fbpx

Širjenje mreže Zveze komunistov: Delegat CK Ciril Baškovič postal novi predsednik programskega sveta RTV

Ciril Baškovič (Foto: STA)

Novi predsednik programskega sveta RTVS je postal Ciril Baškovič, imenovali so ga na ponedeljkovi seji. Ultrakomunist je zdaj nasledil Mirana Zupančiča, tudi človeka podobnega profila. Za predsednika ga je predlagala stranka SD, o njegovem zavzetju omenjenega položaja pa se je govorilo že leta 2014. Zdaj je očitno levici dokončno uspelo potegniti vse niti in delegata Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije umestiti na predsedniški stolček. Komunističnih sil očitno še nismo preglasovali.

Na včerajšnji seji je programski svet Radiotelevizije Slovenije (RTVS) za novega predsednika sveta izvolil Cirila Baškoviča. Svetniki so mu namenili kar 19 glasov, nihče ni glasoval proti. Tako je zapriseženi komunist in delegat Centralnega komiteja na zadnjem kongresu Zveze komunistov nasledil Mirana Zupančiča. Ta je zato, ker programski svet RTVS ni podprl razrešitve direktorice Televizije Ljerke Bizilj, odstopil z vseh funkcij. Prav tako sta to storila svetnika Sašo Hribar in Domen Savič.

Baškovič sodi med programske svetnike RTVS, ki jih je državni zbor imenoval na predlog političnih strank. Njega je predlagala SD, bil pa je edini kandidat. Programski svet bo zdaj vodil do januarja 2018, takrat pa bo 21 svetnikom potekel mandat in konstituiran bo novi svet. Priznava, da vstopa ”v velike čevlje”, a pričakuje, da jim bo brez večjih zapletov uspelo dokončati ključno nalogo, tj. sprejetje programsko-produkcijskega načrta RTVS za leto 2018. Po Kadunčevih besedah Slovenija ”že desetletja ne skrbi za to, da bi imela dobro javno radiotelevizijo”, je opozoril na seji in nadaljeval, da je RTV Slovenija ”breme zmogla le s prodajanjem svojega finančnega premoženja, ki pa ga je zdaj ostalo premalo, da bi s takšno prakso nadaljevala”, je pojasnil Kadunc. Izpostavil je, da RTVS bije bitko za preživetje in ne bo zmogla brez podpore države, poroča STA.

Ciril Baškovič je bil delegat CK na zadnjem kongresu Zveze komunistov.

Nekdanji državni in generalni sekretar na predsedniškem stolčku ne bo smel le sedeti
Baškovič je politolog, ki je med letoma 1992 in 1997 deloval kot državni sekretar na ministrstvu za znanost in tehnologijo. Od konca leta 2000 je štiri leta opravljal delo državnega sekretarja na ministrstvu za kulturo v vladah Janeza Drnovška oziroma Antona Ropa. V vmesnem času pa je na ministrstvu za kulturo služboval kot generalni sekretar in bil t. i. šef osebja. Čas bo pokazal, kako se bo soočil z opravljanjem nove funkcije. Čeprav bo na mestu predsednika le dobre tri mesece, se od njega pričakuje kaj več kot zgolj sedenje na predsedniškem stolčku.

Glavni favorit za predsednika programskega sveta RTV naj bi bil že leta 2014, ko je levica vedno trdneje držala večino v svojih rokah. Tako je vlekla niti in sčasoma Baškoviču zagotovila obljubljeni položaj.

Ga bodo premamile stare komunistične navade?
Videli smo že, kaj je lopovska komunistična banda naredila pred leti in videli bomo, kako bo RTVS vodil eden izmed njih. Samo upamo lahko, da na plan ne bodo prišle njegove komunistične značilnosti brezmejnega manipuliranja. In glede na to, da naša država levih vodilnih ne kaznuje prav pogosto, davkoplačevalce pa siromaši, pri takšnem voditelju ni prav posebnega razloga za veselje. Pred leti smo zahtevali demokratično državo in odcepitev od totalitarne in komunistične Jugoslavije, a se, kot zgleda, z vsakim novim večjim dogodkom, imenovanjem ali dejanjem, ki ga vodilni storijo danes, vračamo tja. Res je, da so v tistem času padale komunistične diktature, a posledice država še vedno občuti in jih bo občutila tako dolgo, dokler bodo Kučanovi privrženci imeli besedo.

A. L.