fbpx

Sindikalist Štrukelj shizofreno: Po nasprotovanju maskam v šolah obrnil ploščo!?

Sindikalist Branimir Štrukelj (Foto: STA)

Pred dvema tednoma smo lahko poslušali glasne kritike s strani prvega sindikalista v državi Branimirja Štruklja glede nošenja zaščitnih mask v šolah, sedaj pa so si očitno v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) premislili. V nedavni izjavi za javnost so namreč izrazili kritiko, ker sedaj zaščitne maske v šolah niso več potrebne. Poleg tega pa še zahtevajo opravičilo predsednika vlade Janeza Janše, ker je bil za v svojem preteklem tvitu, ko so v sindikatu še nasprotovali zaščitnim ukrepom, kritičen do ščuvanja šolnikov s strani Štruklja ob pomoči stranke SD in ob tem poudaril, da to prispeva k ogrožanju zdravja in življenja otrok, učiteljev, staršev in vseh drugih prebivalcev Slovenije. 

Potem, ko se je na račun širjenja števila okužb Vlada RS odločila, da zaostri ukrep nošenja mask v šolah in vrtcih, je bilo mogoče videti, kako se je sindikat SVIZ spravil na okope in izrazil ostro nasprotovanje zahtevi. Ob tem pa so v svojo korist še izkoristili še spodrsljaj organizatorja dobrodelne prireditve Olimpijskega komiteja Slovenije, kjer udeleženci ob omizju niso nosili mask. Kljub temu, da se je ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec opravičila, so pozvali k njemu odstopu. S tem se je Branimir Štrukelj vnovič tako tudi v letih 2012 in 2013, ko je z udeležbo na vstajah rušil drugo Janševo vlado, vmešal v spodkopavanje oblasti.

Potem, ko je v soglasju s stroko vendarle prišlo do rahljanja ukrepov, kot so si sicer želeli v SVIZ, očitno nekdanjemu zetu Milana Kučana vnovič ni prav. Drugače namreč ne bi v nedavni izjavi zapisali, kako sedaj od predsednika vlade Janeza Janše in ministrice Kustec pričakujejo, da v luči širjenja okužb z novim koronavirusom priskrbita razlago, zakaj nošenje mask v šolah ni več nujno. Pri tem pa še navajajo, da so se zaposleni odkar, so učenci prestopili vrata šol, vlagali svoje napore v prepričevanje otrok čemu je pomembno spoštovanje zaščitnega ukrepa nošenja mask.

Foto: STA

Zaradi nedavnega manevra, ki je posledica nenadnega preobrata v razmišljanju glede nujnosti upoštevanja zaščitnih ukrepov, je marsikdo prišel do ugotovitve, da je očitno to še le ena izmed bitk, ki se jih gre Štrukelj v svojem boju zoper aktualno vlado. Na Twitterju so se namreč pojavili komentarji v smislu: “Dnevno obračanje stališč sindikata SVIZ je lep primer, v kakšne absurde pripelje politizacija sindikalnega gibanja.”; “Bola* je Štrukelj, to njegovo politikantstvo ni drugega kot “boj” proti vladi. Mi v šoli še vedno nosimo maske. SVIZ bi bilo potrebno urgentno ukiniti.”; “A ni ta isti SVIZ pred nekaj dnevi pljuval po vladi in zahteval odpravo mask pri pouku, češ da je to neživljenjsko, učiteljice pa ne morejo nosit maske 5 ur na dan…”; “Ko so se maske uvedle, je bi SVIZ proti nošenju mask. Naj razume, kdor more. Štrukljev cilj je vnašati v šolo čim več zmede.”; “Mislim, da bi ta SVIZ morali enostavno ignorirat. Ker karkoli vlada naredi, ti pri tem meketajo kot spuščene ovce!”; “Napredujemo (?), SVIZ je kritičen do SD koncepta “Šole brez mask”; “Torej SVIZ je proti nošenju mask v šolah, ko to predpišeta NIJZ in Vlada. Ko NIJZ in Vlada ukrep prekličeta SVIZ zahteva nošenje mask. SVIZ-a torej maske in učenci ne zanimajo, zanima ga le biti proti Vladi in NIJZ, ne glede na ukrepe. In tako bo dokler bo tam šef Kučanov zet”.

https://twitter.com/MarjeticaM/status/1313451111890681856

 

Glede na to, da se Tanja Fajon, Luka Mesec, Marjan Šarec in Alenka Bratušek kljub porastom števila okužb ukvarjajo z idejo o oblikovanju tehnične vlade, da bi se vnovič polastili oblasti, ne čudi, da je Štruklju v bran stopil nekdanji državni sekretar na ministrstvu za šolstvo Jernej Štromajer. Ta je namreč kljub temu, da se sindikat intenzivno ukvarja z rušenjem vlade pripisal: “Če bi sindikat odgovarjal v maniri predsednika vlade, bi lahko zgolj ugotovili, da se je gospod Janez Janša pridružil nesramnemu in nevarnemu ščuvanju, ki ogroža življenje otrok, učiteljev, staršev in vseh drugih prebivalcev Slovenije. A to ni način delovanja SVIZ”.  

Eden najbolj plačanih sindikalistov v državi, čigar plača naj bi po naših informacijah presegala več kot 5 tisoč evrov mesečno, h temu pa je potrebno prišteti še razne honorarje, sejnine in podobno, se očitno kot nekdanji kandidat Levice na evropskih volitvah pri svojem delu nikakor ne zmore upreti mešanju štren s tem, ko se vmešava v politično obračunavanje in ideološki boj. S tem pa seveda povzroča zmedo med svojimi člani, za blagor katerih naj bi se zavzemal. Je morda glede na opazno hitro spreminjaje stališč pričakovati, da se bodo v sindikatu vnovič premislili in kmalu spet zahtevali, da se nošenje zaščitnih mask v šolstvu ne izvaja, ker naj bi to ustvarjalo nemogoče pogoje?
Nina Žoher