Sirski brivec Ahmad na pol poti, da dobi azil v Sloveniji in odpre svojo brivnico!

Foto: Twitter

Po tem, ko je včeraj odjeknila novica, da je Upravno sodišče v Ljubljani odločilo, da je Slovenija zamudila rok, v katerem bi lahko nezakonitega migranta Ahmada Shamieha poslala na sosednjo Hrvaško, je poslanec Slovenske demokratske stranke dr. Vinko Gorenak na Vlado Republike Slovenije, ki opravlja tekoče posle, naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z odločitvijo upravnega sodišča, da je za obravnavo primera Ahmada Shamieha od sedaj naprej odgovorna Republika Slovenija.

Upravno sodišče je namreč pravnomočno odločilo, da je pristojnost odločanja o prošnji za mednarodno zaščito najbolj znanega sirskega migranta v Sloveniji Ahmada Shamieha sedaj na plečih Slovenije, saj se je 23. februarja iztekel šestmesečni rok za predajo Hrvaški, sta včeraj poročala spletni Večer in portal 24ur. Postopek o prošnji za mednarodno zaščito oziroma deportacijo mora država zaključiti v čim hitrejšem postopku. Glede na to, da uradno v Siriji ni več vojne, Slovenija pa ni bila prva varna država, v katero je prišel migrant Ahmad, je odločitev slovenskih organov nedvoumna in bi ga morali vrniti v Sirijo. Shamieh bi moral biti sicer že 14. novembra vrnjen na Hrvaško, vendar je premier Miro Cerar protipravno zadržal odločitev pristojnih organov, zaradi česar si je ta nato prislužil ustavno obtožbo.

Gorenak je v zvezi s tem Vlado Republike Slovenije, ki opravlja tekoče posle, vprašal naslednje:

1. Ali se predsednik Vlade Republike Slovenije v odstopu dr. Miro Cerar zaveda svoje odgovornosti, ker je s svojim nezakonitim posegom v neizročitev omenjenega ilegalnega migranta Republiki Hrvaški, pripomogel k temu, da je prišlo do takšne odločitve Upravnega sodišča Republike Slovenije v Ljubljani?

2. Zakaj Ministrstvo za notranje zadeve ni pravočasno izpeljalo vrnitve omenjenega ilegalnega migranta na Hrvaško?

3. Ali je oziroma bo ministrica za notranje zadeve, ki opravlja tekoče posle, ugotavljala individualno odgovornost uslužbencev notranjega ministrstva v zvezi s tem primerom?

Upravno sodišče je 10. aprila razsodilo, da je polletni rok iz dublinske uredbe potekel 23. februarja letos. Ker Slovenija v omenjenem roku migranta ni predala Hrvaški, v kateri je najprej vstopil v Evropsko unijo, je odgovornost odločanja zato prešla nanjo. Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) je namreč trdilo, da je šestmesečni rok začel teči 12. januarja letos, ko vrhovno sodišče ni podaljšalo začasnega zadržanja možnosti predaje, ki ga je uvedlo upravno sodišče konec lanskega leta.

Vinko Gorenak (Foto: STA)

Postopek o mednarodni zaščiti Ahmada mora Slovenija čim prej zaključiti
MNZ v skladu z zahtevami upravnega postopka ni izdalo uradnega akta o zavrnitvi prošnje Shamieha, naj Slovenija zaradi spremenjenih okoliščin presodi o možnosti uporabe diskrecijske klavzule, piše v sodbi upravnega sodišča. Zato vrhovno sodišče tudi ni podaljšalo zadržanja možnosti deportacije. Senat upravnega sodišča je v sodbi MNZ opozoril, da rok ni mogel začeti teči na novo, saj ni šlo za odločanje o temelju postopka. Četudi se “organ izvršilne veje oblasti očitno ne strinja s pravnomočno sodbo upravnega sodišča, to ne more biti opravičljiv razlog za neodločanje, nanašajoč se na zadnjo sodbo upravnega sodišča iz marca letos,” so zapisali.

Sodišče je pri odločitvi, da je rok za predajo Hrvaški v konkretnem primeru potekel, upoštevalo, da gre med drugim za obvezujoč rok, ki ga ni mogoče razlagati široko ali širše, kot je izrecno navedeno v dublinski uredbi. Pristojna, da začne postopek o presoji prošnje za mednarodno zaščito Shamieha, je tako Slovenija, ki mora postopek zaključiti hitro, saj so v nasprotnem primeru migrantu kršene pravice.

Foto: Demokracija

Sodišče EU dalo prav ministrstvu za notranje zadeve
Shamieh je namreč februarja 2016 v času migrantske krize zaprosil za mednarodno zaščito v Sloveniji, vendar jo je pristojno ministrstvo junija lani zavrglo, češ da je za obravnavo odgovorna Hrvaška. Sodišče EU je poleti temu pritrdilo. Vrhovno sodišče je avgusta nato potrdilo prehodne odločitve Sodišča EU in zavrnilo  pritožbo Shamieha. Od odločitve vrhovnega sodišča 23. avgusta pa je začel veljati šestmesečni rok za predajo. Ta se je iztekel 23. februarja letos, zaradi česar so zagovorniki sirskega brivca prepričani, da je Slovenija postala pristojna za obravnavo njegove prošnje za azil, še poroča STA.

N. Ž.

 • Republic Commando

  Koga bo pa bril? Levuharji imajo vsi hipsterske brade lol

  • Mateja Urankar

   on ni prišel brit. prišel je po socialno podporo. ko pripelje še svoje domače in nam jih obesi v breme se bo nabralo dovolj € za lagodno življenje.

 • SALZ

  Najprej tega Ahmeta zapret ker se je skrival policiji to je že kaznivo dejanje tudi on ni upošteval odločb sodišča če je pa storil kaznivo dejanje pa sploh nima šans da kot begunec ostane v SLO.Pred volitvami odvaditi vse politike ki so vpleteni v to.A se niste nič naučili iz Patrie

  • Borut Stari

   Skriva se v Novih Fužinah. En teden nazaj jekadil na balkonu stanovanja št 52 na Preglovem trgu 13.

 • Poštenje velja

  Bomo mi odsli z miljonckom in mladimi sposobnimi slovenci .
  Jebi se zlovenija.

 • Amerikanc

  Bolje da nekaj dela, kot da brije norce iz nas.

  • stajerc5

   Zdaj si pa zasral!!! Pri nas nima kaj iskati, ven-ven-ven!!!
   Pa krave se nam iz planin smejijo, pa ne me no , jaaaaoooooo…….

 • garfi

  privlekel bo vse sorodnike in đihad se lahko prične

 • stajerc5

  Slovenske novice so izracunale, da bodo lahko ze cez pet(5) let prvic organizirali, poleg 100 zensk na Triglavu, tudi svecano prvo 100 Ahmadov na Triglavu.
  Ko sem pisal, sem sele opazil, da bi se pravzaprav moralo namesto “zensk” uporabljati, 100 oneega na Triglavu, nje?

 • šmentanamuha

  Kazensko ovadit je potrebno tudi Cerarja, Kordeža in onega Škoberneta.

 • tramal

  Ta debeluhar pa mora vsak dan nastavljati svojo rit komunajzerjem ,da ga tako ščitijo.

 • Morala

  Ne moreš vejeti, lenuhi…zamudili so rok…to je namenoma…Za brivnico moraš imeti denar za opremo…mu jo bo država opremila? Haha…koga in kaj bo bril?

  • Franc Šink

   Ljubljana res rabi brivca ki bi komunistom spuščal kri.

 • samsara

  Poleg tega da se je v zadnjih štirih letih kot pravni lolek izkazal Mirsad Ahmad Cerar, se je kot taka izkazala tudi njegova družinska prijateljica, sicer pravnica in odvetnica, priložnostno pa njegova ministrantka.

 • samsara

  “…Slovenija, ki mora postopek zaključiti hitro, saj so v nasprotnem primeru migrantu kršene pravice.”

  Nedvomno bodo tovarišice in tovariši nemudoma pristopili k rešeanju zadane jim naloge.

  Medtem, ko so v preteklosti in tudi danes preštevilnim Slovenskim davkoplačavalcem bile kršene pravice iz naslova sojenja v razumnem roku, pa recimo do obravneva pri zdravniku specialistu, pa do zdravstvenega posega…
  Ampak saj levičarska oblast že ves čas njihove vladavine demonstrira in posredno dopoveduje Slovencem, da so drugorazredna tema, kot se je zdrizasti udbokomunistični sluzi nekoč tudi zareklo.

 • Mojca pokraculja

  “….Cerar zaveda svoje odgovornosti, ker je s svojim nezakonitim posegom v neizročitev omenjenega ilegalnega migranta Republiki Hrvaški”

  Pa saj ni bilo nobenega nezakonitega posega ? Je kdo kdaj videl kakšen akt o zadržanju izvršitve izvršbe policije oziroma sodišča, ki bi ga izdal cmero?
  Ne, dovolj je bil en stavek cmerkota, da proučuje in da do takrat naj se zadrži izvršitev, pa so se že vsi vsrali v gate. Tudi ministrica za notranje zadeve.
  Zato tudi nihče ne bo odgovoren za nič. Ker ga nimaš za kaj držat, razen za jezik. On se pa najbrž ne spomni več kaj je rekel in delal. Ahmad se je pač zgodil, kar tako mimogrede.

 • Radolf Mitler

  Ali je to upravno sodišče slovensko? Kaj se pa gredo. To so izdajalci. tega sirskega čefurja bomo sedaj gledali kako se vsem smeji in se sprehaja po ljubljani. To je sramota za Slovenijo.

  • Marko Markov

   Voliti desnico, da pocisti nesnago!

 • samsara

  Morda pa si ga Mirsad Ahmad Cerar hrani za bodočega ministra za zunanje zadeve, ko bo on spet premier?
  Seveda mu bo prej poklonil slovensko državljanstvo, njemu in celotni družini.

 • Tweety Bird

  Bravo, pa smo levičarji spet rešili enega begunca :)… Desničarji bi ga itak poslali nazaj v smrt :(

  • Morala

   Tudi mnogi levičarji se ne strinjajo s tem…to zame ni begunec…ženo in otroke pa je pustil tam doli….cjoj…

  • Gregor Kuzma

   Če ste ga že rešili ga peljite še k sebi domov.

  • šmentanamuha

   Levičarji imate na vesti toliko smrti Slovencev, da vas farsa “reševanje vojaka Ahmada” ne more odrešiti zločinov, ki ste jih zagrešili nad lastnim narodom. Vaše črne duše ječijo pod težo tega bremena.

  • Marko Markov

   Upam, da ti nekega dne, ti begunci zaplodijo hci ali vnukinjo!

   • bozzo67

    Še boljša varianta je,da mu ti islamski ovcojebi pobijejo kompletno širšo družino, da si ti degenerirani geni ne bodo več mogli širiti.

 • Antonius

  Zaradi celega kupa zlorab položaja se sprašujem, če je mogoča revizija postopka, ker je zaradi nespoštovanja zakonov in načrtnega zavlačevanja postopka vračanja prešvercanega emigranta pridelal posledico, da nezakonito še naprej ostaja v Sloveniji.
  Gre namreč za kršitev zakonov, kar bi moralo v posledici privesti do sodnega postopka proti akterjem, ker so za politikantske potrebe zlorabili svoj položaj.
  Nikoli ne bom sprejel, da nekomu, ki je nezakonito prestopil mejo iz države, kjer ga nihče ne preganja in ogroža, podelimo politični azil.
  Pa saj si Gjerkeševa vendar ni na svojo roko izmislila nekih pravil, katera je tudi sodišče ocenilo kot zakonita in pravilna.
  Ker smo pred zakonom vsi enaki, potem tudi poslanci in člani vlade ne bi smeli biti izvzeti, kadar jih kršijo.
  SDS je glasno opozarjala na kršitve zakonskih predpisov, ki jih je počela Cerarjeva vlada v zvezi z Ahmadom Shamiehom

 • Radolf Mitler

  To sirsko svinjo je treba skuhati v kropu brez soli in ga dati pojesti Cerarju in ostali levičarskim lopovom!

 • Joža Gabroža

  če bomo tole opico pustili v SLO-JIH BO NA TISOČE TI SE PLODIJO KOT PODGANE OGLED-OKOLICA UKAC-JA

 • Joža Gabroža

  ČE JANŠA ZMAGA NA VOLITVAH GREMO NA ULICE DA BO MIGRANSKI CENTER V MURGLAH PA NAJ JIH MAJO ČE ŽELIJO OKROG MURGEL PA ŽICA

 • Tom Žnidarčič

  Ma kaj galamite? Korist bi znal imet marsikdo, še posebej tisti z napotnico za nujno striženje! Ostali pa, ko vas hebe, samoplačniki.

 • skorpijon93

  drage volivke in volivci, zahvaljujem se vam da ste nasedli in volili SMC,SD,srečno naprej

  • Marko Markov

   Srecno do pogube slovenski narod! Levi vas bodo spravili na berasko palico in nato v hlapcevstvo! Sami pa bodo nagrabili bogastvo in vas zadolzili vec generacij v naprej!

 • Teja Tesko

  Nič pozitivnega niso dosegli, le še en razlog več, da sovražim migrante, ki so kot podlasice.
  Na volitvah pa volim tistega, ki bo nas postavil pred njih.

  • Marko Markov

   Sramota za vlado in drzavne organe, da je en tujec vec vreden, kot mnogo slovencev! Na volitve in voliti desnico!

 • Frank Novak

  SLOVENSKA SODISCA SO POTEPTALA VSE ZAKONE DA BI USTREGLA BRIVCU IZ SIRIJE KI JE V VOJNI PUSTIL SVOJO DRUZINO IN JO POBRISAL NA VARNO.

  SLOVENSKA SODISCA SO, ZATO DA BI IZRAELCU ZLEZLA V RIT, IZDALA SLOVENSKEGA NEVROKIRURGA PROF DOLENCA IN GA OBSODILA NA IZPLACILO MILIJONSKE GLOBE IZRAELSKEMU DRZAVLJANU.

  KDO JE ZE NAPISAL: „Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje! Gospodar se menja, bič pa ostane in bo ostal na vekomaj, zato ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!“

 • karlina

  BANDA, RDEČA, KOMUNISTIČNA-LJUBI NEMIGRANTE, BOLJ, KOT LASTEN NAROD !!!!

 • Waltter

  Zopet ena izmed cvet po kateri bi morali vsi sodelujoči na upravnem sodišču nemudoma letet. Spremenili so kazenski zakonik v točki ki govori o zastaralnem roku in sicer v kolikor je izogibanje zastaralni rok miruje in ponovno začne teči ko je oseba na voljo in se odziva. Ker je v tem primeru šlo za nezakonitega migranta ki so mu bile vse prošnje zavrnjene in se je izogibal ter skrival in s tem preprečeval izročitev, je v nasprotju z kazenskim zakonikom. In tukaj ni kaj govorit o kakem 6 mesečnem roku, vrnit ga na hrvaško in pika, kaki v Sirijo razen če ma sam dnar za karto.

 • samotoje

  Na koncu mu bo še žal, da ni šel na Hrvaško. Zdaj bo šel pa v Sirijo. Brez rjuhe. Zlovenija ga ne mara.

  • Marko Markov

   V Sirijo se verjetno ne bo vrnil, ker je tam vse izgubil. Asad je zagrozil, da bo vsem, ki so pobegnil iz drzave, odvzel lastnino! Tudi v Jugi so po 2SV, mnogim odvzeli premozenje! Zgodovina se ponavlja

 • šmentanamuha

  Upam, da bo slovenskim volivcem že končno kapnilo, kako se levičarji, ki jih v ozadju krmili stara partija, delajo norce iz nas.

  • Marko Markov

   Voliti je treba desnico, da pocisti z nesnago!

 • Teja Tesko

  Ha,ha,ha….Rogovci se bodo pobili med seboj. Sedaj so migrante in njihove pristaše zabrisali iz Roga, ker imajo dovolj nasilnih, ilegalnih migrantov.
  Pristaši migrantov jim grozijo, Seveda jezik mora biti čimbolj zapleten, izgleda bolj FDV-jevsko:
  “Uporabniki_ice Second home ne sprejemamo nasilne deložacije prostora in jo bomo izpodbijali. Upamo, da v kontekstu organizirane avtonomije in ne v kontekstu prevlade mafijskih in skvadrističnih metod. ”

  Majhen izsek te dolge spakrenščine za tiste, ki niste na FB:
  “……Tretje protislovje je povezano z razumevanjem migracije. Nasilna deložacija migrantskega in aktivističnega prostora Second Home je izraz vztrajnega ločevanja na dobre in slabe migrante_ke, na legitimne in nelegitimne. V celotni zgodbi ni zanemarljiv detajl, da Second Home te ločnice ni delal in da je zato postal zatočišče za migrante brez statusa, za kriminalizirano migrantsko populacijo. Seveda je aktivizem za svobodo gibanja veliko bolj sprejemljiv, če izpostavlja dobro integrirane, učljive migrante_ke, begunce_ke, prečiščen tok, kot bi dejala ministrica za notranje zadeve. Vendar so migracije žal v veliki meri kriminalizirane in del migrantske populacije je povezan z določeno mero antisocialnega vedenja, ki je neposredni rezultat državnih politik, ki proizvajajo nelegalne in podtalne populacije, katerim zapirajo poti do legalnih načinov preživljanja. Kljub temu, da je to nepopularno, smo prepričani, da svobode gibanja ne moremo braniti tako, da govorimo samo o primerih uspešne integracije. Številni trdijo, da je boj za pravice migrantov in za svobodo gibanja novodobni boj za državljanske pravice – ta boj pa ni zakrival dejstva, da je velik del diskriminiranega črnskega prebivalstva v ZDA kriminaliziran in da so Afro-američani največja skupina v zaporih. Še več, zapore so razumeli kot osrednjo institucijo rasne dominacije in zapornike kot prvo linijo boja proti sistemu rasnega zatiranja. Le politizacija kriminaliziranih populacij in destrukcija sistemske diskriminacije lahko pripelje do tega, da se odprejo bolj konstruktivne življenske poti. Zelo verjetno je, da je Second Home postal žrtev svoje neoportunistične drže, ko gre za vprašanje migracij…..”

  https://www.facebook.com/notes/second-home/ni-nas-strah-nacistov-s-pobritimi-glavami/623148904691805/

 • Striker

  A mogoče kdo ve, ali je Ahmad Shamieh res on? Človek nima dokumentov, MNZ ali MZZ nista pridobila nobenih podatkov, SOVA molči, ker itak ne delajo nič. Kaj pa če je to TA OSEBA:

  https://www.interpol.int/notice/search/wanted
  Present family name: AHMAD
  Forename: CHWIHNEH
  Sex: Male
  Date of birth: 15/01/1964 (54 years old)
  Place of birth: Syria
  Language spoken:
  Nationality: Syria
  CHARGES Published as provided by requesting entity
  Charges: SWINDLING AND MONEY LAUNDERING

  Ali pa ga rabijo zato, ker je strokovnjak za SWINDLING AND MONEY LAUNDERING?

 • xtc

  Baje v Siriji ni več vojne,torej je azil NEUTEMELJEN.

  • KAPIBARA

   Ne: baje..
   Uradno je ni več..