fbpx

Sindikalist Goran Lukić ostal brez denarja vladnega urada za komuniciranje – bo izpad dohodkov izkoristil za sindikalne proteste?

Foto: Printscreen

Potem, ko je predsednik vlade Janez Janša pokazal stop nevladnim organizacijam, so se te angažirale pri organizaciji in vabilih na protivladne shode. Ker imamo v Sloveniji kar 27.854 nevladnih organizacij, ne čudi, da se vsak teden z lahkoto zbere nekaj tisoč ljudi. Poleg nevladnih organizacij, kot sta Inštitut 8. marec in Zavod Novi kombinat, se za Facebook skupino “Protest z balkonov gre na kolesa” skriva javnosti mogoče manj znano Gibanje za dostojno delo in socialno družbo s sedežem na Dalmatinovi ulici 4, bolj znani po tem, da tam domujejo sindikalne centrale. Med njimi je tudi nevladna organizacija Delavska svetovalnica, katere zastopnik je Goran Lukić. Zanj pa se ve, da je izrazito kritičen do Urada vlade za komuniciranje (Ukom) potem, ko ga je ta pozval, naj se na račun epidemije koronavirusa odpovejo svojemu delu pogače. 

Ukom je pred tedni Delavski svetovalnici, tako kot tudi 14 drugim nevladnim organizacijam, poslal poziv, da naj na račun spremenjenih okoliščin v času epidemije podpišejo aneks, s katerim bi se odpovedale pogodbam za izvedbo komunikacijskih projektov, ki so bile že podpisane. Znani sindikalist Goran Lukić je kot zakoniti zastopnik organizacije, ki je namenjena zagovorništvu, varstvu, promociji ter razvoju delavskih, socialnih in statusnih pravic najbolj ranljivih skupin, kot so migranti, begunci in prosilci za azil, v intervjuju za Mladino dal vedeti, da mu poteza Ukoma ni bila niti najmanj všeč.

Za Mladino je Lukić kritično povedal, da jim je Ukom poslal predlog, naj se odrečejo pogodbi, ki je že bila podpisana. “Dvanajstega marca je Delavska svetovalnica podpisala pogodbo za izvajanje projekta ‘Naprej!’ – zelo pomenljivo, kajne. Gre za projekt, osredotočen na neposredno zagovorništvo in obveščanje ranljivih skupin ter svetovanje tem. Njegova vrednost je po pogodbi 6148,65 evra. V pogodbi je zapisana tudi možnost predplačila, ki smo jo izkoristili. Račun smo izdali konec marca. Rok plačila je bil 30 dni in je potekel s koncem aprila. Denarja pa še vedno ni. V skladu s plačnikovimi pogodbenimi obveznostmi smo se zato odločili za izvršbo.”

Na vprašanje, če bo denarni primanjkljaj vplival na njihovo delovanje, je Lukić odgovoril, da ne in ob tem poudaril prepričanje, da Ukom očitno želi poskrbeti za razveljavitev pogodbe. “Dela se, kot da ima razlog, ta je pač covid-19, in da želi čim gospodarneje porabiti sredstva. Pustimo ob strani, da nekateri z lopato mečejo denar skozi okno za zaščitne maske, vsekakor pa nimajo utemeljenega razloga za razvezo pogodbe.” Po besedah Lukića pogodbe ni mogoče kar tako razvezati, saj še naprej nadaljujejo projekt v skladu s pogodbenimi obveznostmi. Dal je vedeti, da so prišli do točke, ko bodo od države primorani izterjati denar. Ob tem pa ni zmogel, da ne bi omenil največje stranke v Državnem zboru RS stranke SDS in dodal: “V skladu s tem smo prišli do točke, ko smo žal primorani izterjati denar od države. Za nas, ki se v veliki večini financiramo iz članstva, to ne pomeni, da bomo začeli delati, kot si to morda želijo v SDS.”

Foto: STA

Lukić: Urbanija bi rad svojemu vladnemu šefu dokazal, kako se disciplinirajo “nevladniki”
Po besedah Lukića bo takšno ravnanje za številne organizacije pomenilo hud udarec. Ob tem pa je izpostavil, da se za izvršbo naj ne bi odločili z namenom zavarovati finančna sredstva prek javnega razpisa, ampak zaradi ohranjanja pravne države. “Žalostno je, da smo mi tisti, ki moramo državo spominjati, kaj so pogodbene obveznosti.” Ob tem se je spravil nad v. d. direktorja Ukoma Uroša Urbanijo in dal vedeti, da so težave pri sodelovanju z Ukomom nastopile, ko je bil za položaj vodje urada imenovan Urbanija. “Ta je začel groziti z aneksi in s Komisijo za preprečevanje korupcije. Povsem jasno je, zakaj to dela. Svojemu strankarskemu oziroma vladnemu šefu bi rad dokazal, kako se disciplinirajo “nevladniki”. Zato trdim, da je lakaj,” je poudaril.

Nevladniki ob pljuvanju Ukoma “pozabljajo” omeniti, čemu so bili sploh pozvani k odstopu od pogodbe. Dejstvo je namreč, da se na račun epidemije novega koronavirusa izobraževalne delavnice po šolah v Sloveniji niso mogle izvajati. Iz tega razloga je nevladne organizacije UKOM pozval, da naj denar namenijo razreševanju krize, ki je nastala na račun Covid-19. Ob tem pa so dodali prepričanje, da bodo nevladne organizacije to razumele, ker naj bi jim bi bilo le izobraževanje tisto, ki bi jim bi bilo v prvi vrsti. Sodeč po odzivih se marsikomu upravičeno zdi, da je v njihovem prvem planu denar in nič drugega.

Za največ transakcij do sedaj poskrbel Ukom
Lukić na sceni nedvomno ni neznan obraz. Leta 2007 je namreč začel delo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in kmalu postal eden izmed najbolj vidnih obrazov. Tam se je ukvarjal z izkoriščanjem delavcev, kot je delo prekarcev in migrantov. Kasneje je pričel voditi Svetovalnico za migrante, ki se je na račun obsega dela preimenovala v Delavsko svetovalnico. Delavska svetovalnica je bila registrirana 15. januarja 2016 in ima sodeč po podatkih Ebonitete 3 ali 4 zaposlene. Iz aplikacije Erar, ki prikazuje porabo javnega denarja v Republiki Sloveniji je razvidno, da je društvo od svojega nastanka prejelo skupaj 30.297,98 evrov. Med najboljšimi plačniki se je izkazal Ukom, ki je društvu prispeval 12.621,40 evrov. Po višini nakazil pa sledijo: Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti in Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje.

Vir: Erar

Vir: Ebonitete.si

Sodeč po podatkih enega izmed naših bralcev naj bi kar nekaj podjetnikov uničili preko Društva Delavska svetovalnica. “Imam dokumentacijo, kako je nezakonito pisal in s tem uničil podjetnika, ko je dal pismo predsedniku oziroma direktorju Železnic. Dokumentacijo smo posredovali pravniku, vendar ni upal ničesar narediti, čeprav sem mu jasno nakazal polno nepravilnosti in bi jim lahko odvetnik dokazal tako, da bi bili ne glede na zakon po hitrem postopku izbrisani,” navaja bralec.

Nedvomno pa je na tem mestu zanimiv podatek, da se je Lukić na volitvah pridružil radikalno levi stranki Levica, za katero pa se ve, da je izrazito nenaklonjena aktualni vladi. Ni pa samo opozicija tista, ki ji gre v nos aktualna vlada, ki je bila tekom koronakrize več kot uspešna, ampak tudi nevladne organizacije. Zaradi napovedi zmanjšanja sredstev so se nevladne organizacije spravile v pravo vojno z vlado. Te tako pod pretvezo protesta proti vsem vladam iščejo različne razloge, čemu so vsak petek prisotne na protestih. Več kot očitno je, da se jim kolca po levih vladah, ki so do nevladnih organizacij izrazito naklonjene. O tem priča podatek, kako je Šarčeva vlada tik pred odhodom 12. marca poskrbela za podpis pogodb Ukoma z večjim številom nevladnih organizacij v vrednosti kar 107 tisoč evrov za projekte “spoštovanja in sprejemanja različnih etničnih skupin, beguncev in migrantov” ter “medijske pismenosti”.

Hana Murn