Si je trenutno politično vodstvo izmislilo sume o nepravilnosti v policiji?

Bivši v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav (Foto: STA)

V. d. generalnega direktorja Policije Boštjan Lindav je za javnost sporočil, da so po pregledu poročila o izrednem nadzoru pri varovanju protestov v letih 2020 in 2021 ugotovili več strokovnih nepravilnosti, zaradi katerih so opravili 63 razgovorov z uslužbenci Policije. 13 policistov sumijo storitve kaznivega dejanja, vendar njihova identiteta ostaja nerazkrita, vso krivdo pa valijo na nekdanje vodstvo. Nekdanje vodstvo Policije se je oglasilo, poraja pa se tudi vprašanje, ali si Lindav na tak način rešuje pozicijo?

“Blamaža poročila in diskreditacija odličnega dela” je bil odziv nekdanjega notranjega ministra Aleša Hojsa ob izjavi, ki jo je za javnost podal v. d. generalnega direktorja Policije Boštjan Lindav. Pri pregledu poročila o izrednem nadzoru pri varovanju protestov v času epidemije so namreč ugotovili nepravilnosti, 13 policistov celo sumijo storitve kaznivega dejanja, kar pa je pri vsem tem čudno, je to, da o konkretnih osebah ne razkrivajo podatkov, krivdo valijo na nekdanje vodstvo. Je Lindav popustil Golobovim pritiskom in si na tak način rešuje svoj stolček?

Lindav je sporočil, da so poročilo o izrednem nadzoru pri varovanju protestov v letih 2020 in 2021 v Policiji v minulem mesecu temeljito preučili. Dodal je, da mora Policija služiti ljudem, ne pa interesom politike, kar je še posebej pomembno v času kriz, ko mora Policija javnost pomirjati. Pomirjati? Delo policije, kot jo poznamo od pamtiveka, je varovanje ljudi in premoženja, ljudem mora zagotoviti varnost in jih ubraniti pred vandalisti in nasilneži. In čemu smo bili priča med nasilnimi protesti v času epidemije, če ne prav nasilnim izgredom in uničevanju premoženja?? Policija ni dolžna varovati zločincev in izgrednikov, ampak nedolžnih ljudi, ki so se morda pojavili na kraju protestov v času izgredov.

Foto: STA

Varovanje premoženja, ki ni last protestnikov, ki jim je prav malo mar za vse ostalo, gledajo pa le lastne interese. Čemu torej služi policija in zakaj jo plačujemo, če v osnovi po mnenju Golobove vlade ne sme opravljati niti svojih temeljnih del? “V poročilu piše tudi, da bi moralo ob ograjah biti več policistov, ki bi preprečili nasilno prečkanje “mirnih” demonstratov in da jih pred uporabo vodnega topa niso opozorili, da na top ne smejo metati granitnih kock. Blamaža poročila in diskreditacija odličnega dela,” je zapisal Hojs na Twitterju.

Foto: Twitter

Poudaril je, da so zaradi časovne oddaljenosti dogodkov nekateri delovnopravni pogoji že zastarali in bi bili postopki odpuščanja nezakoniti, sicer pa njihove ugotovitve temeljijo na pregledu celotnega gradiva. Pri preučevanju poročila naj bi ugotovili kršitve zakonov, podzakonskih predpisov in pravil stroke. Zaradi ugotovljenih strokovnih nepravilnosti so opravili 63 razgovorov z uslužbenci policije, v katerih so jih opozorili na ugotovljene strokovne nepravilnosti, 13 policistov pa sumijo storitve kaznivega dejanja. Kar preseneča je dejstvo, da njihove identitete niso razkrili. Ali imajo kakšen poseben razlog, da zadržujejo te podatke pred javnostjo ali je vse skupaj le plod njihove domšljijie in načrtno metanje polen pod nog tistim, ki niso “bili očiščeni”, kot je to od nekdanje ministrice Tatjane Bobnar zahteval Golob? Zdi se tako. Lindav revanšizem sicer zanika, vendar je vse skupaj še bolj sumljivo, sploh ko preberemo zapis nekdanjega direktorja slovenske kriminalistične policije Dušana Mohorka, ki je na Twitterju zapisal: “Obstajajo razlogi za sum, da si je sedanjo vodstvo policije izmislilo razloge za sum in s tem storilo več kaznivih dejanj. Kdo bo obvestil pristojne tožilce?”

Foto: Twitter

Odsotnost tožilstva na novinarski konferenci krepi dvom o politični motiviranosti
Ministrica za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Sanja Ajanović Hovnik je zadovoljna, da je Policija že izvedla nekatere ukrepe, za katere verjame, da bodo preprečevali, da še kdaj pride do zlorab, tudi v politične namene. Poudarila je, da ne govorimo o lovu na čarovnice, gre za to, da se prepreči, da v prihodnje še kdaj do tovrstnih dogodkov pride. Na to se je odzval tudi nekdanji direktor policije dr. Anton Olaj, ki je na Twitteru pojasnil, da spodbuja odločenost ministrice o novih “zamišljenih” sistemskih ukrepih, da pa določene okoliščine in odsotnost državnega tožilstva na novinarski konferenci spodbuja in krepi sume o politični motiviranosti zaključkov.

Specializirano državno tožilstvo bo sedaj preverilo sume, in če bodo potrdili ugotovitve policije, bo sprožilo ustrezne postopke pred sodiščem, to pa bo nato ugotovilo, če so sumi tudi na kaznivo dejanje, in takrat lahko pride do delovnopravnih ukrepov, je pojasnila ministrica. Ugotovljene naj bi bile tako sistemske kot tudi posamezne nepravilnosti, v poročilu pa zaposleni niso izpostavljeni z imeni in priimki, zato so na notranjem ministrstvu od vodstva Policije zahtevali, da identificirajo posameznike.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki po odstopu Tatjane Bobnar začasno vodi notranje ministrstvo, je na osnovi poročila v začetku januarja podala usmeritve in navodila vodstvu Policije, od katerega je pričakovala izvedbo notranje varnostnih postopkov preverjanja in na podlagi ugotovitev sprožitev delovnopravnih postopkov. Glede na njeno zadovoljnost nad poročilom in izvajanjem del lahko zaključimo, da je tudi bolj “upogljiva”, kot je bila Bobnarjeva. In z razlogom zaseda to pozicijo.

Tanja Brkić