fbpx

Siol: V spornih nakupih respiratorjev vpletena tudi LMŠ?

Foto: Facebook

Ko vlada pošilja državnemu zboru poročilo o polnjenju praznih skladišč zaščitne opreme, ki jih je zapustila prejšnja vlada Marjana Šarca, so neuradno znani prvi podatki, ki kažejo, da so lahko očitki o “korupciji” precej tvegani. Obtoževanja o koruptivnih nabavah na račun obrambnega ministra Mateja Tonina in ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška iz SMC se lahko hitro obrnejo tudi v njihovo smer. Tudi posamezniki iz kroga Šarčeve LMŠ so namreč sodelovali pri izbiri in dobavi medicinske opreme, razkriva portal Siol.

Dejstvo, da v Sloveniji uspešno premagujemo epidemijo koronavirusa zlasti zaradi pravočasnih dobav zaščitne in nujne medicinske opreme, se izgublja v poplavi novic o vojnem dobičkarstvu pri poslih s to opremo. A informacije, ki jih skušajo nekateri mediji prikazati kot velika razkritja, so zelo selektivne in povečini tudi prikrojene.

Tisto, kar je (zaenkrat) skrito očem javnosti in bi moralo zanimati pristojne organe pregona, so morebitni sumi konflikta interesov in potencialnega tveganja pristranskosti pri ocenjevalcih številnih ponudb zaščitne opreme. Raziskati bi morali domnevne povezave članov strokovne komisije, ki je pod okriljem ministrstva za zdravje ocenjevala ponudbe zaščitne opreme, z dobavitelji.

LMŠ vpletena v zdravstvene posle
Eden od članov te strokovne skupine je Rihard Knafelj, svetovalec LMŠ za področje zdravstva v predvolilni kampanji. Tiste LMŠ, ki je zaradi neodgovornega ravnanja svojega predsednika in nekdanjega predsednika vlade Marjana Šarca najprej novi vladi pustila prazna skladišča, nato pa celo onemogočala nabavo nujno potrebne opreme za reševanje življenj. Kar zagotovo ni naključje, saj so mediji že pred časom odkrili povezave najtesnejšega sodelavca Marjana Šarca, nekdanjega državnega sekretarja za nacionalno varnost Darmirja Črnčeca s Tanjo Frantar, ki je znana zlasti po spornih poslih z operacijskimi mizami in tesnih povezavah z nekdanjim vodstvom UKC Ljubljana. Po besedah zaposlenih v UKC se je Frantarjeva dokopala tudi do posla z respiratorji.

Tanja Frantar (Foto: STA)

Najprej že pred epidemijo, konec leta 2019, ko je bilo njeno podjetje Medicoengineering izbrano na razpisu UKC Ljubljana za petletni najem petih respiratorjev v skupni vrednosti več pol milijona evrov oziroma 100 tisoč evrov za respirator. A to ji očitno še ni bilo dovolj, saj je hotela v času krize zaradi koronavirusa s Knafljevo pomočjo prepričati vodstvo UKC, da odkupi rabljene respiratorje za 60 tisoč evrov. Po njenem prepričanju naj bi ji takšni posli celo pripadali v zameno za plačana izobraževanja zdravnikom.

Hana Murn