Simon Zajc ni bil dober za poslanca, sedaj postaja minister za okolje in prostor

Simon Zajc (Foto: STA)

Člani in članice odbora za infrastrukturo, okolje in prostor so na današnji nujni seji zaslišali kandidata za novega ministra za okolje in prostor Simona Zajca, ki po polletnem opravljanju funkcije državnega sekretarja zaradi odhoda Jureta Lebna prevzema vodenje ministrstva. Zgodba z Lebnom in maketo drugega tira je javnosti dobro poznana in je na tem mestu ne bomo ponavljali, zadnje informacije v zvezi z nekdanjim ministrom, ki je po odhodu z ministrstva zapustil še Stranko modernega centra in družinskega prijatelja Mira Cerarja, pa napovedujejo, da bi Leben že kaj kmalu lahko vstopil v Listo Marjana Šarca, saj mu je predsednik vlade ob sprejetju njegovega odstopa prijazno sporočal, da mu pušča “odprta vrata.

Simon Zajc je na lanskih državnozborskih volitvah kandidiral na listi SMC v volilnem okraju Ljubljana Šiška III in ni bil izvoljen za poslanca. Predsednik vlade tako nadaljuje s sestavljanjem vladne ekipe z ljudmi, ki jih volivci niso želeli za poslance, so pa očitno dovolj dobri za ministre. Simon Zajc je prejel 1234 glasov ali 12, 57 odstotkov, medtem ko je kandidatka SDS Mojca Škrinjar, zmagovalka v omenjenem volilnem okraju, prejela 2025 glasov ali 20,63 odstotkov.

Kandidat za ministra  je na t. i. hearingu potrdil, da bo nadaljeval vizijo predhodnika na področju okolja in prostora. “Ohraniti moramo tempo in način dela, zavedam se, da imamo časa do leta 2020, potem se začne predsedovanje Svetu EU,” je dejal. Napovedal je spremembe gradbene zakonodaje, ki je bila sprejeta v prejšnjem mandatu. Takrat je bil Zajc poslanec in je glasoval za vse tri zakone, ki so prinesli več slabih rešitev, predvsem na področju gradnje hiš. Zajc je priznal, da je zakonodajo potrebno optimizirati – jasna omejitev ničnosti gradbenih poslov in upoštevanje odločbe Ustavnega sodišča glede pravice do doma, prijava začetka del naj se poda na gradbeno inšpekcijo in ne več na upravno enoto oziroma na ministrstvo za okolje, kmetje za širjenje kmetij v določenih primerih ne bodo več čakati na občinski prostorski načrt.

Politika ravnanja z odpadki je napačna
Poslanec SDS Zvonko Černač je v svoji razpravi opozoril, da so največje težave, ki jih je prinesla nova gradbena zakonodaja, drugje. “Potrebno je začeti reševati problem enormno dolgih postopkov pri pridobivanju gradbenih dovoljenj. Zakaj ni interesa, da se to spremeni?” je zanimalo Černača. Konkreten nesmisel v gradbeni zakonodaji je navedel tudi poslanec SDS Bojan Podkrajšek: “Družina več let gradi hišo in je ne dokonča s fasado, zaradi česar pa ne more dobiti hišne številke. Zajc je v svoji predstavitvi priznal, da “nismo vsi v enakem položaju glede dostopa do čiste pitne vode.” Na to v SDS opozarjajo že vse od spremembe ustave, ki sama po sebi še ničesar ne prinese. V praksi tako še vedno veliko državljanov, predvsem na podeželju, nima dostopa do čiste pitne vode, nima dostopa niti do vodovoda.

Foto: STA

Velik zalogaj bo tudi zakonodaja, ki ureja odpadke,” je priznal kandidat za ministra. Spomnimo. Nekdanji minister Leben je v državni zakon prinesel interventni zakon, s katerim naj bi rešili kopičenje odvečne odpadne embalaže, po katerem pa je stroške za sanacijo škode prevzela država. “To je napačna politika, tako kot je bila tista, ko je sanacijo zaradi požara v Kemisu pokrila država namesto povzročitelj,” je opozoril Černač. Zajc je zagotovil, da je bila to politika interventnega zakona, ki pa se v prihodnje ne bo nadaljevala, saj bodo morala rizična podjetja o embalažnini poročati štirikrat na leto ne le enkrat na leto. Prepoved uporabe plastičnih vrečk je poslanec SDS označil za piarovsko potezo: “Plastična vrečka je relativno majhen del celotnega problema, ker v trgovinah skorajda ni police, kjer ne bi bilo plastične embalaže.

Makete ne bo več
Poslanca SDS Borisa Doblekarja je zanimalo stališče kandidata za ministra glede sežigalnic, saj so se slednje na Dunaju izkazale za dobro rešitev. Sežig odpadkov je po besedah Zajca zadnji v vrsti, kar se tiče vseh možnih ravnanj z odpadki, ni pa bolj jasno definiral, katero ravnanje je najboljše. “Makete pa ne bom dal delati, recimo, da smo se kaj naučili,” je na presenečenje vseh z nasmehom na obrazu dodal. Poslanec Černač je ob pripomnil, da se strinja z mnenjem Zajca, da mora Slovenija sama obdelovati nevarne odpadke, vendar praksa kaže povsem nekaj drugega. Opozoril je, da lesene tramove, ki jih sedaj menjamo na nekaterih železniških tirih, odvažamo v sežig v tujino, čeprav bi to lahko naredili doma, poleg tega pa pri tem niti ne gre za nevarne odpadke. Poslanec Doblekar je v svoji razpravi opozoril tudi na potrebo po izboljšanju javnega prevoza, s čimer bi zmanjšali onesnaževanje, ter na del v koalicijski pogodbi, ki predvideva dodatna finančna sredstva v višini 200 milijonov evrov za gradnjo novih stanovanj. Zajc mu je odgovoril, da je to zaveza celotne vlade in da bo denar pač potrebno zagotoviti.

Poslanec SDS Franci Kepa je opozoril na neizkoriščen potencial, ki ga prinašajo vetrne elektrarne, žal pa jih imamo toliko, da jih lahko preštejemo na prste ene roke. Kandidat za ministra mu je odgovoril, da bo potrebno skupaj najti odgovore, kako bomo v prihodnje zagotavljali električno energijo, konkretnejših odgovorov pa ni dal. Poslanca SDS Franca Rosca pa je med drugim zanimalo, kdo bo zagotovil finančna sredstva za degradirano območje v Šoštanju, kjer se nahaja termoelektrarna, in ali bo to Holding slovenskih elektrarn.

Vse pet poslancev SDS, članov matičnega odbora je ob koncu glasovalo proti sklepu, da je Simon Zajc primeren za ministra za okolje in prostor.

Demokracija

 • Peter

  Čemu služijo zaslišanja, če glasovalci vedno in dosledno, glasujejo po strankarski pripadnosti?

  • Duhec

   Plačana so.

 • Andrej

  Briga njih ljudsko dobro. Preštejejo glasove, vidijo, da imajo večino in drugo jih ne zanima. Edeno merilo je: NAŠ JE.

 • Peter

  Sem pa slišal, da se spozna na točko G, no.

  Vsaj en, je vzdihnla Joži.

  • Duhec

   Torej ni sam za nabiranje regrata. No, fajn.

   • Andrej

    Ne upaj preveč, tvoje G ne bo našel.

    • Duhec

     Lol

    • pajot

     Ker je nima,ona ima točko ŽM…

  • Ava

   :D

 • Duhec

  Predstavnik nove mlade generacije. Jezus Kristus.

  • Andrej

   Kaj javkaš. Na Cosmopolitanu je kar dobro nasvete dajal. To je čisto dovolj za nivo Šarkota, ki ga stalno zagovarjaš.

 • rabbit

  Raje naj dela na kmetiji bi bilo bolj produktivno kot da tam mlati prazno slamo.

  • Andrej

   A bi mu ti zaupal tvojo kmetijo v upravljanje?

   • rabbit

    Ima svojo, njegova starša zelo pridna in zgarana, ta pa šminkira okoli. Ga je sram, da je kmet.

    • Andrej

     Evo, ta je odličen za ministra. Po Šarkotovih merilih naravnost idealen.

     • rabbit

      Menda, to mi je povedala ena stranka je , ko ni bil več poslanec in je mamo pripeljal na trg je imel kapo s šiltom na glavi zelo na čelo potegnjeno da bi ga ja ne prepoznali.

 • učko

  Puste Zajcu delat. Zgleda normalen. Za preživetje je na trgu počel marsikaj. Torej je mož dejanj.

 • totex39

  Pri nas ti politiki obljubljajo tako, če ne boš izvoljen za poslanca, ti bodo pa zrihtali, da boš postal minister ali državni sekretar. Banda drži skupaj in tako bo vedno.

  • DEATH TO COMMUNISM

   Bo, dokler bo narod to dopuščal. Dlje kot narod to dopušča, bolj je taisti narod zabit!

 • DEATH TO COMMUNISM

  Kdo je ta plešasti zakompleksanček?!?

 • Garbage man

  Prikrit peder

 • Franjo Trojner

  Za okolje in prostor ne potrebujemo ministrstva in ne ministra. Ko se na tem področju kaj zalomi, pač zagori in problem je znova za nekaj časa rešen!

 • Skrajno Desni

  Tako je v naši vladi, ko gnoja zmanjka jih pa iz greznice vlečejo samo da drek vladni smrdi.

 • antimur

  To je postala že ustaljena praksa kučanovih rdečuhov, če ni dober za parlament, bo pa minster, ali pa vsaj državni sekretar. Najbolj očitno je bilo to pri Bratušci in Erjavcu, nič boljši pa ni Cerar, ki je zaradi popolne nesposobnosti odstopil kot premier, zdaj nam pa našo zunanjo politiko svinja in nas pelje v rusko balkanske vode.

  • Skrajno Desni

   A ti vladni sekretarji obvladajo čiščenje sekreta, na tromostovju bi jih rabili za čiščenje sekretov.

 • piko8

  Za vaškega komedianta je ta BUMBAR unikaten primer, bolj je BUTAST bolj upogliv za murglske experimente!!!

  • Janez Kepic-Kern

   HJA?
   POČAKAJ,
   DA PRIDEJO NA VRSTO ŠE
   OBOŽEVALKE LMŠ M. ŠARCA iz Kamnika. Nekaj jih poznam
   – kelnarce,
   – ex zgarane fabriške delavke,
   – kolegi z gasilskih veselic itd. itd.
   LMŠ M.Š. JE “VREČKA PRESENEČENJ”. L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA

 • Olga101

  Slovenija ni imela še nikoli toliko idiotov na kupu, kot jih ima v času te marionetne murglske zloženke!

  • VERRZIFIKATOR

   Murgelska zloženka – zadetek v nulo!

 • VERRZIFIKATOR

  Simon Kunec

  ČARODEJ DARJAN IN ZAJEC

  Svojčas se po ljudskih odrih kazal,
  z vici mastnimi tam ženske žalil,
  sebe sam in lastne trike hvalil,
  le naivnim kdaj oči premazal.

  Darjan gre potem med čarodeje,
  enkrat kot predsednik se predstavlja,
  drugič se kot maneken nastavlja,
  tretjič klovn, vsakokrat brez meje.

  Štiri da na mah jih bo pospravil,
  ni se hvalil, se je kar zgodilo,
  kot Krojačku Hlačku je minilo,
  štiri si ministre je zapravil.

  Petega ima, se ve, v rokavu,
  saj je Darjan rokohitrec vaški
  in ne kakšen čarodej čudaški,
  strokovnjak je v vsem, posebej v pravu.

  Petega potegne iz klobuka,
  zajec je, nekoliko preplašen,
  spričo štirih prejšnjih pač prestrašen,
  Darjan je kot ribič, on kot ščuka.

  Tekel zajec bo po drugem tiru,
  dobro naj vživel bi se v okolje,
  s trikom tem nekoliko bo bolje,
  upa Darjan, ko je zajec v diru.

  Darjan z zajcem silno zdaj opleta,
  češ, poglejte, še so na zalogi,
  vedno novi najdejo se v vlogi,
  ki mu je kulisa in maketa.

 • VERRZIFIKATOR

  Simona Kunec

  ZAJEC IN OKOLJE

  So želeli ga za odposlanca,
  ker da zajček dokaj hitro teče,
  teče, preden kar koli izreče,
  so hoteli ga za konja vranca.

  Ko se slab izkazal je poslanec,
  saj do cilja zajček ni pritekel,
  ko si tačke štiri je opekel,
  rekli so, za drugo bo izbranec.

  Zajček, ki se v teku ne izkaže,
  dober je lahko vsaj za okolje,
  tam nemara se obnese bolje,
  šef Živalske farme spretno laže.

  Biti torej zdaj pri miru mora,
  kot da bi pri maši ministriral,
  zajček se je v vlogo zamaskiral,
  kjer je za okolje več prostora.

  Kaj porekle druge so živali,
  ko so zajca videle v okolju?
  Dober da nemara bo na olju,
  bi prihodnjič ga kar v paco dali.

  Ni za tek na dolge zajec proge,
  bolje ta v prostoru se obrne,
  nič ne de, če kmalu ven se zvrne,
  bo za druge uporaben vloge.

  So za odposlanca ga hoteli,
  pa postavili za ministranta,
  nekam treba vtakniti je fanta,
  da na grbi ne bi ga imeli.

  Za statista zdaj je uporabljen,
  večni zajec v vlogi večno isti,
  pravijo zanj, da je torej tisti,
  ki prav zlahka kmalu bo pozabljen.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!