fbpx

Sile kontinuitete stavijo na bruseljsko elitistko Tanjo Fajon, izzivalec za predsednika SD Jani Prednik upa na efekt Boruta Pahorja

Kandidata za predsednika SD Tanja Fajon in Jani Prednik. (Foto: STA)

Pred kongresom Socialnih demokratov je vedno bolj vroče. Po poročanju spletnega portala Siol so vodilni kadri stranke SD hoteli onemogočiti kandidaturo predstavniku mlajše generacije in poslancu SD Janiju Predniku. A ne glede na vse pritiske stare garde se Prednik ne vda in bo nastopil kot edini protikandidat proti favoritki za zmago, evropski poslanki Tanji Fajon. Podporo Prednikovi kandidaturi je izrazil tudi poslanec Slovenske demokratske stranke Franc Breznik. “O kolegu Janiju Predniku lahko izrazim samo pozitivne misli. Po Borutu Pahorju in Igorju Lukšiču v stranki SD kandidira politik, ki ima vrednote socialne demokracije, kot jih poznajo v EU. Obstaja upanje, da iz preoblečenih komunistov, končno postanejo stranka svojega imena. Držim pesti,” je zapisal Breznik.

Socialni demokrati bodo v kratkem dobili novega predsednika ali predsednico, kot kažejo zadnje informacije. Medtem ko je dolgoletna evropska poslanka Tanja Fajon vsem dobro poznana, je na drugi strani sedanji poslanec iz hrama demokracije Jani Prednik še nepopisan list. “Med prednosti štejem neobremenjenost z dogodki iz preteklosti. Fokus na prihodnosti. Držanje obljub in skrb za njihovo uresničitev. Pogum, vztrajnost ter odločnost,” je povedal Prednik za Koroške novice. Veliko sreče Predniku pa je zaželel v boju za zmago njegov koroški rojak, sekretar na kulturnem ministrstvu Miro Petek.

A vse bolj kaže, da čaka predstavnika ljudstva iz vrst SD težka in trnova pot do zmage. Prednik je na volitvah za poslanca na parlamentarnih volitvah dosegel drugi najboljši rezultat med vsemi kandidati za poslanca. Prehitel ga je le vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. A po poročanju Siola, se je Prednik zaradi odličnega rezultata na Koroškem zelo zameril vplivnim članom stranke na Koroškem. Proti njemu bi naj aktivno delali Dejan Levanič, nekdanji minister za kulturo Dejan Prešiček in nekdanji poslanec SD Jan Škoberne, razkriva še Siol. Vse to pa zaradi koristi in obljubljenih položajev v primeru zmage Fajonove.

Jani Prednik obljublja manj ukvarjanja s politiko Janeza Janše
Po prvotnih informacijah se je napovedovalo, da bo poleg Prednika in Fajone kandidirala še Sonja Lokar. A nekdanja komunistka, znana po solzavem odhodu z zadnjega kongresa Zveze komunistov Jugoslavije, si je v zadnjem trenutku premislila in odstopila od kandidature. To pa ni zaustavilo Prednika. Kot je izjavil za Koroške novice, bo pred njim dolg in naporen mesec, da prepriča članstvo na terenu.

V slovenski javnosti se že pojavljajo ugibanja, ali bi lahko bil Prednik novi Borut Pahor. Sedanji predsednik države je leta 1997 kot mlad politik prevzel vodenje stranke vse do leta 2011, ko mu je razpadla vlada in ga je premagal dr. Igor Lukšič. Prednik je med drugim izjavil, da se stranka preveč ukvarja s politiko sedanjega predsednika vlade Janeza Janše ter premalo posveča vsebini svojega programa ter alternativi, ki bi bila zanimiva za volivce. Efekt vodenja stranke s strani Tanje Fajon je bil kratkotrajen. Po začetnem naletu in preboju stranke na drugo mesto po merjenju javnega mnenja, v zadnjih dveh mesecih podpora stranki SD konstantno pada.

Tanja Fajon je bruseljska aristokratinja v rokah sil bivšega režima
Velika favoritka za zmago je torej Tanja Fajon, saj ima podporo ključnih in najbolj vplivnih ljudi v SD. A ne glede na prijazne medijske objave v osrednjih slovenskih medijih v rokah levega gospodarskega in političnega omrežja, se je prav Fajonova v preteklosti zapletla v marsikatero neprijetno politično situacijo. V naših člankih smo že velikokrat razkrili, da se je Fajonova s svojimi javnimi političnimi nastopi sama ustrelila v koleno. Nazadnje pred zadnjim Strateškim forumom Bled, ko je izjavila, da se Slovenija odmika od “jedrnih” držav Evropske Unije in kritizirala zasedbo voditeljev.

Kot smo že razkrili v našem mediju, za Tanjo Fajon pomenijo zgledne evropske države Turčija, Kosovo in Makedonija. Fajonova zelo občuduje predvsem svojega makedonskega kolego in nekdanjega predsednika vlade Zorana Zaeva. Le-tega je razkrinkal v odmevni korupcijski aferi Laris Gaiser, zaradi česar je razpadla makedonska vlada. Zaevejev režim je pred meseci dni zaprl nekdanjega vodjo makedonskega Kazenskega sodišča v Skopju, sodnika Vladimira Pancevskega. Obsojen je bil na tri leta in pol zaporne kazni.

Zoran Zaev in Tanja Fajon. (Foto: Facebook)

Tanja Fajon je bila pridno tiho in se ni oglašala o zlorabah oblasti svojega političnega prijatelja iz Makedonije. Je pa toliko bolj aktivna, ko beseda nanese na politiko notranjih držav Poljske in Madžarske. Pred časom je Poljski očitala, da je država, v kateri so množično kršene pravice ženskam. A smo v enem izmed prispevkov avtorja teh vrstic dokazali, da je Poljska država z najmanj kršitvami ženskih pravic v Evropski Uniji, na drugi strani pa so se v vrhu znašle skandinavske države. Fajonova tudi nikoli ni javno kritizirala iranskega režima. Raje kot kritiko enega najhujših režimov na svetu se udeležuje srečanj pri iranskem veleposlaniku v Sloveniji.

Za razliko od Prednika, ki prihaja z enega najslabše razvitih gospodarskih območij v Sloveniji, Koroške, Tanja Fajon uživa v tretjem mandatu evropske poslanke. S plačo dobrih 16 tisoč evrov bruto na mesec in dodatki je med najbolj plačanimi slovenskimi političarkami. A zadnje čase je sedanja vodeča predstavnica SD več v Sloveniji kot na svojem delovnem mestu v Bruslju.

Globoka država stavi na Tanjo Fajon, Prednik računa na efekt Boruta Pahorja
Pred mesecem dni je nekdanji svetovalec pokojnega predsednika vlade in države Janeza Drnovška, profesor na FDV Dejan Verčič, v intervjuju za Delo povedal resnico o slovenski tranzicijski levici. Med drugim je povedal, da že od nastanka Janševe vlade, hodijo po terenu vplivni igralci leve provenience in prepričujejo znane osebe javnega in gospodarskega omrežja starih struktur, da bi postali nov obraz. Vendar po jalovih poskusih novih obrazov tipa Zoran Janković, Miro Cerar, Gregor Virant, Igor Šoltes, Marjan Šarec noče nihče vstopiti v slovenski politični ring, da bi oblatil svoje ime na vročem političnem parketu.

Zato so vse upe sile kontinuitete stavijo na Tanjo Fajon. Če se bo ponovila zgodba kongresa DeSUS, ko je dolgoletnega predsednika Karla Erjavca premagala danes močno osovražena iz strani neodvisnih medijev v službi bivšega režima Aleksandra Pivec, bomo videli kmalu. Avtor teh vrstic lahko le doda, da Janija Prednika odlično pozna iz sodniških nogometnih vrst in je po spominu pisca tega članka, zelo korektna oseba. Bitka za novega vladarja Socialnih demokratov bo še zanimiva. Vprašanja smo poslali tudi Janiju Predniku, a njegove odgovore še pričakujemo.

Luka Perš