Sindikat vojakov Slovenije o sprejeti noveli zakona o obrambi: Spremembe obrambnega zakona izboljšujejo veljavno ureditev za vojake po 45. letu

Datum:

Poslanci so na današnji seji Državnega zbora RS razpravljali in odločali o dveh obrambnih zakonih. Novela zakona o obrambi naj bi med drugim izboljšala položaj vojakov po 45. letu. Zakon o investicijah pa Slovenski vojski namenja dodatnih 780 milijonov evrov med leti 2021 in 2026. Za sprejem novele zakona o obrambi je v Državnem zboru RS potrebna dvotretjinska večina navzočih poslancev. Za je glasovalo 65 poslancev, 8 jih je bilo proti. Novelo zakona so podprli tako člani koalicije, kot SNS, SD in SAB iz opozicije. Pri LMŠ so se vzdržali, Levica pa je bila proti.

Na odboru državnega zbora so bili predstavniki koalicije naklonjeni tej zakonodajni rešitvi, medtem ko so v opoziciji kritični. Levica je predlagala posvetovalni referendum o predlogu. Vlada pa meni, da je namen referenduma v nasprotju z nacionalnimi obrambnimi interesi ter mednarodno sprejetimi obveznostmi Slovenije. Glede spremembe obrambnega zakona so se opredelili tudi v Sindikatu vojakov Slovenije in poudarili, da te izboljšujejo veljavno ureditev za vojake po 45. letu, vendar pa ne v celoti.

Pred leti so v Sindikatu vojakov Slovenije od ministrstva za obrambo zahtevali odpravo omejitve starosti 45 let za nadaljevanje opravljanja dela vojakov, ob tem pa tudi zadržanje plače na doseženi ravni ob dopolnjenih 45. letih. Ob razporeditvi na civilne dolžnosti v Slovenski vojski se je do sedaj ob doseženem 45. letu izgubilo tudi do 500 evrov mesečne plače, opozarjajo in ob tem poudarjajo, da bo ob sprejetju predlaganih sprememb obrambnega zakona zahteva sindikata izpolnjena. Vojaki bodo namreč zadržali službo v Slovenski vojski ali državni upravi in plačo v višini, kot jo imajo oziroma so jo dosegli do 45. leta.

Apelirajo na poslance glede ureditve statusa v preteklih letih degradiranih vojakov
“Na predlog načelnika Generalštaba, po ministrovi potrditvi, bodo nekateri vojaki na specialističnih delovnih mestih in v deficitarnih poklicih, lahko nadaljevali z delom v Slovenski vojski na dolžnosti vojaka,” poudarjajo v sindikatu ter ob enem opozarjajo, da so državnega sekretarja na obrambnem ministrstvu v okviru socialnega dialoga opozorili, da predlog zakona ne obravnava v preteklih letih degradiranih vojakov. Iz tega razloga so se v sindikatu odločili, da apelirajo na poslance, da pred sprejemom predloga zakona z amandmajem poskusijo urediti status v preteklih letih degradiranih vojakov (izguba plače do 500 evrov), kot jih določa obravnavani predlog sprememb obrambnega zakona.

Gvido Novak, predsednik Sindikata vojakov Slovenije (Foto: Nova24tv).

 

V Sindikatu vojakov Slovenije obravnavane spremembe Zakona o obrambi delno podpirajo, ker vojaki pri 45. letu ne bodo več napoteni na Zavod za zaposlovanje in bodo zadržali doseženo višino plače, ne glede na to ali bodo nadaljevali z delom v Slovenski vojski ali državni upravi. “Le delna podpora Sindikata vojakov Slovenije predvsem zato, ker se predlog sprememb ni usklajeval s sindikati in ne rešuje statusa vojakov v celoti. Sindikat vojakov Slovenije predloga sprememb zakona ni dobil niti v mnenje, usklajevanja pa sploh ni bilo. Prepričani smo, da bi s sindikati usklajen predlog zakona bil veliko boljši,” pojasnjujejo.

 

Spremembe zakona po prepričanju sindikata ne bodo vzpodbudile mladih za delo v Slovenski vojski, saj njihova usoda po 45. letu še vedno ne bo znana, ta bo namreč odvisna od volje načelnika Generalštaba in ministra za uvrstitev njihovega delovnega mesta na seznam za možno nadaljevanje dela v Slovenski vojski po 45. letu starosti. Opozarjajo, da določbe o selektivni izbiri delovnih mest za nadaljevanje dela po 45. letu starosti predstavljajo korupcijsko tveganje, ki je zelo veliko. Izkušnje v preteklosti po njihovih besedah kažejo, da bodo z delom po 45. letu v Slovenski vojski lahko nadaljevali zgolj posamezni nadrejenim všečni  vojaki. “Celovite rešitve, kot pogodbe za nedoločen čas, pa bi po našem mnenju zagotovo pritegnile mlade,” poudarjajo.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Soros s 50-milijonsko fundacijo v času prihajajočih volitev v ZDA

Soroseva organizacija Open Society Foundations bo vložila 50 milijonov...

Golob znova prekršil dano obljubo, v SDS mu dali še eno priložnost

Na današnji izredni seji je bil na dnevnem redu...

Dejan Vunjak postal očka

V družini Vunjak je veselo. Pevec Dejan Vunjak je...