Škandal brez primere je, da je Golob povzročil višje cene goriv, naval na črpalke in proteste gospodarstva

Datum:

Cene pogonskih goriv bodo od danes naprej dražje tako na avtocestah kot izven njih. Na Petrolovih servisih bo za liter 95-oktanskega goriva treba odšteti 1,851 evra, na črpalkah OMV pa 1,944 evra. Za liter dizelskega goriva bo na Petrolovih črpalkah treba odšteti 2,002 EUR, na črpalkah OMV pa 2,046 EUR. Cene pogonskih goriv se bodo zvišale tudi zunaj avtocestnega omrežja, kjer je do podražitve prišlo zaradi vladne uredbe, ki je ceno za liter 95-oktanskega goriva določila na 1,755 EUR, za liter dizla pa 1,848 EUR. Podražitve, predvsem pa pomanjkanje goriv, do katerega je prišlo zaradi slabo domišljenih ukrepov, so v javnosti in politiki povzročili veliko razburjenje. Napovedane so celo blokade bencinskih servisov. 

Spomnimo, Robert Golob je na predvolilnih soočenjih napovedoval ukrepe za blažitve energetske in tudi vsesplošne draginje. Novi ukrepi naj bi bili pametni in premišljeni. Nato je dobil vajeti v roke in pri domala svojem prvem ukrepu povsem zavozil. Posledica odločitve, da se bodo cene regulirale le na bencinskih servisih zunaj avtocestnega omrežja, na avtocestah pa bodo vozniki prepuščeni sami sebi, je bil naval na bencinske servise, zaradi katerega sedaj prihaja do pomanjkanja. Robert Golob za domala vojno stanje na črpalkah ni okrivil samega sebe, temveč bencinske servise. Njegova poslanka Janja Sluga pa je za stanje okrivila kar prejšnjo vlado. Naj razume, kdor more.

Poleg državljank in državljanov pa je zaradi nesmotrnih ukrepov nastradalo tudi gospodarstvo. Posebej so na udaru avtoprevozniki. Predsednik sekcije za promet pri Obrtni zbornici Slovenije Peter Pišek je celo napovedal, da se lahko zgodi, da bodo avtoprevozniki iz obupa blokirali bencinske črpalke. Kriza pa je danes dobila tudi odziv v državnem zboru. Tako se je na krizo odzval poslanec SDS Branko Grims: “Slišali smo stavek, da je situacija z gorivi škandal. Res je škandal, a po krivdi Golobove vlade, ki je vnaprej napovedala zvišanje cen in s tem povzročila špekulativno pomanjkanje goriva, na kar so reagirali tako dobavitelji kot ljudje, ni pa reagirala Vlada Republike Slovenije.”

Kdo je v resnici odgovoren za škandal?
Na Golobovo izjavo, da je pomanjkanje, ki smo mu priča “škandal brez primere”, pa se je odzval tudi poslanec SDS Žan Mahnič, ki je zapisal, da gre za škandal, za katerega je v prvi vrsti odgovoren Robert Golob, ki “očitno še ne ve, da ni več prodajalec elektrike.”

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Novoletni koncerti v Mariboru, brez domače slovenske glasbe, a zato z jugo nostalgijo

Ob županu Arsenoviču si v Mariboru ne morejo obetati...

Ali so takšni prizori razlog za skrb o prihodnosti Zahoda?

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo na bliskoviti...

Grozote ujetništva v Rusiji: Ukrajinski vojak v petih mesecih ujetništva izgubil 77 kilogramov!

Ukrajinski varuh človekovih pravic Dmitro Lubinec je povedal, da...