fbpx

Sile kontinuitete ohranjajo pod nadzorom Pravno fakulteto v Ljubljani

Novi dekan Pravne fakultete v Ljubljani Saša Zagorc (desno) v družbi Cirila Ribičiča in Igorja Kaučiča. (foto: STA)

Mesto dekana Pravne fakultete, ki bi morala predstavljati zgled pravne države, je zasedel dolgoletni asistent zadnjega predsednika Komunistične partije Slovenije in nekdanjega ustavnega sodnika ter poslanca Združene liste socialnih demokratov (predhodnica SD) Cirila Ribičiča. Saša Zagorc bo kljub močnemu nasprotovanju študentov dekan ustanove, kjer izobražujejo nove generacije pravnikov, ki bodo vodili ključne pozicije v pravosodju, odvetništvu, notariatu, organih javne uprave.

Pravnik Saša Zagorc, čigar ime je v medijih odzvanjalo s slovesom, da z umazanimi igrami zaradi kariernih ambicij spodkopava svoje pravniške “kolege” in prijateljuje med drugim tudi z Aleksandrom Čeferinom, je postal dekan Pravne fakultete v Ljubljani. Ustanova, ki izobražuje nove generacije pravnikov in je najbolj odgovorna za porušen sistem sodstva in vladavine prava, bo tako še naprej v rokah sil kontinuitete.

Spomnimo, kako je pravnik Saša Zagorc na podel način želel spodkopati kandidata za ustavnega sodnika Roka Svetliča na posvetu na notranjem ministrstvu, ko je dejal, da mora država v skrajnem primeru tudi streljati na nezakonite migrante. Svetlič je navedbe zanikal, Zagorc pa je izjavo le “napačno” interpretiral, kar se za nekoga, ki je danes zasedel dekansko mesto Pravne fakultete, enostavno ne spodobi. Napačna interpretacija na vrhu pozicije, ki zagovarja zelo natančno artikulirane besede, ni pozicija za nekoga, ki je na nizkoten način vrgel “bombo” na korektnost in integriteto kandidata za ustavnega sodnika. Šlo je za izjemno podle oziroma umazane pravniške igre in čisto osebne karierne ambicije Saše Zagorca,  profesorja ljubljanske Pravne fakultete, ki je z enim – de facto – tračem na Twitterju “izničil” kandidaturo profesorja Svetliča. Že Požareport je pisal, da si je Zagorc s podlo igro želel priti oziroma si zagotoviti “Svetličevo” mesto znotraj ustavnega sodišča rezervirati zase in za svojo kandidaturo, vendar šele po tem, ko bo po parlamentarnih volitvah leta 2022 spremenjena sestava državnega zbora, pri čemer je Zagorc računal na večinsko prevlado koalicije KUL.

Image

Med študenti ni priljubljen
Zagorc kot profesor ustavnega in ustavnega primerjalnega prava med študenti ni priljubljen. To so pokazale tudi volitve za dekana, kjer je proti Vasilki Sancin dobil komaj 28,5 odstotno podporo. Toda sistem volitev na Pravni fakulteti je tak, da imajo odločilen vpliv profesorske strukture. Kaj o njem povedo študenti, smo našli na forumu za ocenjevanje profesorjev. “Obupen profesor, spušča se na osebno raven, nestrokoven, da ne govorim o tem, da rabiš najprej 15 minut, da ugotoviš, v katerem jeziku govori, potem pa se 30 minut za ugotavljanje kater predmet poslušaš,” je le en izmed komentarjev.

Foto: Posnetek zaslona

Zagorc povezan z globoko državo
Že večkrat smo omenili povezavo Zagorčeve partnerke s stranko Socialnih demokratov, del katere je bil tudi njegov profesor in mentor Ciril Ribičič. Ob tem naj spomnimo, da je katedra za ustavno pravo na Pravni fakulteti v Ljubljani najbolj “trdo leva”, poleg Ribičiča pa jo tvorijo še Franc Grad, Igor Kaučič in generalni sekretar Ustavnega sodišča Sebastian Nerad. Vrhovi SD naj bi Zagorcu po pisanju Prave obljubljali določene visoke pozicije za ustavnega sodnika in celo za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice. Saša Zagorc s svojimi pravniškimi mnenji v glavnem potegne na levo stran političnega prostora, tako kot je to nazadnje v zvezi z vložitvijo zakonodajnih predlogov nove opozicije SDS in NSi v Državnem zboru. Poleg tega sodi v ožji krog Aleksandra Čeferina, ki je Zagorcu uredil še funkcijo znotraj omrežja Uefe, kjer je član pravne komisije, in seveda tudi na Nogometni zvezi Slovenije, kjer je Saša Zagorc celo predsednik podobne komisije – za predpise.

Sara Kovač