fbpx

Sindikalisti iz Kučanovega tabora spet norijo in grozijo s stavko – kljub številnim socialnim paketom, ki jih vlada namenja ogroženim skupinam!

Sindikalist Branimir Štrukelj (Foto: STA)

Ne glede na to, da je vladajoča koalicija pod streho spravila že šest t. i. protikoronskih zakonodajnih paketov, ki lajšajo posledice epidemije, pa nekaterih sindikalnih central to niti najmanj ne gane. Še več, napovedujejo splošno stavko, ki bo dodatno ohromila državo in povzročila še hujše posledice.

Jasno pa je, da je glavni spiritus agens stavke nihče drug kot razvpiti Branimir Štrukelj, ki je znan kot politični aktivist, povezan z Levico. Slednja zato tudi javno podpira napoved stavke, ki jo je nekdanji zet Milana Kučana v imenu javnega sektorja napovedal že v petek. Kot trdi Štrukelj, naj bi vlada v dogovoru z delodajalci zlorabljala epidemijo covida-19 za odstop od zakonsko dogovorjenega zvišanja minimalne plače, pri čemer naj bi kršila osnovna pravila socialnega partnerstva. Zaradi prepričanja, da je vlada tudi pri sedmem paketu izključila sindikate, sedaj napovedujejo splošno stavko. Ob tem zahtevajo tudi preprečiti zamrznitve višine minimalne plače. Štrukelj zato trdi, da socialnega dialoga v Sloveniji ni več, za kar je odgovorna izključno vlada.

Premier Janez Janša je v odzivu na Twitterju pojasnil, da pogajanja in pogovori v okviru Ekonomsko-socialnega sveta še potekajo. “Vlada ni prejela (kaj šele sprejela) še nobenega uradnega predloga,” je dodal. Vlada je doslej pripravila že šest paketov pomoči za blažitev posledic epidemije, sedmega naj bi v obravnavo v DZ poslala še ta mesec. Kot je razvidno iz osnutka, ki je prišel v javnost, naj bi vanj vključila tudi določbo, po kateri naj bi nova formula za izračun minimalne plače ne bila uveljavljena 1. januarja, ampak šele 1. aprila. Naj pa bi šlo to zvišanje še do konca septembra v breme države.

Podpora prišla tudi iz stranke Levica

Začetek priprav na stavko so podprli v stranki Levica. “Kapital je tako deležen milijardnih subvencij brez kakršnihkoli obveznosti, kot bi bila na primer prepoved odpuščanja za čas krize. Delavci pa se morajo po drugi strani ponovno boriti za že dve leti dogovorjen dvig, ki bi najnižje plače šele dvignil nad najosnovnejše stroške za hrano in streho nad glavo,” so zapisali v sporočilu za javnost. Izpostavili so tudi, da Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije pod svojim okriljem združuje nekatere najbolj življenjsko pomembne poklice, kot so medicinske sestra, osebni negovalci in učitelji. “Stavka je zato več kot upravičena,” so prepričani.

Luka Mesec (Foto: STA)

V pripravo na stavko vključili tudi predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Kot je znano, se je predsednica ZSSS Lidija Jerkič nedavno sestala s predstavnikom Levice Luko Mesecem. Tudi oni so v glavnem ponovili Štrukljeva stališča, da pri sedmem protikoronskem paketu vlada ne dovoli, da bi sindikati sodelovali pri oblikovanju zakonodaje. Stavki so se že pridružili tudi “svizci”, torej člani SVIZ, iz katerega izhaja tudi Štrukelj. Glavni odbor SVIZ se je zato že preoblikoval v stavkovni odbor.

Zahtevam, da sedmi protikoronski zakon ne sme vsebovati določbe o zamrznitvi minimalne plače, se je danes pridružila tudi Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam. Za dosego tega cilja se je sklenila pridružiti pripravam za splošno stavko in druge sindikalne aktivnosti. Skratka, že tako otežene razmere v Sloveniji se bodo zaradi političnih ambicij določenih sindikalnih vodij še poslabšale. Si res lahko želimo tega?

Demokracija