fbpx

Škandal! NPU po stopinjah Udbe! Zakrajška zasliševali o srečanju s Hojsom še preden je ta postal minister!

Anton Zakrajšek (foto: STA)

Nekdanjega direktorja DBR Antona Zakrajška so tekom včerajšnjih aktivnosti preiskovalci NPU med drugim spraševali, zakaj se je z ministrom Alešem Hojsom srečal 26. februarja, kar so ugotovili na podlagi sms sporočil. Policija je torej uporabila prikrite preiskovalne ukrepe in to še preden je sploh postalo znano, da bo Hojs postal minister. Prav tako takrat še ni bilo znano, v kakšne razsežnosti se bo sprevrgla epidemija. Za komentar smo prosili ministra Hojsa, ki pravi, da se z Zakrajškom pozna že vse od slovenske pomladi. Tako poglobljeno zanimanje policije za Hojsovo delo in njegova zasebna srečanja iz časa, ko ta še ni bil minister, po Hojsovem mnenju kaže na sistematično zlorabljanje policije v politične namene.

V torek smo bili priča pravi predstavi za javnost, ko so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada izvedli hišne preiskave zaradi spornih poslov z opremo, med osumljenimi pa sta minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in Andreja Potočnik. Vse skupaj sovpada z novo krizo levice in globoko državo nasploh, ki ji ni videti konca, še posebej ob rasti priljubljenosti SDS in ostalih koalicijskih strank. V zvezi z preiskavami NPU je šlo po mnenju ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa za politično motivirane aktivnosti, za kar je sprejel politično odgovornost. Predsedniku vlade Janezu Janši je podal svoj nepreklicni odstop, ki ga je tudi sprejel. Še pred tem je sicer odstopil tudi generalni direktor Policije Anton Travner.

Nekdanjega direktorja DBR spraševali, zakaj se je z ministrom Hojsom srečal 26. februarja
Hojs pa je nato na družbenem omrežju Twitter razkril še nekatere srhljive podrobnosti včerajšnjega dogajanja. Med drugim je kriminaliste NPU v včerajšnjem razgovoru z nekdanjim direktorjem Zavoda za blagovne rezerve Antonom Zakrajškom zanimalo, zakaj se je s Hojsom srečal 26. februarja v kavarni Jurman, kar so ugotovili na podlagi sms sporočil.

Gre še za en dokaz, da je šlo za politično motivirano preiskavo
Uporabljene so bile torej prikrite preiskovalne ukrepe in sicer daleč pred tem, ko je bilo znano, da bo Hojs postal minister. Takrat še zdaleč ni bilo znano niti, kakšno je stanje v zvezi z zalogami zaščitne opreme in medicinske opreme in v kakšne razsežnosti se bo sprevrgla epidemija. Spomnimo tudi, da je vlada Marjana Šarca za seboj pustila prazna skladišča zaščitne opreme, kar le še podkrepi domneve o politično motivirani preiskavi.

Hojs se z Zakrajškom pozna že vse od slovenske pomladi
Za komentar dogajanja smo prosili ministra Hojsa, ki je za spletni portal Nova24TV uvodoma povedal, da gospoda Antona Zakrajška pozna več kot trideset let in da sta se spoznala že v času slovenske pomladi leta 1989: “Takrat sva se priključila demokratični opoziciji DEMOS in sodelovala pri nastajanju naše države.” Vsa leta sta po Hojsovih besedah tako ali drugače sodelovala, tako na poklicnem kot tudi strankarskem področju.

Kot v nadaljevanju pojasnjuje Hojs, sta se tudi v času korona krize po tem, ko je Hojs iz medijev izvedel, da je Zakrajšek zbolel, nekajkrat slišala. “Vsakič sem ga poklical jaz, saj me je zanimalo kako je z njegovim zdravjem. Po tem ko je ozdravel in se vrnil na delovno mesto se do včeraj nisva slišala,” pojasnjuje Hojs glede svoje komunikacije z Zakrajškom v času epidemije.

Včeraj pa je Hojsa poklical Zakrajšek in mu sporočil, da je opravil informativni razgovor s kriminalisti NPU, ki je potekal v okviru včerajšnje preiskave. “Povedal je, da me tozadevno ne bi klical, če se mu sila nenavadno ne bi zdelo zanimanje kriminalistov, v kakšnih kontaktih in zakaj, je bil v času epidemije z mano. Posebej se mu je zdelo nenavadno, ko so ga spraševali kdaj naj bi se zadnjič srečal z mano , pri čemer so trdili, da vedo da sva se srečala,” pojasnjuje Hojs.

Foto: STA

Razkrilo se je sistematično zlorabljanje policije v politične namene
Kot nam je sporočil Hojs, je Zakrajšek včeraj preiskovalcem dejal, da se srečanja v tem času ne spomni. “Tudi sam se tega srečanja do včerajšnjega razgovora z njim in pregleda posredovanih sporočil na mojem telefonu nisem spomnil. So pa ga, kar je bilo zanj in je tudi zame, še posebej zanimivo, na srečanje z mano spomnili kar kriminalisti sami. Predstavili so mu datum, 26. februar 2020, ko naj bi sestala,” pravi Hojs. Šele, ko je Zakrajšek na svojem telefonu pregledal sporočila, ki si jih je izmenjal s Hojsom je ugotovil, da trditve kriminalistov držijo, saj sva se za to srečanje dogovorila preko sms sporočil.

“Zanimalo jih je zakaj sva se sestala. Moram reči, da so me te njegove navedbe naravnost šokirale, saj si niti v sanjah nisem predstavljal da je kaj takega danes še mogoče. Na moje vprašanje, kako in na kakšen način so prišli do teh podatkov mi je Zakrajšek odgovoril, da so to najverjetneje pridobili iz njegovega telefona, ki so ga mu pred časom zasegli in kasneje vrnili. Nemudoma sem na svojem telefonu preveril zgodovino komunikacije z njim in ugotovil, da sva se 26. februarja 2020 res sestala in ta sestanek uskladila preko sms sporočil,” nam podrobnosti komunikacije opisuje Hojs, ki dodaja, da je vsebina dostopna na njegovem telefonu.

“Več kot očitno se torej potrjujejo moje včerajšnje navedbe, ki sem jih podal ob svojem odstopu, da gre za politično motivirano preiskavo. Če še lahko razumem ‘skrb’ kriminalistov za moje delo v času trajanja mandata in času, ko izvajajo preiskovalna dejanja vezana na nabavo zaščitnih sredstev, pa je naravnost srhljivo, da jih zanimajo privatna srečanja navadnega državljana, kar sem, pred 13. marcem 2020 ko sem postal minister, tudi bil,” še poudarja Hojs.

Tako poglobljeno zanimanje za njegovo delo in zasebna srečanja, v času preden je Hojs postal minister, je posebej zanimivo, ker je širši javnosti znano, da zoper nekatere postopki trajajo leta in leta, da se preiskave odvijajo selektivno in da je bilo že večkrat ugotovljeno, da se policija uporablja za politične procese. “Čas je, da se policija depolitizira in da se tisti, ki v zvočnike najglasneje kričijo kako nepolitično delujejo, pogledajo v ogledalo. Po vsem videnem je tudi čas, da se sindikati opravičijo meni,” za konec še poudarja Hojs.

Rok Krajnc