fbpx

Siol: Največji dolžnik med parlamentarnimi strankami so SD! Dolgove zmanjšujejo na način, da več let ne plačajo računov izbranim podjetjem!

Foto: STA

Nekdanji predsednik Socialnih demokratov Dejan Židan se ne spozna bilance svoje stranke. V intervjuju za oddajo Faktor je povedal, da ima stranka SD okrog pol milijona evrov dolga, a zadnji razkriti podatki kažejo, da so njihovi dolgovi mnogo višji. Po poročanju Siola je stranka SD še vedno najbolj zadolžena parlamentarna stranka, saj imajo 856.603 evrov dolgov, te pa znižujejo tako, da več let ne plačajo računov za svoje storitve, s tem pa se dolg do podjetja spremeni v prisilno financiranje stranke.

Spletni portal Siol je razkril finančne rezultate parlamentarnih strank v letu 2019. V preteklosti se je veliko pisalo o finančnih težavah stranke SD. Neslavno prvo mesto v kategoriji v zadolženosti jim tudi letos ni ušlo, a so minus iz prejšnjih let znižali za 256.721 evrov. Še vedno pa so ostali dolžni 856.603 evrov. Za primerjavo: ostale parlamentarne stranke niso zadolžene.

Največ prihodkov na svojem bančnem računu ima Slovenska demokratska stranka s 1.400.486 evri plusa. Sledijo SMC s 417.165 evri, Nova Slovenija z 243.044 evri, DeSUS z 234.911 evri, Levica s 119.855 evri, LMŠ s 64.244 evri, SAB z 52.221 evri in SNS s 3.192 evri plusa. Glede rezultata lahko sklepamo, da so stranke vladajoče koalicije v zelo dobri ali dobri finančni kondiciji, medtem ko se nekatere stranke nekdanje Šarčeve vlade ne morejo pohvaliti z odličnimi finančnimi izkazi.

SD manjša dolgove z neplačevanjem računov, podjetja pa morajo njihov dolg spreminjati v prisilno financiranje stranke
Podatki pa tudi razkrivajo, da so v lanskem letu v SD ustvarili največ plus, saj so ustvarili 256.721 evrov prihodkov. A njihova taktika zmanjševanje dolga je vsaj moralno, če ne tudi pravno vprašljiva. Socialni demokrati so se ponovno izkazali za odlične izkoriščevalce zakonskih lukenj, ki jih dovoljuje slovenska ustava. Pod vodstvom Dejana Židana v preteklih dveh letih niso plačali računov za pretekle volilne kampanje. Tako so se v letu 2018 pohvalili, da so plačali račune preteklih kampanj do leta 2014 za 63.784 evrov. Podobno so ravnali v letošnjem poročilu, ko del svojih dolgov prikazujejo med kratkoročnimi pasivnimi časovnimi razmejitvami v višini 33.837 evrov.

Po poročanju Siola nasledniki politike bivšega režima izkoriščajo zakon, ki podjetjem že nekaj let strogo prepoveduje kakršnakoli darila za financiranje kampanj in določa kazni za stranke in podjetja, ki bi to prepoved prekršila. Če pa stranka že desetletje ni plačala storitve ali blaga, je to prisilno darilo podjetja za financiranje volilne kampanje.

Razpredelnica o finančni kondiciji parlamentarnih strank za leto 2019. (Foto: Posnetek zaslona/ Siol)

V preteklosti je SD uzurpirala slovensko energetiko, Petrol in sodelovala v sumljivem pretakanju denarja oglaševalske agencije Futura
Poslovna omrežja stranke SD smo v našem mediju že velikokrat razkrili. V preteklem desetletju ena najbolj vplivnih strank v slovenskem političnem prostoru je uzurpirala delovanje v slovenski energetiki, pri projektu TEŠ 6 in Petrol. Odmevala je tudi zgodba z oglaševalsko agencijo Futura, katere del sredstev bi se naj pretakal v SD, ko jim je več kot tri milijone evrov za oglaševanje slovenskega zajtrka namenilo kmetijsko ministrstvo pod vodstvom Dejana Židana v letu 2016.

Luka Perš