fbpx

Koalicija razpada? Siolov nerazdružljivi duo Cirman-Vukovićeva že udriha čez SMC in Počivalška, ker naj bi želela v desno vlado z Janšo, SDS pa podtikata Slavka Jamnika

Novo mesto, sportna dvorana Marof. Volilni kongres SLS ter konvencija s predstavitvijo kandidatov za zupane in obcinske svetnike. Predsednik SDS Janez Jansa, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Pocivalsek in nekdanji predsednik SLS Janez Podobnik. (Foto: STA)

Na portalu Siol so objavili zavajajoč prispevek o menjavi vodstva na vrhu Stranke modernega centra saj ob navedbi, da bo nekdanjega predsednika vlade Mira Cerarja nadomestil gospodarski minister iz SMC Zdravko Počivalšek, špekulirajo celo o razpadu vlade Marjana Šarca, saj da naj bi Počivalšek spadal med tiste članke SMC, ki naj bi po zmagi stranke SDS na državnozborskih volitvah najbolj navijali za oblikovanje desnosredinske vlade. Preberemo lahko celo, da naj bi stranki SMC in SDS kadrovsko in politično sodelovali, pri čemer nekdanjega člana uprave Nove Ljubljanske banke Alojza Slavka Jamnika podtikajo v krog SDS, čeprav ta največji opozicijski stranki sploh nikoli ni bil in tudi ni blizu. To je pošteno razhudilo veljake SDS, na čelu s predsednikom stranke Janezom Janšo, da so na Twitterju zapise Siolovega novinarja označili za klasičen “fake news”. Kaj je v ozadju nenadnemu medijskemu špekuliranju o povezavah med SMC in SDS? Očitno bojazen, da se nameravajo Cerarjevi v izogib popolnemu političnemu potopu taktično umakniti na desno, kar bi kar naenkrat tudi pomenilo, da bi se tehtnica nagnila na stran desnosredinskih strank, zato bi grožnja s prihodom Janeza Janše na oblast spet lahko postala realnost za levico. Gre torej za taktično očrnitev SMC in Počivalška, da desnica ne bi dobila potrebnih glasov?

V članku z naslovom “Bo pragmatični Zdravko Počivalšek postal težava za Marjana Šarca?” pišejo, da bo na prihajajočem kongresu SMC v začetku oktobra prišlo do spopada med strujami, ki bo odločal o nadaljnji ideološki in politični usmeritvi stranke. Pri tem navajajo, da sta pred stranko, ki je na lestvici priljubljenosti znatno strmoglavila, dve možnosti, in sicer, da se ta ali združi s strankami na liberalnem polu ali pa se “resetira” in prične povsem na novo.

Novinarja Siola Primož Cirman in Vesna Vuković v članku navajata, da so se v stranki SMC odločili, da bodo vlekli poteze v smeri, da bo stranka zaživela na novo. Več virov je namreč potrdilo, da je kandidaturo Zdravka Počivalška prejšnji četrtek podprl tudi izvršilni odbor stranke. V nadaljevanju pišeta, da bi s Počivalškom na vrhu stranke povsem padel v vodo scenarij povezovanja stranke SMC s Šarčevo LMŠ. “Gospodarski minister, edini član Cerarjeve vlade, ki je tudi pod Šarcem ostal na istem resorju, SMC vidi kot samostojno stranko, ki mora najprej prešteti in utrditi svoje vrste.”

Počivalšek se bolje počuti na desni, sedel je le poleg Podobnika in Janše?
Pod vodstvom Počivalška na Siolu napovedujejo čistke v stranki in dodajo, da bo stranka očitno spremenila ideološke poglede in se usmerila bolj na desno, potem ko so spoznali, da je na levici prevelika gneča. Nepotrditev novele zakona glede financiranja zasebnega šolstva, ki jo je predlagal minister Pikalo, po njihovo predstavlja primer iskanja nove identitete stranke. Pri tem sta Cirman in Vukovičeva očitno nalašč pozabila, da je bila predlagana novela tako ali tako protiustavna, saj bi pritožnika postavila v še slabši položaj, torej bi še dodatno poslabšal afinanciranje šol v zasebni lasti. Cerar, ki sicer velja za politično truplo, je vendarle ustavni pravnik, ki bi že po svoji profesiji moral vsak takšen ideološko obarvan predlog Socialnih demokratov odločno zavrniti. No, na Siolu imajo očitno drugačno teorije, namreč da se Počivalšek boljše počuti na desni, glede na to, da ga je bilo mogoče videti na volilnem kongresu SLS, ki ga je obiskal v imenu SMC in kjer je sedel poleg Marjana Podobnika in Janeza Janše.

Miro Cerar in Zdravko Počivalšek (Foto: YouTube)

Nasprotovanje izključevanju zmagovalke volitev označujejo kot negativno
Cirman in Vukovičeva sta se Počivalška že lotila z negativnimi vrednostnimi sodbami,  ker da je lani poleti odkrito nasprotoval izključevanju SDS med koalicijskimi pogajanji. Kako je lahko izključevanje stranke, ki prejme največji delež glasov slovenskih volivk in volivcev, nekaj popolnoma normalnega in del slovenske politične kulture, sicer ni jasno. Več kot očitno je torej, da sta novinarja Siola pristranska, kar pa dodatno dokazujeta z navedbo lažne informacije glede sklepanja kadrovskih dogovorov med desno strujo SMC in SDS. “Leta 2017 je SMC za člana nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) predlagala Franca Žmavca, ki je po zaslugi poslancev SDS celo dobil podporo mandatno-volilne komisije državnega zbora. Za njegovo imenovanje je močno lobiral Alojz Slavko Jamnik, nekdanji član uprave Nove Ljubljanske banke (NLB), ki spada v krog SDS.” No, v največji opozicijski stranki SDS so se nemudoma odzvali na Twitter profilu, kjer so zapisali, da Slavko Jamnik nikoli ni bil niti blizu stranki in da “revolveraši iz režimskega Siola spet vse prikrajajo svjim piškotarskim očalam”. Ali je SDS zahteval tudi popravek, ni znano.

Pogovori o sodelovanju bodočih strankarskih partnerjev z zmagovalko volitev so nekaj normalnega v vseh demokratičnih državah, saj so državljani z večino oddanih glasov jasno in glasno izrazili, komu zaupajo vodenje države. No, očitno se je ob bojazni, da utegne zaradi soliranja predsednika Marjana Šarca ta leva vlada slejkoprej razpasti, že začela iniciativa, ne samo da se SMC prepreči, da bi se kadarkoli lahko pogajala s stranko SDS za vstop v koalicijo, temveč da se ji poskuša preprečiti, da bi se sploh še kdaj vrnila v parlament.

Hana Murn