob dogajanju se je na družbenem omrežju Twitter oglasil tudi profesor z ekonomske fakultete dr. Matej Lahovnik, ki je zapisal: “Medije, ki špekulirajo, da bi Janković lahko postal šef Sberbank v SLO, bi spomnil, da mora kandidat za člana uprave banke pridobiti dovoljenje regulatorja in da je pri tem osebna integriteta potreben pogoj, tako da …”

To tehnično morda res drži, a kako se lahko interpretirajo pravila in na kakšne načine lahko Janković ubeži upoštevanju pravil, smo videli že večkrat, tako da ni dvoma, da v primeru želje po imenovanju Jankovića na vrh Sberbank ne bi spustili standardov glede osebne integritete!

Rok Krajnc